Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 13. октобар 2019.

Једна од негативних ствари у нашој пољопривредној производњи јесте обичај пољопривредних произвођача да после жетве пшенице или у рану јесен када сређују своје парцеле за основну обраду за сетву озимих култура, спаљују жетвене остатке од претходних култура на парцели.

– То је веома негативна појава, а и забрањена је законом. Не само због тога што могу да се изазову пожари, нарочито у време суша, већ и због микробиолошке активности земљишта. Раније су пољопривредни произвођачи говорили да је то добро, да се на тај начин изврши нека дезинфекција земљишта, али то није тачно. Спаљивањем жетвених остатака висока температура се преноси и до 10 центиметара у дубину земљишта, тако да у најважнијем ораничном слоју долази до уништавања микробиолошке активности. Неупоредиво боље је те остатке уситнити и унети у земљиште – тако се врши једна врста ђубрења земљишта и побољшава се структура, објашњава Милан Дамљановић, саветодавац за ратарство у чачанској Пољопривредној саветодавној и стручној служби.

Осим жетвених остатака, пољопривредни произвођачи након резидбе воћа прибегавају спаљивању тих остатака, што такође може да буде опасно.

– Осим жетвених остатака, врло често пољопривредни произвођачи пале остатке од резидбе малина, купина и слично, а то је такође забрањено законом. Клима се променила, имамо дуготрајне суше, па врло лако долази до преноса те ватре и до пожара. У току претходне године имали смо баш велики број пожара на територији Моравичког округа. Када та ватра узме маха, она се не може лако контролисати, тако да страдају шуме, имовина, сами објекти. Зато Комунална полиција озбиљније ради на терену и строго води рачуна, чим угледају дим на терену знају о чему је реч. Дакле, савет наше службе је да се ти остаци никако не спаљују, већ да се изврши њихово устињавање и уношење у земљиште.

Време је за обраду земљишта пред сетву

Дамљановић је препоручио пољопривредницима да одмах крену са основном обрадом земљишта јер се приближава оптимални рок за сетву јечма и пшенице, а свако кашњење доводи до пада приноса на крају сезоне.

– Основна обрада земљишта пред сетву је сад почела. Ове године смо имали такво стање да је кукуруз сазрелио 15 до 20 дана раније и могао је раније да се скине са парцела, тако да се на време почело са обрадом земљишта за сетву пшенице. Међутим, имали смо и период двомесечне суше, тако да су земљишта доста тврда и врло тешка за основну обраду, нарочито за дубље орање. У последњем периоду је било кишних дана, а иако то није довољно кише да би се све одрадило, довољно је да се уради плића основна обрада. Наша препорука је да произвођачи ништа не чекају, већ да одмах приступе обради земљишта јер оптимални рок за сетву јечма и пшенице почиње за неколико дана.

Мерење влаге у житарицама важно за квалитет њиховог зрна

Берба кукуруза је завршена на око 80 одсто парцела, а пољопривредници су ове године били веома заинтересовани за мерење влажности зрна у Пољопривредној саветодавној и стручној служби.

– Спремање силаже на 3,5 хиљаде хектара на нашем терену је пре десетак дана завршено, а берба кукуруза је завршена неких 70 до 80 одсто. Кукуруз је изузетно сув. Имали смо велико интересовање у нашој Служби за мерење влажности кукуруза пошто људи и сами не верују колико је сув. Углавном садржи између 13 и 16 процената влаге, што омогућава чак и жетву комбајнима и џакирање кукуруза. Мало влажнији усеви се одмах могу стављати у кошеве, а за џакирање би требало мало да се просуше, па за неколико дана могу да се пакују у џакове.

Мерење влаге у житарицама је веома важно за квалитет њиховог зрна. Неповољно сушење и складиштење може довести до ниског квалитета зрна. Дамљановић каже да наши пољопривредни произвођачи имају искуства и знају када је кукуруз довољно сув.

– Наши пољопривредни произвођачи у највећем броју случајева знају када је кукуруз довољно сув, имају довољно велико искуство, а и ове године нема сумње, врло је лако то одредити. Свако ко се иоле бави том производњом може знати да ли је кукуруз сув. Сам податак да је око 80 одсто кукуруза већ обрано довољан је да не доводи у сумњу то да произвођачи могу да га оберу и ускладиште.

Почео мониторинг свиња на територији Србије

Половином септембра је почео мониторинг свиња на територији Србије у оним подручјима где није утврђена Афричка куга свиња, каже Радослав Богићевић, ветеринар из Мрчајеваца. Мониторинг се ради на седмичном нивоу, а подаци се достављају ветеринарским институтима који их прослеђују Управи за ветерину Министарства пољопривреде.

– Ветеринарске службе обилазе свиње, узимају од власника податке у смислу да ли је нешто необично примећено код животиња претходних дана. То се ради на недељном нивоу. Те податке достављамо ветеринарским институтима, а они даље прослеђују Министарству пољопривреде. Ако дође до неких појава болести, битно је да на време то препознамо и да алармирамо стручне службе. То је прави пут да заштитимо Србију од тешке болести свиња која даје велике штете у свињарству. То раде све ветеринарске станице на свом терену. Надам се да ће се тај посао одрадити адекватно и да нећемо пронаћи ништа што указује на ту болест.

Реч је о вирусној болести која може да се појави у различитим деловима земље, али да се у исто време не примети, због чега се овај мониторинг и ради, каже Богићевић. По његовим речима, ова болест свиња забележена је у земљама у окружењу па из тог разлога поједине забрањују увоз свиња из суседних држава.

– Не зна се тачан пут доласка болести. Врло је специфична болест јер не постоји заштита, не постоји вакцина за њу. Вирус је у питању, тако да свиње могу да оболе или да носе тај вирус али да не оболе. Широк је дијапазон начина преношења ове болести. Она може да прође неприметно. Битно је да све свиње обухватимо прегледом, због тога одлазимо на све фарме и у сва дворишта где има ових животиња. Уколико посумњамо да је нека животиња болесна, узимамо брис крви из ушне вене и достављамо Институту. Могу рећи да је у питању веома обиман посао, али мислим да ћемо ми све то одрадити како треба. Ова болест постоји и у околним државама. Највећи проблем ће бити дивље свиње код којих нема никакве контроле јер се просто не може прегледати свака дивља свиња.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *