AGROSAVETNIK, 10. septembar 2017.

AGROSAVETNIK, 10. septembar 2017.

Stručnjaci savetuju: Radovi u malinjacima i posle berbe su veoma važni kako bi poljoprivredni proizvođači u narednoj godini mogli da očekuju visoke prinose i rentabilnu proizvodnju; Obavezna preventivna zaštita maline od štetnih organizama izborom odgovarajućih preparata

0

Berba maline je odavno završena, ali tu nije kraj obavezama koje proizvođači ovog voća imaju u malinjacima. Kako  nakon berbe maline počinje berba drugog voća, mnogi proizvođači te radove zanemaruju i u malinjake ulaze tek u proleće kada obavljaju đubrenje, rezidbu i vezivanje izdanaka.

Vesna Nišavić Veljković, savetodavac za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku, naglašava da uspešna proizvodnja maline zahteva primenu potrebnih agrotehničkih mera tokom cele godine, i da su radovi u malinjacima i posle berbe veoma važni kako bi u narednoj godini poljoprivredni proizvođači mogli da očekuju visoke prinose i rentabilnu proizvodnju.

– Većina proizvođača sa berbom završava sve radove u malinjaku jer počinje berba kupine, šljive, kruške, jabuke, tako da tek narednog proleća kreću sa radovima u malinjacima. Zbog ovakve prakse događa se da se vrlo često u ovom periodu mogu uočiti simptomi na ostavljenim izdancima koji su posledica napada jedne fitopatogene gljive didimele. To su tamno kestenjaste pege koje se nalaze oko pupoljka i vrlo često takvi pupoljci tokom zime smrzavaju ili se u proleće iz njih razvijaju grančice koje daju loše plodove zbog čega dolazi do značajnog smanjenja prinosa. Preporuka proizvođačima jeste da nakon završene berbe obavezno iseku stare izdanke, da ih ostave u malinjacima da svenu da bi takvi izdanci pravili zasenu novim izdancima, a nakon toga ih treba izneti iz malinjaka i obavezno spaliti. Neophodna mera u malinjaku jeste i da se unište korovi jer oni oduzimaju izdancima hranu i vodu i prave idealne uslove za razvoj štetnih organizama. Korovi se uglavnom uništavaju mehanički: plevljenjem, okopavanjem, košenjem… Nakon svih ovih radova potrebno je da se malina zaštiti hemijski od štetnih insekata, bolesti i grinja. Treba pregledati listove maline kako bi utvrdili postoji li prisustvo eriofitnih grinja, odnosno žutih tačkica po listovima, i obavezno primeniti akaricide da bi se grinje suzbilo. Ukoliko su vremenski uslovi kišoviti potrebno je ponoviti ovo tretiranje, a na kraju vegetacije primeniti bakarne preparate.

Preparatima protiv štetnih organizama

Jedna od redovnih mera je obavezna preventivna zaštita maline od štetnih organizama izborom odgovarajućih preparata, a s obzirom na to da je leto bilo izuzetno sušno, ukoliko je došlo do gljivičnih oboljenja u malinjacima, neophodno je da se takve biljke unište, kaže Vesna Nišavić Veljković.

– Ukoliko je u pitanju gljivica koja izaziva sušenje malinjaka, potrebno je da se te biljke iznesu i da se vodi računa da se to zemljište previše ne rasipa i neophodno je zapaliti tu biljku. Nauka kaže da na tim mestima ne treba ponovo saditi jer se štetne gljive zadržavaju u zemljištu i do 15 godina. Fitoftora zahteva određene uslove da bi se razvijala, potrebno je da zemljište bude smoničavo i da imamo veliku količinu padavina. Ukoliko je koren više od 12 sati izložen visokoj vlažnosti zemljišta, doći će do razvoja ove gljive. Ako su vremenski uslovi nepovoljni za razvoj, ona se neće razviti bez obzira na to da li je prisutna u zemljištu ili ne.

Savetodavci preporučuju sertifikovani sadni materijal

– Moj savet je da se koristi sertifikovani sadni materijal jer za svako podizanje zasada jedna od osnovnih mera borbe je zdrav sadni  materijal. Treba koristiti sadnice iz matičnjaka gde se podrazumeva kompletna zaštita tog sadnog materijala.

Tretiranje voća protiv skladišnih bolesti

Što se tiče zaštite ostalog voća u ovo vreme, taj posao je uglavnom završen, kaže naša sagovornica, ali naglašava da je najvažnije na pravilan način pripremiti voće za skladištenje pa tako proizvođači jabuke treba da izvrše poslednje tretiranje od skladišnih bolesti:

– Šljiva je već obrana ili se bere, kao i kruška, ostale su  neke jesenje sorte. Proizvođači su uglavnom završili zaštitu jabuka, ostalo je samo poslednje tretiranje od skladišnih bolesti. Preporuka je da se uradi to tretiranje da bi bila manja pojava truleži.

Tretiranje zasada protiv kupusnog moljca i leptira

Kod povrtarskih kultura zaštita je takođe završena, ali Vesna Nišavić Veljković preporučuje proizvođačima kupusa da pregledaju zasade i ukoliko je potrebno izvrše tretiranje protiv kupusnog moljca:

– U našem kraju je završena zaštita krompira. Kupus je još uvek aktuelan, pa treba voditi računa o prisustvu kupusnog moljca i kupusnog leptira. Ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo neophodno je uraditi tretiranje.

POSTAVI ODGOVOR