Претрага
[rstr_selector]

Fekalni otpad uzrok pomora ribe u Dičini i Čemernici

Na osnovu najnovijih rezultata analize vode iz Dičine i Čemernice, pomor ribe u ovim rekama u avgustu ove godine izazvalo je izlivanje fekalne kanalizacije nizvodno od Gornjeg Milanovca prema Čačku. Prema rečima doktora Aleksandra Radojevića, koji je dostavio uzorke institutima za vode u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, trovanje ribe izazvali su svi fekalni izvori nizvodno od Gornjeg Milanovca do ušća Despotovice u Dičinu.

– U uzorcima dominiraju višestruko povećane vrednosti amonijaka i azotnih i sumpornih jedinjenja što je direktan indikator fekalnog zagađenja. Ono što je u celoj toj nesreći mene jako obradovalo jeste činjenica da u vodi nije bilo nijednog toksičnog hemijskog elementa, što znači da se industrija Gornjeg Milanovca pokazala kao sjajan partner ekosistema. Gornjomilanovačka industrija očigledno nije dozvolila da bilo šta iz industrijskog otpada uđe u vodu i da je zagadi, ali je iz gradske kanalizacije kompletan fekalni sadržaj išao direktno u reku Despotovicu i na taj način oduzeo kiseonik iz vode i napravio pomor ribe, kaže Radojević.

Slede tužbe

Radojević naglašava da je čačanski Zavod za javno zdravlje odbio da izvrši analizu uzorkovane vode zbog čega u ime Saveta Mesne zajednice Preljina najavljuje tužbu protiv N.N. lica.

– Savet Mesne zajednice Preljina je uputio zahtev za analizu Zavodu za javno zdravlje grada Čačka i odgovoreno nam je da je analiza urađena uzvodno od mesta na kojem je primećena promena i na reci Moravi, mislim u Jelen Dolu i na još jednom mestu, ali to nije imalo nikakve veze sa našim zahtevom. Zbog toga ćemo mi na osnovu upravo dobijenih podataka iz inostranstva tužiti N.N. lice i sve odgovorne za nečinjenje i nepostupanje u vanrednim okolnostima u kojima je došlo do ekološke katastrofe. U prvom redu, Zavod za javno zdravlje je taj koji je trebalo da uradi analizu i da alarmira i upozori poljoprivrednike da ne koriste tu vodu za zalivanje bašta. Zavod je morao da kaže kakva opasnost preti od te vode i šta se dešava sa baštama koje su zalivene tom vodom, pa sa stokom koja je napasana u blizini i slično. Dakle, Zavod je jedan od odgovornih, kao i oni koji su bili direktni zagađivači, ali mi ne optužujemo nikog nego ćemo samo nadležnima navesti one koje smatramo potencijalnim krivcima, a oni neka utvrde ko je kriv, zaključio je Radojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *