Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 13. септембар 2020.

Берба паприке, у зависности од момента заснивања производње, сортимента и технологије, изводи се углавном од јула до новембра. У време бербе битно је обратити пажњу на присуство биљних штеточина, каже Јелена Грбић, саветодавац за заштиту биља из краљевачке Пољопривредне саветодавне и стручне службе. Тамо где се утврди присуство штетних инсеката, потребно је применити инсектициде са кратком каренцом.

– На већини парцела на територији Краљева берба паприке је започета, на другим парцелама се очекује у предстојећем периоду. Оно што је битно за заштиту паприке у фази бербе, на шта треба обратити пажњу је присуство јајних легала кукурузног пламенца и јаја памукове совице. Препорука је да се усеви паприке прегледају на присуство тих легала. Тамо где се утврди присуство штеточина а берба није почела или је обрано прво коло могуће је применити хемијску меру заштите неким од инсектицида са кратком каренцом од једног до три дана. Приликом употребе пестицида треба се придржавати упутства за употребу. То је важно урадити у овом периоду.

Да би имали добар принос и квалитет паприке, произвођачи морају да примењују све превентивне мере заштите, али на првом месту, приликом заснивања засада, је одабир квалитетног садног материјала.

– Оно што је јако битно је превентивна заштита на почетку узгајања, јер кад дође проблем морамо се прилагођавати и водити рачуна о препаратима са краћим каренцама. Најпре треба обратити пажњу на припрему здравог расада, добро га заштитити и када се паприка засади на пољу или у пластеницима треба обратити пажњу на превенцију.

Јелена Грбић оцењује овогодишњи род паприке као солидан. По њеним речима, временски услови током лета су утицали на то да плодови нешто спорије сазревају.

– Иако је година била доста кишна и у току производње паприке било је доста проблема са штеточинама на овом усеву, род је солидан али зрење бог временских услова спорије иде. Патоген који је био узрочник болести је углавном пламењача, али принос ове године није лош и произвођачи су задовољни, рекла је Јелена Грбић.

Одржани Дани поља кукуруза и Дани поља соје

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Чачак је 28. августа организовала Дане поља кукуруза, који се традиционално одржавају већ пола века, а по трећи пут одржани су и Дани поља соје. С обзиром на велики број  хибрида на тржишту, циљ је да се постављањем огледа пољопривредници боље упознају са хибридима и да им се на тај начин олакша избор сорти. Дани поља кукуруза су одржани на огледној парцели у Бечњу на којој су пољопривредни стручњаци у сарадњи са домаћином засадили 23 хибрида кукуруза, рекао је Милан Дамљановић, саветодавац за ратарство у чачанској Пољопривредној саветодавној и стручној служби.

Што се тиче соје, Дамљановић је навео да се соја на нашим теренима гаји на малим површинама, али да има доста заинтересованих произвођача за ову културу која је и једна од најбољих протеинских култура са добрим резултатима у нашем крају.

Утврђена цена багремовог меда у Погону „Наш мед“

Савез пчелара Србије објавио је на свом сајту да цене меда на светском тржишту расту и да је утврђена цена багремовог меда у Погону „Наш мед“, која ће важити за пчеларе чији мед кроз неколико дана креће пут купца. Ако у међувремену, до преузимања меда од пчелара, цена даље буде расла, пчеларима ће бити исплаћена нова, већа цена, чак и ако потпишу уговор на једну цену, а она порасте.

Основна цена килограма багремовог меда у откупу је 5,74 евра, а укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,19 евра. Исплата меда се обавља у целости пре преузимања меда, тј. 90% процењене количине, јер се сматра да грешка у процени не може бити већа од 10%, односно пар дана пре него што мед напусти магацин пчелара. Мед се најпре узоркује, а преузима након што анализе покажу да је добар.

Како се наводи у саопштењу СПОС-а, пчелари могу да пријављују све врсте меда за продају, не само багремов, јер ће веома брзо поред понуде за шумски мед, имати и понуде за липов и прави ливадски мед. Треба пријављивати и сунцокретов, као и мед од уљане репице.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Вести | Одабране вести

Од 1. маја мањи трошкови за пчеларе

30.04.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024