[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 12. април 2020.

Савез пољопривредних произвођача Западне Србије обратио се 6. априла представницима Владе и Министарству пољопривреде дописом у коме су наведени захтеви да се сагледа тренутна ситуација у пољопривреди и помогне пољопривредницима да несметано обављају радове на својим пољопривредним газдинствима. У допису се између осталог наводи да „…чланови Савеза схватају да је ситуација деликатна и да деловања у садашњим условима морају бити комплексна, као и да су представници власти и министарства заборавили да је пољопривреда у целости главна привредна грана једне земље и да тако треба да се опходе према њој”.

У ово доба године пољопривредних радова је много, како у воћњацима, тако и на ратарским и повртарским парцелама и они не могу да чекају, каже Светлана Цвијановић, председница Савеза пољопривредних произвођача Западне Србије.

– Представници пољопривредних произвођача Западне Србије су решили да се и у овој ситуацији обрате надлежним министарствима, премијерки и председнику државе да би нам омогућили, односно олакшали ситуацију која је јако тешка и то не само за пољопривредне произвођаче. Није овде само у питању пољопривредни произвођач, већ опстанак, односно производња хране за целокупно становништво. Питање је какав ће бити увоз, односно извоз из земље и из тог разлога смо овим обраћањем хтели да укажемо на многе проблеме и заштитимо цело становништво.

Светлана Цвијановић наводи нека од решења која су предложена са циљем да се пољопривредницима олакшају рад, производња и пласман робе.

– Као нека решења и предузете мере према пољопривредницима надлежни у држави би требало да узму у обзир пласман пољопривредних производа у свим продајним објектима као и рад зелених пијаца под већим надзором, организован откуп стоке као резерве од стране државе по правим тржишним ценама и пласман меса у продајне објекте. Тај откуп стоке би могао да буде плаћен у више рата и самим тим би помогли сточарима да своје месо, односно своју стоку пласирају; не дозволити, односно строго кажњавати неоткупљивање или смањење цене сировог млека, као и свих пољопривредних производа; да се обезбеде дозволе за рад и кретање пољопривредних произвођача и дозволи већи број људи на њивама пошто постоје културе за које треба ангажовање већег броја људи; помоћ пољопривредним произвођачима којима ће производња бити угрожена због ванредног стања, тренутно су јагодари најугроженији, као и сточари који због немогућности продаје морају и даље да хране и држе стоку коју не могу да продају. Навешћу пример сточара који више не зна са чим да храни јагањце, а има их доста, тако да бих стварно препоручила надлежнима у држави да се позабаве овом проблематиком јер ово је горући проблем, као што је горући проблем и ова ситуација у којој смо се тренутно затекли, рекла је Светлана Цвијановић.

Одговор надлежних још увек није стигао, али Цвијановићева очекује да ће они ускоро пронаћи времена да се посвете решавању проблема у српској пољопривреди која што пре мора да стане на своје ноге.

– Проблем пољопривреде у Србији је одавно актуелан. Међутим, о томе се мало водило рачуна и пре, а сада још више. Не желимо да причамо о политици, желимо да помогнемо својој земљи и свом становништву, да изађемо из ове кризе као честити домаћини. Да Србија може да рачуна на пољопривреду, али овакво стање и небрига о пољопривредном газдинству, свакако би требало и надамо се да ће бити разматрани у неким следећим разговорима надлежних када ситуација у земљи буде боља, али ове препоруке на које би Влада требало да обрати пажњу су јако битне у овом тренутку и ако се сада запоставе пољопривреда ће бити још више урушена. Морам да кажем да је сада угрожено и повртарство самим тим што је онемогућен пласман раног зеленог поврћа које стиже. Неке ствари се морају решавати сада, јер ако прође још неки известан период и људи не посеју своје њиве, ми стварно нећемо имати са чиме да се прехранимо, а робне резерве ће нам се свакако истрошити тако да морамо водити рачуна.

Пијачни објекти у Шапцу раде без проблема

За разлику од осталих пијаца у Србији које не раде, пијачни објекти у Шапцу су били затворени само на кратко, а од почетка априла поново су у функцији. Светлана Цвијановић каже да је таква одлука од стране Градског Штаба за ванредне ситуације у Шапцу донета како би се помогло грађанима који се баве пољопривредом да несметано наставе производњу и одрже своја газдинства.

– Од скоро су поново отворене три зелене пијаце, зато и кажем да би то могло јако добро да функционише са добрим надзором на тим пијацама. Тезге су заштићене, људи који улазе у пијацу морају имати заштитну опрему, исто као и када улазе у маркете. На улазу у зелену пијацу постоје људи који контролишу улаз, односно не пушта се велики број људи. Постоје дезинфекционе баријере на улазу, тако да сматрамо да под добрим надзором пијаце могу да функционишу. Град је изашао у сусрет пољопривредницима да могу своје производе да пласирају, а самим тим и грађани могу да набаве свеже зелене производе, а искрено знамо да је јако битно да људи буду снабдевени свежим поврћем, зато што самим тим побољшавају имунитет. Дакле, олакшана је набавка намирница, тако да људи не морају, ако желе да купе нешто од поврћа, да иду у у маркете и чекају у редовима. На тај начин су растерећени и маркети, а најважније је што је пружена могућност пољопривредницима да зараде како би могли да уложе у сетву.

Пре него што је Министарство донело нову одлуку да пољопривредници могу да добију дозволу за кретање на дужи период који сами треба да наведу у захтеву, дозволе су се издавале само на један дан, а на њих се чекало два дана. Наша саговорница, која се и сама бави пољопривредом, каже да је то био велики проблем, али наводи и друге препреке које ових дана пољопривредницима отежавају рад на њивама.

– Слала сам захтев Министарству пољопривреде када су били најављени мразеви на нашем подручју, јер имам велике парцеле под малинама и купинама, како бих уколико буде потребно због мраза морала да будем на парцелама, да имам ту дозволу. Требала ми је дозвола за кретање за три дана и морала сам да шаљем појединачно три мејла, али нисам добила никакво обавештење да ли могу да изађем и да ли могу да одем на своју њиву, а моје парцеле су од куће удаљене 25 километара. А мислим да је још једна погрешна ставка то што ја морам да будем у свом трактору и возим сат и по. Па ја имам радника који обрађује моју земљу и који је плаћен за то јер ја имам газдинство у активном статусу. Овако не смем да седнем у свој ауто јер се бојим да ћу бити заустављена од надлежних органа и  бити кажњена зато што сам у време полицијског часа на улици, иако идем да обрађујем своју њиву. Да ли у мом засаду малине и купине, који је по три и по хектара површине, може да ради један човек и да ли ја својим аутомобилом могу да превезем још некога да би помогао у послу? То су проблеми на које ми наилазимо и нико се не оглашава по том питању.

Мере предострожности свакако су неопходне, али пољопривредницима мора да буде обезбеђен и минимум рада да би могли да функционишу, каже Светлана Цвијановић.

– Свакако морају да се воде мере предострожности, али морамо да имамо неки минимум рада да би могли да функционишемо. Па у фабрикама ради и по 100 људи, а само неколико људи не може да изађе у своју њиву и ради. Сви треба да водимо рачуна о себи и једни о другима и ми то хоћемо да радимо. Наравно да не желим да угрозим ни себе ни своју породицу када се вратим кући или људе око себе, јер мени ти људи требају и свакако хоћемо да их заштитимо. Нико од нас ко има та газдинства, не жели да доведе неког у незгодну ситуацију и да се неко зарази код нас. Али ништа мања зараза неће бити код нас него што се може десити у фабрици. Није мали број пољопривредника у Србији и једни друге морамо да штитимо. Ово што раде, буквално затварају нас у сваком погледу, уништавају и даље онако урушену пољопривреду да будемо у још горој ситуацији. Да дођемо у ситуацију да ћемо морати да изађемо на улице иако је тај полицијски час, да се побунимо против неких ствари. А то стварно не желимо, нисмо никад ни желели. Увек смо желели да неке проблеме решавамо на цивилизован начин да седнемо и да се договоримо.

Почела са радом Електронска пијаца Србије

Од петка је почела са радом Електронска пијаца Србије где заинтересовани грађани могу да, уз једноставну регистрацију, купе потребне производе, саопштило је Министарство пољопривреде. Реч је о најразноврснијем воћу, поврћу, месу, сиревима, млеку, јајима, меду, као и низу других традиционалних српских прехрамбених производа.

Поручена роба грађанима може бити испоручена директно од стране произвођача, али и преко бројних курирских служби.

Све додатне информације могу се добити на порталу еПијаца или позивом на бројеве телефона 060/011-57-11 и 064/818-87-77.

Наредних дана, еПијаца ће увести нове могућности коришћења, о чему ће јавност бити обавештена, наводи се у саопштењу.

Савез пчелара поново апелује!

Савез пчеларских организација Србије је још једном апеловао на државне органе да се пчеларима дозволи кретање, а по узору на друге Европске земље попут Немачке, Словеније, Хрватске и других где је кретање пчелара дозвољено у строго контролисаним условима и уз строге мере опреза – од куће до аута, из аута до пчелињака. У том случају и код нас не постоји опасност да ће се пчелар заразити корона вирусом, јер не би имао контакте са другим лицима. Пчеларима би било забрањено и стајање на бензинским пумпама ради куповине горива, а забрањене би биле и посете другим продајним објектима. Став Савеза пчеларских организација Србије је да би уз посебну дозволу која се добија попуњавањем електронског захтева за одобрење кретања за пољопривредне произвођаче из области сточарства, а коју издаје Министарство унутрашњих послова, требало да важи и за пчеларе који су старији од 65, односно 70 година, и да и они могу уз строге мере опреза да се крећу до својих пчелињака.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *