AGROSAVETNIK, 11. oktobar 2020.

AGROSAVETNIK, 11. oktobar 2020.

Enrosadira je u svetu tražena sorta maline za svežu i konzumnu upotrebu, a kod nas je njeno gajenje u razvoju

0

Leto je ove godine nešto duže trajalo. Lepo vreme se održalo tokom celog septembra, a ni oktobar nije doneo značajniju promenu vremena osim manjih padavina i nešto niže temperature, što je i uobičajeno za ovaj period godine, ali još uvek nema značajnijeg zahlađenja. Ovakvo vreme pogoduje poljoprivrednicima, naročito uzgajivačima kasnih sorti maline koje se beru sve do prvih mrazeva. Među njima je italijanska sorta enrosadira, za koju mnogi poljoprivredni stručnjaci kažu da je veoma dobrog kvaliteta.

– Ova godina će ostati značajna za proizvođače po znatno višim cenama otkupa, pre svega, jednorodnih sorti, ali i po nešto nižim prinosima i ne tako vrhunskom kvalitetu plodova od prosečnih višegodišnjih plasmana. Berba jednorodnih sorti maline koje dominiraju na širem području rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak – a to su područja Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana, Arilja i Ivanjice, završena je sredinom leta, dok su proizvođači dvorodnih sorti uveliko u poslu berbe i plasmana maline, objašnjava Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo u čačanskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Čačak.

Po rečima našeg sagovornika, dvorodna sorta maline koja je veoma prinosna, krupnih plodova, prijatnog ukusa i dužeg trajanja plodova u svežem stanju, je enrosadira.

– Sorta je poreklom iz Italije, srednje bujna, sa prilično uzdignutim izdancima kojima se lako manipuliše, a time je i olakšana berba. Sadnja se obavlja u jesen ili proleće i to uglavnom na razmaku od 0,3 metra u redu do 2 metra između redova, što omogućava sadnju i do 15.000 sadnica po hektaru. Ukoliko se sadi u visokim plastenicima što je za ovu sortu omogućeno, preporuka je razmak od oko 25 centimetara u redu do 1,6 metara u međurednom rastojanju. To omogućava gustu sadnju i do 25.000 sadnica po hektaru upravo zbog tog maksimalnog iskorišćenja prostora.

Zbog velike količine roda koji je potrebno održati što dostupnijim za branje, potrebno je da se izdanci vezuju u špalir sa tri žice, i sa četiri ili pet žica za naslon.

– Na jesen, odnosno po završetku branja, izdanci se prekrate do zemlje i sklone se sa parcele. Ili, u drugom slučaju, ostavljaju se za proleće kada se vezuju za špalir u tri do četiri komada po dužnom metru. U tom slučaju pristižu za branje već u maju. Nakon završenog branja prekraćuju se stari izdanci, u međuvremenu izbijaju novi koji daju plodove od kraja jula pa sve do kasne jeseni, po čemu  je ova sorta i karakteristična. Ona omogućava i značajno višu cenu. Prošle godine je prosek bio od 400-420 dinara u otkupu ove sorte. U toku je berba pa se nadamo da će ove godine cena biti bar ova prosečna.

Ova sorta maline se bere čak i do prvih mrazeva, a u plastenicima do decembra, a veoma je tolerantna na bolesti, kaže Tanasković.

– Sadnja enrosadire se preporučuje do oko 900 do 1100 metara nadmorske visine. Na nešto većim nadmorskim visinama ono kasno pristiže za branje i značajno se smanjuju prinosi, osim ako se radi proizvodnja u visokim plastenicima a koja će značajno ubrzati rast, ali i produžiti sezonu branja. Na proređenim prošlogodišnjim izdancima uz intenzivnu ishranu može se ostvariti i prolećno branje ove sorte, koje iznosi oko 60% od količine jesenjeg branja, što znači da bi sam početak berbe bio već krajem maja na otvorenom, odnosno početkom maja u plastenicima.

Enrosadira ima veoma krupne plodove dobrih skladišnih osobina u svežem stanju. Ukoliko se obezbedi sortno čist, sertifikovan i zdravstveno ispravan sadni materijal i uz primenu svih agrotehničkih mera, u jednoj prosečnoj godini može se obezbediti prinos od 25 do 30 tona po hektaru, kaže Tanasković.

U prolećnom i jesenjem branju prinosi mogu biti i do 40 tona po hektaru. Proizvodnja u visokim plastenicima sa bočnim provetravanjem osigurava prinose od nekih 45 do 47 tona po hektaru uz visok kvalitet plodova. Na taj način se može obezbediti i siguran plasman ali i visoka cena ove sorte.

Enrosadira je u svetu tražena sorta maline za svežu i konzumnu upotrebu, a kod nas je njeno gajenje u razvoju.

– Kod nas je ima u ariljskom kraju na pojedinim parcelama, veoma je tražena za isporuku u malim pakovanjima. Njeni plodovi mogu zadržati svežinu i do 12 dana na temperaturi od 2 do 4 °C. Odlično podnosi transport i do udaljenih tržišta, kao što su tržište Evropske unije i Rusije. S obzirom na to da ima nešto niži žbun, uz jednu dobru organizaciju berbe, moguće ju je brati čak 20% brže od drugih sorti jer su plodovi veoma dostupni za branje. Imajući sve to u vidu, ova sorta se svakako preporučuje za gajenje, kaže Branko Tanasković.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR