AGROSAVETNIK, 13. septembar 2020.

AGROSAVETNIK, 13. septembar 2020.

Iako je godina bila dosta kišna i u toku proizvodnje paprike bilo je dosta problema sa štetočinama na ovom usevu, rod je solidan ali zrenje bog vremenskih uslova ide sporije

0
Ilustracija

Berba paprike, u zavisnosti od momenta zasnivanja proizvodnje, sortimenta i tehnologije, izvodi se uglavnom od jula do novembra. U vreme berbe bitno je obratiti pažnju na prisustvo biljnih štetočina, kaže Jelena Grbić, savetodavac za zaštitu bilja iz kraljevačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe. Tamo gde se utvrdi prisustvo štetnih insekata, potrebno je primeniti insekticide sa kratkom karencom.

– Na većini parcela na teritoriji Kraljeva berba paprike je započeta, na drugim parcelama se očekuje u predstojećem periodu. Ono što je bitno za zaštitu paprike u fazi berbe, na šta treba obratiti pažnju je prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca i jaja pamukove sovice. Preporuka je da se usevi paprike pregledaju na prisustvo tih legala. Tamo gde se utvrdi prisustvo štetočina a berba nije počela ili je obrano prvo kolo moguće je primeniti hemijsku meru zaštite nekim od insekticida sa kratkom karencom od jednog do tri dana. Prilikom upotrebe pesticida treba se pridržavati uputstva za upotrebu. To je važno uraditi u ovom periodu.

Da bi imali dobar prinos i kvalitet paprike, proizvođači moraju da primenjuju sve preventivne mere zaštite, ali na prvom mestu, prilikom zasnivanja zasada, je odabir kvalitetnog sadnog materijala.

– Ono što je jako bitno je preventivna zaštita na početku uzgajanja, jer kad dođe problem moramo se prilagođavati i voditi računa o preparatima sa kraćim karencama. Najpre treba obratiti pažnju na pripremu zdravog rasada, dobro ga zaštititi i kada se paprika zasadi na polju ili u plastenicima treba obratiti pažnju na prevenciju.

Jelena Grbić ocenjuje ovogodišnji rod paprike kao solidan. Po njenim rečima, vremenski uslovi tokom leta su uticali na to da plodovi nešto sporije sazrevaju.

– Iako je godina bila dosta kišna i u toku proizvodnje paprike bilo je dosta problema sa štetočinama na ovom usevu, rod je solidan ali zrenje bog vremenskih uslova sporije ide. Patogen koji je bio uzročnik bolesti je uglavnom plamenjača, ali prinos ove godine nije loš i proizvođači su zadovoljni, rekla je Jelena Grbić.

Održani Dani polja kukuruza i Dani polja soje

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Čačak je 28. avgusta organizovala Dane polja kukuruza, koji se tradicionalno održavaju već pola veka, a po treći put održani su i Dani polja soje. S obzirom na veliki broj  hibrida na tržištu, cilj je da se postavljanjem ogleda poljoprivrednici bolje upoznaju sa hibridima i da im se na taj način olakša izbor sorti. Dani polja kukuruza su održani na oglednoj parceli u Bečnju na kojoj su poljoprivredni stručnjaci u saradnji sa domaćinom zasadili 23 hibrida kukuruza, rekao je Milan Damljanović, savetodavac za ratarstvo u čačanskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

Što se tiče soje, Damljanović je naveo da se soja na našim terenima gaji na malim površinama, ali da ima dosta zainteresovanih proizvođača za ovu kulturu koja je i jedna od najboljih proteinskih kultura sa dobrim rezultatima u našem kraju.

Utvrđena cena bagremovog meda u Pogonu „Naš med“

Savez pčelara Srbije objavio je na svom sajtu da cene meda na svetskom tržištu rastu i da je utvrđena cena bagremovog meda u Pogonu „Naš med“, koja će važiti za pčelare čiji med kroz nekoliko dana kreće put kupca. Ako u međuvremenu, do preuzimanja meda od pčelara, cena dalje bude rasla, pčelarima će biti isplaćena nova, veća cena, čak i ako potpišu ugovor na jednu cenu, a ona poraste.

Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,74 evra, a ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,19 evra. Isplata meda se obavlja u celosti pre preuzimanja meda, tj. 90% procenjene količine, jer se smatra da greška u proceni ne može biti veća od 10%, odnosno par dana pre nego što med napusti magacin pčelara. Med se najpre uzorkuje, a preuzima nakon što analize pokažu da je dobar.

Kako se navodi u saopštenju SPOS-a, pčelari mogu da prijavljuju sve vrste meda za prodaju, ne samo bagremov, jer će veoma brzo pored ponude za šumski med, imati i ponude za lipov i pravi livadski med. Treba prijavljivati i suncokretov, kao i med od uljane repice.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR