Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 10. март 2019.

Како се образују ђаци који су као свој позив изабрали пољопривреду, без обзира на то да ли ће у будућности бити пољопривредни техничари, технолози, стручни сарадници за биљну или строчарску производњу, ветеринари, агрономи, односно све оно што обухвата ова важна привредна делатност?

Пољопривредна школа „Љубо Мићић” у Пожеги, са Домом ученика, основана је 1956. године, а на свом пољопривредном газдинству поседује расадник поврћа и воћа, пчелињак, фарму крава, оваца, коза, свиња и кока носиља. Производе млеко, сир, јаја, а ускоро ће имати мини млекару и ветеринарску амбуланту. Ово је једина средња пољопривредна школа у Моравичком и Златиборском округу, па њу не похађају само ђаци из Пожеге, већ и из других крајева Србије, али и Босне и Херцеговине.

– Школа је до сада ишколовала преко 6000 ученика, успешних кадрова који су нашли запослење или у својој делатности, или су даље наставили школовање и завршили факултете. Школу похађа 350 ученика, од тог броја је 200 ученика смештено у Дом. Наша школа покрива Златиборски и Моравички округ, а поред тога уписује ученике из источне Босне, Републике Српске, али и из неких других градова Србије који не припадају поменутим окрузима. Образујемо кадрове четвртог и трећег степена. На четвртом степену су пољопривредни и ветеринарски техничари, а на трећем имамо месаре, пекаре, механичаре пољопривредне технике, цвећаре и оператере у прехрамбеној индустрији, наводи Којо Бошковић, директор школе.

Курсеви орезивања и калемљења за старије

Када су у питању ваннаставне активности које школа организује, оно што је најважније и од чега ђаци, али и сами пољопривредници, имају највише користи је Зимска школа за пољопривреднике и традиционална пољопривредна изложба када се спроводи читав низ активности по питању пољопривредне производње и прераде хране, али  се разговара и о домаћој радиности, као и о туристичкој понуди.

– Зимска школа пољопривреде се организује током зимског распуста. Шесту школу смо организовали 8, 9. и 10. фебруара, где су предавачи били познати професори са Пољопривредног факултета из Београда, Агрономског факултета из Чачка, Института за воћарство и слично. Поред редовних активности, школа образује и старију популацију, тако да у сарадњи са локалном самоуправом организује курс орезивања који је ове недеље кренуо са теоретском наставом, а идућа недеља је предвиђена за практичну наставу. Исто тако ће се средином марта реализовати курс за калемљење.

Школа ускоро добија мини млекару и ветеринарску амбуланту

Грађевински радови на изградњи мини млекаре у оквиру школе су завршени, а према речима Која Бошковића, остало је да се набави опрема.

– Опрема је вредна од 8 до 10 милиона динара, а покушаћемо да је обезбедимо у току године. Надамо се да ћемо са производњом крављег и козјег млека и њиховом прерадом кренути у септембру, када ученици крену у нову школску годину. У овом делу западне Србије нико се не бави прерадом козјег млека, што нас је подстакло да се тиме бавимо и да га прерађујемо у сир и сурутку. Током лета ћемо изградити и мини ветеринарску амбуланту за школовање и образовање ветеринара и пољопривредних техничара. Тако ћемо добити изузетно добре услове за практичну наставу, да се деца што боље обуче како би били спремни да се сутра укључе у процес производње и у своју делатност.

Стимулација ученика да се баве пољопривредом и остану на својим газдинствима

– Ми покушавамо да удахнемо нову снагу и енергију пољопривреди и да стимулишемо своје ђаке да остану на својој очевини и да се баве пољопривредом. Прошле године смо одрадили један пројекат где је 10 ученика наше школе добило опрему у вредности од по 2000 евра, а то планирамо и ове године, пројекат је у току. Поред тога, дајемо читав низ бенефиција и стипендије за кадрове који су потребни, а то су пре свега месари и делимично пекари. Постоје кланице и месаре које дају стипендије за ученике који би били на пракси код њих, а након завршетка школовања ту би били и запослени.

Највеће интересовање за смерове ветеринарски техничар и пекар

Ове недеље Пољопривредну школу „Љубо Мићић” посетили су професори са Агрономског факултета у Чачку који су разговарали са матурантима и предочили им предности, односно разлоге због којих треба да наставе школовање.

– Деца углавном одлазе на Агрономски факултет у Чачку, на Ветеринарски у Београду, као и у Нови Сад на даље школовање. Што се тиче уписа у нашу школу, деца су највише заинтересована за четворогодишњи смер ветеринарски техничар, као и за смер трећег степена на коме се школују пекари.

Добит од продаје јабука школа користи за надоградњу производње

– У штали имамо око тридесетак грла, нешто крава, телади и бикова, десетак оваца, двадесетак коза, а поред тога имамо фарму свиња, мангулица и кока носиља које нису у кавезима. Имамо и значајну производњу житарица, пре свега кукуруза и јечма које користимо за исхрану стоке, а имамо и своје пластенике, расаднички део где производимо расаде воћа и поврћа. Поседујемо воћњак површине 2 хектара под засадом јабуке, узели смо у закуп још један засад јабуке од 80 ари, а без обзира на цену јабуке, имали смо интерес да то узмемо из два разлога. Први је едукативни, јер деца се ту уче да орезују, калеме, да штите воћњаке, а са друге стране имамо и економски моменат где продајом јабуке остварујемо добит коју користимо за даљу надоградњу производње и набавку нових машина, да бисмо постигли виши ниво производње и обуке деце.

Све на једном месту: вочарство, повртарство, сточарство и пчеларство

Поред воћарства, повртарства и сточарства, школа се бави и пчеларством. Према речима Која Бошковића, почели су са 15 кошница, а ове године ће их имати до 40.

– Оно што је битно и најважније за школу јесте да деца то науче, ми смо задовољни када из генерације изађу три-четири добра пчелара, орезивача воћа или нека друга стручна лица у области пољопривреде.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *