[rstr_selector]

Advokati jedinstveni i istrajni u svojim zahtevima, štrajk se nastavlja

Danas je u Domu kulture u Čačku održana Konferenciji advokata Advokatske komore Čačak na kojoj je odlučeno da se nastavi štrajk advokata sve dok se ne ispune njihovi zahtevi, koji se odnose na izmenu Zakon o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, smanjenje paušalnog poreza advokatima i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Na Konferenciji su se mogli čuti i radikalniji zahtevi, poput predloga da se podnese krivična prijava protiv ministra pravde zbog iznošenja brojnih neistina, kao i zastrašivanja i pretnji upućenih advokatima.

Jasminka Milutinović, predsednica Advokatske komore Čačak,kaže da je u potpunoj obustavi rada 700 advokata, članova ove Komore, a rešeni su da istraju i budu jedinstveni u svom naumu sve dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Prema njenim rečima smena Nikole Selakovića, ministra pravde, je neophodna jer je on  svojom nekompetentnošću, nestručnošću i odnosom prema advokaturi stvorio haos u zemlji što se tiče vladavine prava i najmanje što može da učini jeste da podnese ostavku ili da ga smene.

Milutinovićeva kaže da po Ustavu Republike Srbije pravnu pomoć pruža samo advokatura, a sada je Zakonom o javnim beležnicima uvedena jedna vanustavna kategorija, a to su notari kojima se daje pravo pružanja pravne pomoći, pa čak im se zakonom daje mogućnost da na osnovu ugovora koji su zaključili i overili zastupaju stranke pred sudom. Naime, notarima je dato isključivo pravo da sastavljaju sve vrste ugovora, a taj posao je nekada radilo oko 9000 advokata, a sada to radi 94 javna beležnika.

Pored toga što ukazuje da ovaj Zakon kao takav ne postoji nigde u svetu, već predstavlja eksperiment namenjen Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, predsednica Advokatske komore Čačka smatra da su javni beležnici izabrani na netransparentan i nezakonit način, a njihov rad je započeo 1. septembra bez pripreme i sinhronizovanja sa ostatkom pravnog poretka.

Advokati smatraju da je početkom rada beležnika oduzeto pravo građanima Srbije da imaju slobodu volje prilikom ugovaranja, odnosno da biraju koga će angažovati za pravnu pomoć, naglašavajući da oni nisu protiv te službe, ali notari imaju monopolistički položaj na malom srpskom siromašnom tržištu, zarađivaće ogromne pare, a stanovništu nametnuti ogromne troškove.,

Inače, Advokatska komora Čačka pokriva teritoriju od Novog Pazara do Užica, odnosno područja viših sudova Novog Pazara, Kraljeva, Kruševca, Čačka i Užica.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *