AGROSAVETNIK, 11. avgust 2019.

AGROSAVETNIK, 11. avgust 2019.

0
Ilustracija

U okviru rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije funkcioniše prognozno-izveštajna služba, poznatija kao PIS,  koja ima za cilj blagovremeno informisanje poljoprivrednika o vremenu, dozi i izboru preparata kada su u pitanju tretmani protiv biljnih bolesti i štetočina. Na internet stranici pissrbija.com proizvođači mogu pronaći precizne podatke u kojoj fazi se nalaze biljne kulture, da li ima opasnosti od biljnih bolesti i štetočina, kao i preporuke o optimalnom vremenu za tretman i čime ga obaviti. Takođe mogu da se izjasne ukoliko žele da dobijaju te podatke SMS porukama. Ovaj sistem je do nedavno funkcionisao tako što su se poljoprivrednici izjašnjavali o tome da li su im potrebne informacije iz oblasti ratarstva, povrtarstva, voćarstva ili vinogradarstva i kako su se opredeljivali tako su im i stizale poruke. Svetlana Stanković, kooridinatorka ovog sistema u čačanskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi kaže da se od ove godine poljoprivrednicima poruke šalju samo u kritičnim situacijama, odnosno onda kada su biljne kulture izložene veoma opasnim štetnim organizmima poput krompirovog i kupusnog moljca ili azijske voćne mušice koji mogu da izazovu veće štete u poljoprivredi.

– U ovoj sezoni smo zauzeli stav da preporuke proizvođačima SMS-om stižu u nekim ključnim fazama za suzbijanje štetnih organizama. Dakle ne u kontinuitetu, ali daju informaciju pre svega o karantinskim štetnim organizmima koji su važni da se drže pod kontrolom. To su situacije u kojima proizvođači moraju da poslušaju naše savete i SMS poruke koje u tom trenutku do njih stižu i na njima je da prate ta uputstva i da postupe po njima. To napominjem iz razloga što smo u prethodnim godinama bili suočeni sa velikim štetama koje su pretrpeli proizvođači krompira u Zablaću i Baluzi gde je gotovo kompletan rod bio uništen.

Kada je u pitanju krompirov moljac, poljoprivrednici su već dobili preporuke da izvrše tretmane na usevima koji će se vaditi krajem avgusta i u septembru, dok krompir sa parcela na kojima je on u fazi propadanja cime treba što pre vaditi i odlagati u dobro pripremljene magacine.

– Već smo poljoprivrednicima uputili dve preporuke za hemijski tretman krompira, međutim, te preporuke su samo u slučajevima da se radi o poznim usevima. Mada vidimo da su parcele u Zablaću, Baluzi i Mrčajevcima većinom gole, nema ni cime, ni korova, tako da  krompir treba što pre vaditi i odlagati u magacine koji su dobro obezbeđeni i sa kontrolisanom temperaturom. Uvek napominjemo da je to temperatura oko 10 stepeni, jer se tako krompir odlično čuva, a to ne dozvoljava dalji razvoj krompirovog moljca.

Poljoprivrednici koji gaje pozne sorte krompira treba da preduzmu preventivne mere od kojih su najvažnije navodnjavanje i održavanje visokih bankova.

– U zasadima krompira koji ostaju za drugi deo vegetacije, tj. za kraj avgusta i septembar, moraju se preduzeti sve preventivne mere u zaštiti od ovog štetnog organizma, a to podrazumeva održavanje visokih bankova i redovno zalivanje.  U slučaju da u narednom periodu ne bude padavina, proizvođači već znaju da će morati da aktiviraju sisteme za navodnjavanje, da zatvore pukotine i time spreče prodor krompirovog moljca do krtola. Te preventivne mere su daleko efikasnije, od hemijskog tretiranja. Inače, mi smo uvidom u stanje useva konstatovali da je na velikom broju površina pod krompirom završeno njegovo vađenje, znači industrijske rane sorte su već u magacinima, tako da su ostali samo pojedini proizvođači sa usevima poznih sorti. Na portalu se može naći preporuka o kombinaciji preparata kojom u ovom trenutku treba izvršiti hemijski tretman, ali napominjem da to samo odrade proizvođači poznih sorti, ističe Svetlana Stanković.

Do sada nisu registrovana oštećenja krtole, ali to ne znači da u drugom delu vegetacije ne može doći do većeg razvoja krompirovog moljca, zbog čega proizvođači moraju biti posebno oprezni.

– Ove godine padavine su redovne, tako da imamo mnogo bolju situaciju nego prethodnih. Proizvođači su već navikli da podižu visoke bankove i da održavaju redovno vlagu u svojim usevima, tako da je situacija veoma dobra. Do sada nije registrovan problem ni u jednom usevu, odnosno, nije registrovano da je došlo do oštećenja krtola što je jako važno, ali to ne znači da u drugom delu vegetacije nećemo imati problema, jer su izuzetno visoke temperature koje se najavljuju i u narednom periodu. Visoke temperature brzo suše površinski sloj, a krompir se već nalazi blizu površine i veoma je izložen ženkama krompirovog moljca  koje tu pronalaze mesto za polaganje jaja. Iz tog razloga  apelujemo na proizvođače da se opredele da krompir vade ili da ga redovno održavaju tako što će zatvarati pukotine.

Proizvođači kupusa mogu se suočiti sa problemima sa biljnim štetočinama koje su uočene tokom obilaska terena prošle nedelje, zbog čega treba da izvrše hemijski tretman.

– Kupus je već rasađen i pored toga što bih skrenula pažnju na kupusnog moljca, konstatovali smo da ima problema i sa kupusnim buvačima (Phyllotreta spp) i sa kupusnom belom mušicom, tako da na našem portalu stoji preporuka da u ovom trenutku proizvođači izvrše hemijski tretman. Suočeni smo sa visokim temperaturama i sa uslovima koji izuzetno pogoduju množenju ovih štetnih organizama. Proizvođačima kupusa su takođe stigle SMS preporuke, tako da apelujemo da se ti tretmani što pre odrade.

Početkom avgusta primećena je veća brojnost  „drozofile suzuki“ naročito u zasadima kupine. Svetlana Stanković kaže da će proizvođači dobiti SMS poruke u slučaju da bude neophodno da primene hemijske tretmane, ali je sada važno berbu obavljati na pravilan način.

– U prvim nedeljama avgusta konstatujemo povećanje brojnosti ovog štetnog organizma, posebno su ugrožene regije sa zasadima kupine. Konstatovano je da imamo neke povećane brojnosti u regiji Miokovaca, na području Lučana, u mestima gde se kupina trenutno bere. Savet proizvođačima je da primene sve preventivne mere u zaštiti od ovog štetnog organizma, a to podrazumeva blagovremenu berbu,  koja je u kontinuitetu i bez ostataka zrelih plodova u zasadima, jer ti zreli plodovi predstavljaju metu ovog štetnog organizma u kojima polažu jaja i gde može veoma brzo doći do njihovog množenja. Imamo veliki broj lovnih klopki postavljenih na terenu, tako da se prati dinamika i brojnost azijske voćne mušice. U slučaju potrebe za nekim hemijskim tretmanom, proizvođači će dobiti SMS poruke, a sva detaljna uputstva mogu pročitati na našem sajtu gde će u slučaju potrebe za hemijskim tretmanom dobiti blagovremene preporuke.

Naša sagovornica podseća na proceduru one poljoprivrednike koji žele da dobijaju SMS poruke prognozno-izveštajne službe.

– Da bi bili evidentirani u bazi proizvođača kojima se dostavljaju SMS poruke, neophodno je da nam se jave, ostave kontakt telefon i da eventualno potpišu saglasnost da će u narednom periodu želeti da dobijaju preporuke.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR