Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 7. април 2019.

Пролеће је донело и бујање вегетације. Воћке су, нарочито шљива и јабука, у пуном цвету, док је кајсија већ прецветала. Нажалост, нису сви воћари подједнако савесни, па је тако известан број оних који воћке прскају препаратима отровним по пчеле, услед чега долази до помора ових корисних инсеката. Такав случај се одиграо и у селу Миоковци код Чачка, када је један човек третирањем проузроковао масовно тровање пчела у пчелињаку породице Јелић. Проф. др Светомир Стаменковић, председник Удружења пчелара Чачак, тим поводом упозорава.

– Проблеме имају и пчелари и воћари. Зашто воћари? Они не схватају улогу и значај пчела у опрашивању њихових воћака. Дакле, воћари добијају бесплатан рад пчела на опрашивању, повећању квалитета и приноса њихових плодова. Када то једном буду схватили, не само воћари, него сви произвођачи хране, ратари, повртари и други, сигурно ће се више водити рачуна о пчелама. Важно је чувати их, јер пчеле повећавају принос гајених биљака до осамдесет два посто. То је висок проценат, дакле, кад не би било пчела, не би било ни довољно хране за човечанство, јасан је Стаменковић.

Слаба ефикасност и смањен број опрашивача

Међу највећим грешкама које воћари праве јесте неблаговремено обавештавање пчелара о извођењу третирања, које би по правилу требало да буде најављено до четрдесет осам сати унапред. Закон не дозвољава примену препарата отровних за пчеле у периоду цветања воћака. Произвођачи сами себи наносе штету, јер су током дана, при високим температурама, испарења велика, што умањује дејство препарата – а са друге стране изазива тровање пчела, дакле, двоструку штету. Наиме, природно веома осетљивог чула мириса, можда и до хиљаду пута осетљивијег од човековог, пчеле више неће долазити на третирану површину, ни опрашивати воћке.

У случају споменуте породице Јелић из Миоковаца, од шеснаест пчелињих друштава страдало је девет, што представља заиста велику, директну штету. Наиме, Јелићи се баве истовремено воћарском и пчеларском делатношћу, а пчеле су биле купљене ради опрашивања не само њиховог, већ и комшијских воћњака. Председник Удружења пчелара верује да је особа одговорна за помор пчела то учинила ненамерно, услед несавесног обављања посла, али да тим пре мора бити подигнута свест о начинима заштите од прскања.

– Најважније су превентивне мере, да воћари схвате како не би требало третирати усред дана. Најбољи резултати се постижу у вечерњим сатима или у току ноћу, када нема ветра да разноси честице, препарати испољавају високу ефикасност, пчеле су на сигурном у кошницама, а сви задовољни, наглашава он.

Ко и како (може да) узгаја пчеле?

У том смислу, важна је улога медија у информисању и едукацији житеља Чачка о значају пчела. Град се тренутно може похвалити са два активна удружења пчелара: „Чачак“ и „Чачанска пчела“. Регистровано је две стотине шест пчелара, али поред тог броја сигурно постоји још преко сто нерегистрованих. Ради праћења популације пчела и евентуалних болести, важно је успоставити контролу над читавим простором и знати шта се догађа у ком пчелињаку. Што се тиче броја кошница, око 7570 пчелињих заједница налази се у власништву људи чија је просечна старосна структура преко 57 година живота, а гајењем пчела се баве углавном из љубави.

– Производња меда је споредна делатност у односу на опрашивачку функцију пчела, али значајна за узгајиваче како би покрили трошкове и дошли до прихода. Међутим, пракса која код нас још није заживела, али се у свету увелико спроводи, јесте изнајмљивање пчелињих заједница за опрашивање гајених биљака, каже Стаменковић, наводећи пример узгајивача бадема у Калифорнији, где се једно пчелиње друштво изнајмљује пет до седам пута.

Што се тиче прошлогодишњег учинка, председник удружења је задовољан солидношћу багремове паше, али је зато подбацила ливадска. Због суше није било вегетације, па су пчеле трошиле резервну храну. Ипак, с обзиром на то да су 2016. и 2017. биле катастрофалне сезоне, минула година може се сматрати добром.

Одговоран и захтеван посао

Иако многе, посебно младе, пчеларство привлачи као наизглед лагодан, а уносан посао, Стаменковић објашњава како то баш и није близу истине. Сви заинтересовани би морали да се добро едукују, али и посвете пчелињој заједници, која пропада без адекватне бриге. Конкурисањем је могуће добити почетни подстицај, уједно прилику за незапослене да се баве овом делатношћу.

Поред споменутих несавесних воћара, опасност за пчеле вреба од различитих болести. Примера ради, вароа је паразит који сише крв одраслих инсеката и ларви, па пчеле остају без крила, животни век им је скраћен, не могу да се правилно развијају, нити учествују у опрашивању и доношењу нектара. Заједница коју захвати овакав проблем, осуђена је на пропаст.

У Чачку је недавно одржан трећи, завршни округли сто посвећен пчеларству: „Чувањем пчела чувамо себе“, у оквиру марта као месеца заштите пчела од тровања пестицидима. Мада је скуп био доста добро посећен, уз учешће представника свих релевантних организација, питање је када ће се и на који начин применити закључци до којих су том приликом дошли. Један од предлога професора Стаменковића је да се им се додели барем неколико секунди у ударном термину јавних телевизија или радио-станица, како би могли допрети до што већег броја заинтересованих.

Ускоро отварање погона „Наш мед“

Центар за прикупљање и пласман меда, „Наш мед“ у Рачи, ускоро ће бити завршен. То ће бити прилика да сви пчелари Србије на једном месту предају своје производе, за које ће центар тражити иностране купце. Како је у питању добар квалитет меда који буди велико интересовање, надају се постизању веће цене него код досадашњих откупљивача. Изградња објекта је, иначе, започета прошле године и очекује се да све буде завршено до краја септембра.

За крај, Стаменковић додаје како је тешко разликовати прави мед од фалсификата који такође иду у промет, али постоје инспекцијске службе задужене за анализу узорака. Сигурно је то да је једино пчелињи мед квалитетан и добар, а како би његова производња и даље пласирање били што ефикаснији, град је спреман да обезбеди и финансира курс за младе пчеларе-почетнике, али и све остале заинтересоване.

Субвенционисање опреме доступније пчеларима

На основу измене Правилника о подстицајима за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне пољопривредне производње у сточарству, у које спадају и подстицаји за пчеларство, субвенционисање опреме је сада доступније пчеларима.

Наиме, укупна вредност инвестиције спуштена је на 50.000 динара, а минимални износ једног рачуна у оквиру укупне инвестиције мора бити најмање 20.000 динара. Тиме су укинуте високе границе од прошле године, које су пчеларе са мањим бројем кошница онемогућиле да конкуришу за подстицаје за опрему.

Такође, прошле године су пчелари могли да конкуришу само ако немају преко 500 кошница, а сада могу конкурисати ако имају до 1000 кошница.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Рок за подношење захтева за подстицаје у биљној производњи продужен

26.02.2024