[rstr_selector]
Image by Peggychoucair from Pixabay

Stiže topliji vazduh

Vremenska prognoza

U Srbiju stiže malo topliji talas, pa će danas biti toplije nego prethodnih dana. U većem delu zemlje će biti umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme. Na zapadu i severu Srbije sa malo sunčanih intervala, a u brdsko-planinskim predelima ponegde sa slabim snegom, uglavnom tokom prepodneva. Vetar će biti slab i umeren zapadni i severozapadni, na istoku povremeno jak, uveče u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura biće od -5 do 1 stepen, a najviša dnevna od 4 do 10 stepeni.
U Čačku će biti promenljivo oblačno, popodne sa kraćim sunčanim intervalima. Duvaće slab zapadni vetar. Jutarnja temperatura biće oko 0, a najviša dnevna do 5 stepeni.

Bioprognoza

Očekivana biometeorološka situacija i dalјe će nepovolјno uticati na većinu hroničnih bolesnika, a posebna opreznost savetuje se reumatičarima i osobama sa srčanim obolјenjima. Tipične meteoropatske reakcije mogu biti izražene u jakoj formi.U saobraćaju i dalјe potrebna opreznost.

Elektrosnabdevanje i vodosnabdevanje

Snabdevanje strujom u Čačku je uredno, nema kvarova na elektromreži, a planirani radovi neće uslovljavati isključenja struje. Uredno elektrosnabdevanje beleži se i na području Gornjeg Milanovca, Ivanjice Guče i Lučana.
Što se tiče vodosnabdevanja, u Gornjem Milanovcu i Ivanjici je sve u redu, a u Čačku, tačnije u Beljini obavljaće se radovi na vodovodnoj mreži u Ulici 15, zbog čega su tokom prepodenva mogući i prekidi u isporuci vode.

Stanje na putevima

Nakon ledenih dana, stanje kolovoza je promenljivo, od suvih, vlažnih i mokrih deonica, do onih pod raskvašenim ili ugaženim snegom u planinskim predelima na kojima povremene snežne padavine donose nove manje slojeve snega na putu. Mraz, voda i led stavaraju nova oštećenja na kolovozima u vidu rupa, česti su i odroni kroz stenske useke i klisure, a vozači treba da pripaze na deonicama pre i posle tunela gde ih takođe može biti.
Snega u raskvašenom stanju Na državnim putevima II i III prioriteta ima na teritoriji Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Vranja i Zaječara.  I dalje je zabranjen saobraćaj kamionima sa prikolicom i šleperima na putevima II i III prioriteta,  na području Javora, Golije, Ivanjice, Sjenice, Aljinovića, Valjeva i Novog Pazara, a neprohodan je putni pravac Odvraćenica – Preko Brdo na Goliji.
Zbog radova na izgradnji petlje „Pakovraće“, na deonici Markovica – Kratovska stena, saobraćaj se preusmerava na privremenu devijaciju i kružnu raskrsnicu. Od 7 do 15 časova obavljaju se radovi na popravci magistralnog puta Arilje – Prilike, kod mesta Klisura, gde se vozila naizmenično propuštaju, a radova ima i na regionanom putu između Kokinog Broda i Pribojske Banje zbog kojih se saobraćaj i na ovom mestu odvija sporije.
Na graničnim prelazima zadržavanja ima samo na teretnim terminalima u smeru ka Mađarskoj i Hrvatskoj.

 

Поделите вести