[rstr_selector]

Čačanska biblioteka nagradila najvrednije čitaoce

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” obeležila je praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, Svetom Savi, nagrađivanjem najvrednijih čitalaca u 2016. godini u ograncima u Mrčajevcima, Zablaću i Prijevoru.
Svečanost posvećena knjizi održana je u utorak, 24. Januara, u  OŠ „Tatomir Anđelić“ kada su čitaoci ogranka u Mrčajevcima saznali ko je poneo laskavu titulu najvrednijeg. Program su započeli najmlađi korisnici ogranka, predškolci vrtića „Zvončica” koji su sa vaspitačicom Anom Vodoplav izveli tačku „Na slovo na slovo”, a potom je bibliotekar Branislava Vidojević uručila nagrade.
Diplome i knjige dobili su Jelena Marković, učenica II razreda, Nikoleta Andolšek, učenica VIII razreda, kao i Ljiljana Mirković i Slavica Slavković, najvredniji odrasli čitaoci. U ime nagrađenih, recitacijom se zahvalio najmlađi učesnik, Jelena Marković, a svečanost su upotpunili i đaci sedmog i osmog razreda mrčajevačke škole koji su izveli predstavu „Prva ljubav”, koju je po stihovima „Plavi čuperak” Miroslava Antića pripremila Slavica Bovan, nastavnica srpskog jezika. Muzičku podršku pružio im je školski hor uz pratnju nastavnice Nede Prelić. U Mrčajevcima tradicija čitanja i bibliotečkog rada traje više od pet decenija, a u ovom ogranku je u prošloj godini pročitano 3.440 knjiga i slikovnica.

U ogranku u Zablaću prošle godine upisana 453 čitaoca

biblioteka-2Dodelu nagrada za vernost knjizi u ogranku u Zablaću, Biblioteka je organizovala u sredu, 25. januara, u OŠ „Vladislav Petković Dis“. U ogranku koji uspešno radi već četrnaest godina i u kome su tokom  2016. upisana 453 člana, a pozajmljeno i pročitano 7.288 knjiga, slikovnica i časopisa, izbor najboljih čitalaca bio je težak zadatak. Bibliotekari ogranka Dubravka Ilić i Vladimir Simić odlučili su da nagradu ponese Stefan Milunović, đak petog razreda, a da porodično priznanje za vernost knjizi pripadne Nataliji, učenici II razreda i Jefimiji Jovanović, učenici V razreda i njihovom dedi Milošu Vasiljeviću. Najvredniji odrasli čitalac je Milanka Nešović, školski bibliotekar u penziji. Knjige i diplome nagrađenima, kao i zahvalnice za uspešnu kulturno-prosvetnu saradnju, Sanji Đokić i Aleksandri Đokić, vaspitačima PU „Moje detinjstvo”, i Jeleni Jakovljević i Sanji Radulović, PU „Radost”, uručio je dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke. U svečanom programu učestvovale su obe grupe predškolaca vrtića u Zablaću, kao i učenici petog i šestog razreda, inače članovi bibliotečke sekcije, koji su sa nastavnicom srpskog jezika Zoricom Đaković izveli kolažni program o knjizi i učenosti, po tekstovima Svetog Save, komediografa Branislava Nušića i Dositeja Obradovića.

biblioteka-3Čitaoce u Prijevoru Biblioteka je peti put po redu obradovala nagradama u petak, na Savindan, na svečanom programu u OŠ „Božo Tomić“, koja je tradicionalno dobar domaćin i saradnik čačanskih bibliotekara.  Nakon programa posvećenog prvom srpskom prosvetitelju, koji su izveli učenici sa svojim učiteljima i nastavnicima, uručene su nagrade najvrednijim čitaocima ogranka u ovom mestu. Knjige i diplome poneli su Anđela Stefanović, predškolac, Marina Lazarević, Lena Belošević i Tamara Vasilić, učenice šestog razreda, a nagrade je uručila bibliotekar Snežana Planić.
Nagrađivanje vrednih čitalaca na terenu Biblioteka će okončati krajem februara, kada će biti nagrađeni korisnici ogranka u Preljini.
Poklon knjige su naslovi izdavačke delatnosti Gradske biblioteke i Izdavačke kuće „Pčelica” iz Čačka, koja je darovala atraktivne publikacije najmlađim čitaocima.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *