[rstr_selector]

AGROSAVETNIK, 23. decembar 2018.

Na Zlatiboru je od 12. do 14. decembra održan Deseti seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije, sa motom „Put u budućnost – i tradicija i digitalizacija“.
Ovogodišnjem seminaru prisustvovalo je preko 300 učesnika a cilj seminara bio unapređene savetodavnog rada kroz sticanje novih znanja i veština koje će savetodavci prenositi poljoprivrednicima. Poseban akcenat bio je usmeren značaju očuvanja tradicionalnih vrednosti i podršci ženskom preduzetništvu, kaže Slađana Petrić, iz čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

– Na seminaru su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Srpske akademije nauka i umetnosti, Privredne komore Srbije, ambasade Kanade u Beogradu, poljoprivrednih i stručnih službi Republike Srbije, predstavnici fakulteta i instituta iz  zemlje i inostranstva, predstavnici opština i udruženja poljoprivrednih proizvođača i drugi brojni gosti. Seminar je imao za cilj unapređenje savetodavnog rada kroz sticanje novih znanja i veština koje će savetodavci prenositi novim poljoprivrednim proizvođačima i na taj način doprineti razvoju poljoprivredne proizvodnje i ostalih nepoljoprivrednih delatnosti u ruralnim područjima, sa posebnim osvrtom na jačanje ženskog preduzetništva, na ženu kao nosioca gazdinstva i u tom smislu formiranje udruženja žena i zadruga radi uspešnijeg plasmana proizvoda koje vredne ruke žena umeju da stvore i koje su i do sada stvarale.

Analiziran je rad Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u proteklih deset godina, a predstavljena su i iskustva iz Kanade, zemlje gosta ovogodišnjeg seminara iz oblasti poljoprivrednog savetodavstva, kao i savremena kozarska proizvodnja u toj zemlji. Predavači su kroz plenarna predavanja i interaktivne radionice za ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo, zaštitu bilja i uspоstаvlјаnjе Sistеmа rаčunоvоdstvеnih pоdаtаkа nа pоlјоprivrеdnim gаzdinstvimа, učesnike upoznali sa aktuelnim temama iz oblasti savetodavstva i poljoprivredne struke.

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe koje su učestvovale predstavile su izložbe tradicionalnih proizvoda sa  područja svojih delovanja. U cilju promocije ženskog preduzetništva ovogodišnji Seminar oplemenile su izložbe tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina nekoliko udruženja iz Srbije sa ciljem da se podrži i poboljša položaj žena koje upravljaju i rade na poljoprivrednim gazdinstvima.

– Na seminaru su se predstavile 23 službe Srbije sa izložbama tradicionalnih proizvoda sa područja delovanja, kao i sa izložbom rukotvorina koje su vredne žene u Srbiji uvek radile, a takođe i sada rade, možda u manjem obimu, ali prosto ima toliko lepih radova koje su žene stvarale. Na seminaru se takođe predstavilo nekoliko udruženja sa svojim rukotvorinama, žene koje se bave proizvodnjom sira i kozarstvom. S obzirom na to da su žene u Srbiji nosioci gazdinstva i kao preduzetnice u manjini, poruka sa seminara je da se one što više osnaže jer su pokazale, pored toga što su majke i supruge, da imaju potencijala za uspešno vođenje gazdinstva, vođenje udruženja ili firme, jednostavno, žene umeju puno toga  da stvore, samo ih treba podržati.

Predstavnici čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe su predstavili tradicionalne proizvode iz Čačka, Gornjeg  Milanovca, Lučana  i Arilja, kao i čačansko udruženje „Bosiljak“ i jedno gazdinstvo koje se bavi seoskim turizmom.

– Pored ostalih službi iz cele Srbije, Poljoprivredna i savetodavna stručna služba Čačak je takođe učestvovala na seminaru. Mi smo predstavljali proizvode sa našeg područja delovanja i to iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Arilja, uglavnom te neke tradicionalne proizvode koje su karakteristične za ovaj kraj. Takođe smo imali učešće kroz predstavljanje udruženja, predstavili smo naše udruženje iz Čačka „Bosiljak” koje već godinama stvara razne predmete  od pletenja, heklanja, šivenja… Takođe smo predstavljali pojedinačno žene koje su nosioci poljoprivrednog gazdinstva, imali smo jedno naše gazdinstvo koje je registrovano u Čačku a bavi se seoskim turizmom. Znači, svako je nešto iz svog kraja predstavio, ono što je karakteristično i ono što je primer dobre prakse.

Pored obavljanja poljoprivrednih radova, žene su uvek angažovane i drugim aktivnostima u domaćinstvu, a sve to mogu da iskoriste u svrhu ostvarivanja dodatnih prihoda.

– Naše žene puno toga umeju da urade što se tiče i ručnih radova i spremanja zimnice, spremanja slatkog, džemova i tako dalje, sve su to  neke mogućnosti van poljoprivrednih delatnosti kojima žene mogu da se bave i što je jako bitno, mogu i da ostvare dodatni prihod na gazdinstvu. Da napomenem da je bilo reči i o IPARD podsticajima koji su aktuelni ove godine. Bilo je četiri javna poziva, a što se tiče tih nepoljoprivrednih delatnosti očekuje se javni poziv krajem sledeće godine, tako su najavili, tako da imamo vremena i za tu vrstu podsticaja da pripremamo žene.

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Čačak je početkom decembra održala Zimsku školu za poljoprivredne proizvođače. Predavanja su držana u Čačku, Gornjem Milanovcu i Lučanima, a teme su bile iz stočarstva, ratarstva, voćarstva, zaštite bilja, organske proizvodnje, kao i iz oblasti agrarne politike a koje se odnose na zadrugarstvo i mere IPARD programa u Srbiji. Osim toga poljoprivredni proizvođači su imali priliku da čuju predavanje iz oblasti agroekonomije u vezi sa troškovima na poljoprivrednom gazdinstvu, računovodstvom, penzijskim i socijalnim osiguranjem, osiguranjem useva i kreditima u poljoprivredi. Slađana Petrić kaže da savetodavci tokom cele godine održavaju razne tribine i radionice sa ciljem da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa novinama u poljoprivrednoj proizvodnji i merama agrarne politike.

– Što se tiče aktivnosti oko organizovanja, predavanja, tribina i radionica, Poljoprivredna i savetodavna stručna služba Čačak tokom cele godine organizuje te aktivnosti, naravno posećenost je iz godine u godinu sve veća. Skoro je u Čačku održana 4. po redu trodnevna zimska škola sa raznim temama iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, peta je u Guči, a šesta u Gornjem Milanovcu. Možemo se pohvaliti da je bilo preko 100 posetilaca ove zimske škole, što znači da poljoprivrednici sve više uviđaju da je saradnja između poljoprivredne savetodavne stručne službe i njih neophodna u smislu novih saznanja i ostvarivanja subvencija. Mi smo tu da im pomognemo uvek kad zatreba. Možemo se pohvaliti da smo tokom ove godine imali dosta poljoprivrednika koji su dolazili da apliciraju za podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Malinari ne odustaju od svih svojih zahteva

U Užicu je ove nedelje održan sastanak između predstavnika udruženja malinara iz zapadne Srbije i Ministarstva poljoprivrede, koji je bio otvoren za predstavnike medija. Sastanak je usledio nakon što su malinari odložili proteste koji su bili zakazani za 14. decembar u Ivanjici. Iako je iz kabineta ministra poljoprivrede bilo potvrđeno da će Branislav Nedimović prisustvovati sastanku, on se nije pojavio. Po rečima Slađane Stanković, predsednice skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, stav malinara je da oni više neće ići na bilo kakve sastanke u Beograd i da od sada sve što ministarstva obećavaju poljoprivrednim proizvođačima mora biti transparentno.

– Mirni protesti su bili zakazani za 14. decembar, ali su odloženi pošto je gospodin Radenko Marić, koji je zakazao protest, posle pregovora koje je imao u Beogradu sa svojim predsednikom opštine pristao na neki kompromis da protesta ne bude, a da oni dođu u Užice u Regionalni centar i da se održi sastanak sa udruženjima po pitanju cene malina i svega ostalog. Zvaničan dopis je stigao da će sastanku prisustvovati i gospodin Nedimović, međutim, to se nije dogodilo uz obrazloženje da ima poslovne obaveze u Turskoj. Sastanku su prisustvovali državni sekretari, a mi smo insistirali da budu prisutni i mediji. Udruženja su donela čvrst stav da više nema odlazaka u Beograd i da sada sve što se radi i kaže mora biti transparentno.

Sve dok se Ministarstvo trgovine ne uključi u rešavanje  problema po pitanju cene maline, pre svega izvozne, malinari ne odustaju od svih svojih zahteva.

– Mi mislimo da Ministarstvo poljoprivrede ne može da odlučuje o ceni, ali zato Ministarstvo trgovine itekako može da objasni poljoprivrednim proizvođačima koliki je su uvoz, izvoz, izvozne cene, da li se radi prepakiranje robe i sve ostalo što ih zanima. Mi smo i dalje ostali pri svom stavu, to smo rekli i pred medijima i podsetili ih na sastanak koji se održao nakon  protesta u Prijepolju kada smo dobili čvrste garancije da je obećana akontna cena od 125, 130 dinara sa tendencijom rasta na 150, 160 dinara za kraj branja. Oni su tada za tu razliku od 130 do 150 dinara opet nudili neke naftne derivate, na šta mi naravno nismo pristali jer poljoprivrednim proizvođačima treba novac. Naš stav je da više nećemo pregovarati sa njima o ceni maline, ali čekamo da nam odgovore da li će ministar trgovine posle dve godine da sedne i da iznese sve relevantne dokaze koje Ministarstvo trgovine poseduje po pitanju uvoza i izvoza maline i izvozne cene.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *