Претрага
[rstr_selector]

Od šuge najviše obolevaju mladi

Broj obolelih od šuge na teritoriji Moravičkog okruga poslednjih godina stagnira, kaže dr Davor Obrenić, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u čačanskom Zavodu za javno zdravlje. Prema njegovim rečima, najveći broj obolelih se registruje na području Čačka, a uglavnom je reč o mladim ljudima s obzirom na to da je u septembru od 14 obolelih, sedmoro bilo uzrasta od 10 do 14 godina.

– U Moravičkom okrugu svake godine registrujemo obolevanje od šuge pa je tako i ove godine, ali se taj broj zadržava na približno istom nivou. Prošle godine smo imali 374 slučaja obolevanja od ove bolesti od čega je najveći broj bio sa teritorije Čačka –  preko 90%, što je u neku ruku i logično jer Čačak ima najveći broj stanovnika u Moravičkom okrugu, rekao je dr Obrenić.

On kaže da je u septembru ove godine bilo 14 registrovanih slučajeva obolevanja od šuge od kojih je 13 sa čačanskog područja, a jedan oboleli je bio iz Ivanjice. Od tog broja u uzrastu od 10 do 14 godina bilo je sedam slučajeva šuge, od 15 do 19 godina četiri, od 20 do 24 jedan, a kod građana starosti od 25 do 59 godina zabeležena su dva obolela.

Prenosi se kontaktom sa obolelom osobom

Šuga spada u grupu parazitarnih zaraznih bolesti, kaže dr Davor Obrenić.

– Bolest izaziva takozvani šugarac koga dobijamo direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Naime, šugarac na koži čoveka pravi tzv. linearne kanaliće u kojima polaže svoja jaja, a tu se nalaze i odrasli paraziti. Intenzivan svrab kože koji je karakterističan, može ukazati na prisustvo ove bolesti, a pored toga javljaju se i promene nalik na bubuljice i plikove. Pored toga što se prenosi direktnim kontaktom sa kožom inficiranog pacijenta, može se preneti i polnim putem, a moguće je i prenošenje donjim rubljem, posteljinom ili peškirima koji su neposredno pre toga bili infestirani od strane inficirane osobe, objasnio je dr Obrenić.

– Inkubacija kod ove bolesti je od dve do šest nedelja pre nego što se pojavi svrab koji je dominantan simptom šuge. Inače, sam period zaraznosti kod bolesti traje sve dok se šugarac i jajašca ne unište primenom određene terapije. Najčešće je to posle jedne, ređe i dve ture lečenja koje se primenjuju u razmaku od jedne nedelje, navodi dr Davor Obrenić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *