[rstr_selector]

15 godina čekanja na uličnu rasvetu i nasute puteve

U putnu infrastrukturu u Lipnici nije ulagano poslednjih 15 godina, tvrdi Milan Pejović, predsednik Mesne zajednice i dodaje da nikada nisu tražili asvaltiranje puteva nego samo nasipanje, ali da im ni to nije omogućeno. Selo ima sopstvena sredstva iz samodoprinosa, ali Pejović kaže da u „Gradcu“ ne postoji dobra volja za zajednička ulaganja.

– U Lipnici postoje putevi u koje decenijama ništa nije ulagano. Recimo, put za groblje je oštećen tokom poplava, ali nikada nije saniran. Postoji veliko nerazumevanje gradskih struktura za probleme na putnoj infrastrukturi, imamo i neka sredstva od samodoprinosa, ali uprkos svemu tome 15 godina u Lipnicu nije stigao nijedan kamion materijala za podasipanje puteva. Put za Slatinu i Rajac je u očajnom stanju i mi dolazimo na ideju da stavimo zabranu na njegovu upotrebu, jer njime više ne može da se prođe ni traktorom, kaže Milan Pejović, predsednik Saveta MZ Lipnica, sela koje ima oko 600 stanovnika, odnosno 360 domaćinstava.

Cenu za nebrigu o putevima plaćaju voćari i povrtari

Lipnica je čuvena po voćarima i povrtarima. U njoj poslednjih nekoliko godina rastu zasadi jabuke, kruške i drugog voća, ali s obzirom da su putevi u toliko lošem stanju, ubrano voće teško može da stigne do kupaca a da usput ne pretrpi oštećenja u transportu.

– Neuređeni putevi voćarima zadaju velike glavobolje jer kada oni voće uberu, upakuju i paletiraju, dok ono stigne do magistrale, prilično se „izubija“ po rupama, pa umesto „branica“, voćari često svoje jabuke i kruške prodaju kao „padalice“. Voćari su zbog toga opravdano ljuti, ali gradska vlast za to nema razumevanja. Slično prolaze i povrtari, bilo da voze rasad ili povrće, kaže Pejović.

Nikada nisu tražili asvalt, već samo da se postojeći putevi održavaju

– Mi asvalt ne tražimo, jer vidimo kakva je situacija, pa nismo ni pokretali inicijativu da ga dobijemo. Samo tražimo da se postojeći, zemljani putevi koliko toliko održavaju. Bili bismo zadovoljni da se uradi, kao u Ježevici, gde su putevi nasuti lomljenim kamenom. Ali ovde se ništa ne preduzima i to je strašna stvar. U Gradcu stalno govore da ne postoji mogućnost ni volja da se bilo šta uradi. Ako svi mi uredno plaćamo porez, zašto kod nas nema ulaganja, ogorčen je predsednik Mesne zajednice Lipnica.

Punih 15 godina Gradcu podnose isti zahtev da selo dobije rasvetu i bolje puteve

Pred kraj svake budžetske godine saveti mesnih zajednica šalju JKP „Gradac“ svoje zahteve kako bi se u narednoj sezoni planirala sredstva i radili poslovi za koje je ovo preduzeće nadležno. Naš sagovornik kaže da oni punih 15 godina u Gradcu ostaju bez pozitivnog odgovora.

– U Lipnici postoje i problemi sa rasvetom. Mi razumemo da ona mnogo košta, ali ne razumemo da u selu nemamo nijednu sijalicu. Iz opštine uvek kažu da je to skupo i da mnogo košta, ali kako onda druga sela imaju ulično osvetljenje. U delu sela poznatijem kao Gostiljci, više od kilometra su kuće jedna do druge pored samog puta, a nijedne sijalice nema. Ni Dom kulture nije osvetljen, kao ni dve vodovodne kace. Punih 15 godina, u redovnom planu za prioritetne radove naša mesna zajednica Gradcu dostavlja dva zahteva, da dobijemo rasvetu i da nam urede tih nekoliko kilometara puteva, ili koliko može, ali badava, odgovora nema, kaže Milan Pejović.

Svojim sredstvima betonirali put ka seoskom Domu, sami krpili rupe

Kada su videli da od JKP „Gradac“ neće dobiti pomoć u uređenju puteva, meštani Lipnice su, nemajući kud, sami krenuli da rešavaju ovaj problem.

– Mesecima smo čekali, potom smo nadležne u opštini molili da nam urede put od Spomenika ka Domu, jer ga je voda potpuno odnela. Pokušavali smo u više navrata taj problem sa njima da rešimo i da uradimo propust koji nedostaje, ali ni to nije išlo. Morao sam u Gradac da idem 30 puta, svaki put su obećavali, ali se ništa nije uradilo. Put je bio u toliko lošem stanju, da meštani više nisu imali kud, pa smo prošle godine svojim sredstvima betonirali skoro pola puta do Doma. Meštani su pomagali koliko je ko mogao, neko u cementu i pesku, neko u novcu, neko u radnoj snazi. U istoj akciji smo okrpili i rupe na ostalim putevima. Iz Gradca su došli tri meseca kasnije i za nama popravili neke sitnije rupe, kaže Pejović, dodajući da su i ove godine puteve i rasvetu ponovo naveli kao prioritetne radove u selu. Zahtev su prosledili Gradcu i pomoćniku gradonačelnika Milanu Bojoviću.

Bandere leže po njivama, čeka se ED

– U Lipnici nema većih problema sa snabdevanjem strujom jer je urađen veći deo niskonaponske mreže, međutim ostala su dva kraka od po 500 metara. Bandere su stigle, ali umesto da se postave, one još uvek leže po njivama i kojekuda, jer u Elektrodistribuciji kažu da treba sadašnju trasu da pomere, odnosno da bandere izmeste sa oranica i da ih postave pored puta. Ljudima te doterane bandere smetaju, ne mogu da oru njive. Imamo obećanje iz Elektrodistribuciji da će to završiti u toku ove godine, zaključuje Pejović.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *