[rstr_selector]

Škola iz drugog ugla

U čačanskom Centru za stručno usavršavanje juče je održan promotivni dan „Škola iz drugog ugla“, u okviru pilot projekta „Obogaćeni jednosmenski rad“, koji se od septembra sprovodi u 204 osnovne škole u Srbiji. Među njima je po pet osnovnih škola iz Čačka i Lučana, tri iz Gornjeg Milanovca i sedam iz Ivanjice.

Slađana Parezanović, načelnica Školske uprave Čačak, ističe da zaposleni u ovoj instituciji mogu da budu ponosni na realizaciju ovog projekta koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jer su škole, a posebno đaci rado prihvatili ovu novinu.

– Moram da istaknem da smo na početku imali mnogo bojazni, jer je ovo pilot projekat koji predstavlja nešto sasvim novo, i gde nismo znali na šta može izaći sve do trenutka kada je on krenuo da se realizuje i razvija. Ovde se radi o projektu koji je ponuđen osnovnim školama, koje kao prvi uslov imaju rad u jednoj smeni, i one su imale mogućnost da posle nastavnog dana, svojim učenicima ponude neke dodatne aktivnosti, koje svakodnevnim nastavnim planom i programom nisu pokrivene. Ali, na sreću, mi danas imamo zadovoljstvo 20 škola u kojima se projekat sprovodi, zadovoljstvo pre svega učenika i roditelja, a potom i nastavnika koji rade na realizaciji projekta, kaže Slađana Parezanović.

Neke od škola koje su pristale da postanu začetnici novog načina posmatranja dodatnog obrazovanja su OŠ „Božo Tomić“ iz Prijevora, OŠ „Sveti Đakon Avakum“ iz Trnave, OŠ „Stepa Stepanović“ iz Gornje Gorevnice, OŠ „22 decembar“ iz Donje Trepče, OŠ „Branislav Petrović“ iz Slatine, OŠ „Sreten Lazarević“ iz Prilika, OŠ „Major Ilić“ iz Kušića, OŠ „Ivo Andrić“ iz Pranjana, OŠ „Kotraža“ iz Kotraže, OŠ „Arsenije Loma“ iz Rudnika, a u projekat je za školsku 2019/2020. godinu uključeno još 10 škola.

Učenici sami žele da ostanu duže u školama

Škole su te koje su napravile prvi korak, samim pristankom da uđu u projekat. Nakon anketiranja i ispitivanja potreba đaka, škole su ponudile razne programe koje njihovi zaposleni mogu da ostvare. Učenici su uglavnom samostalno, uz pristanak roditelja, birali koje programe žele da posećuju.

– Mislim da je najlepša stvar upravo činjenica da učenici žele da ostanu još u svojim školama i po završetku nastavnih aktivnosti, a upravo takvu povratnu informaciju dobijamo. Baš iz tog razloga smo ovaj projekat i nazvali „Škola iz drugog ugla“, jer on predstavlja doživljaj škole iz jedne druge perspektive. Pomoću ovog projekta uspevamo, ne samo da odvojimo učenike od računara, telefona, tableta, već da njihovo okupljanje u školi predstavlja kvalitetno provedeno vreme, osmišljeno i promišljeno na pravi i interesantan način, navodi sagovornica.

Slađana Parezanović ističe da su, zahvaljujući ovom projektu, zaposleni u Školskoj upravi Čačak mogli, tokom obilaska određenog broja škola, da promovišu i mnoge druge radionice, kao što su „Škola sporta“, Školska pozornica“, „Kreativni kutak“, „Film i fotografija“, „Narodna tradicija“. Sagovornica posebno ističe projekat „Slave i običaji“, gde se deca upoznaju sa tradicijom našeg naroda i sa onim što je deo naše kulturne baštine.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *