AGROSAVETNIK, 26. maj 2019.

AGROSAVETNIK, 26. maj 2019.

Konkurs za dodelu subvencija u poljoprivredi objavljen je na sajtu grada Čačka, a traje do utroška sredstava odnosno najkasnije do 13. septembra

0

Komisija grada Čačka za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi raspisala je 17. maja konkurs za dodelu subvencija u poljoprivredi. Konkurs će trajati do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 13. septembra, rekao je Vladimir Gojgić, načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj. Grad je za ove mere izdvojio 42 miliona dinara, a za sve investicije visina pomoći je 50 odsto vrednosti investicije bez troškova PDV-a.

Konkurs se nalazi na sajtu grada Čačka zajedno sa konkursnim obrascem i izjavom. Svi koji budu podnosili zahteve treba da overe kod javnog beležnika odnosno notara da za istu namenu neće konkurisati kod Ministarstva. Mere koje se nalaze u konkursu su slične kao prošle godine, razlikuju se samo tri: mera kupovine obradivog poljoprivrednog zemljišta za mlade poljoprivrednike, kupovina traktora koja će se ponovo subvencionisati i analiza zemljišta sa preporukom, nju je ranije subvencionisalo Ministarstvo poljoprivrede, a sada to radi lokalna samouprava. Što se tiče kupovine obradivog zemljišta za mlade poljoprivrednike, tu je najveći povraćaj, do 80 odsto od vrednosti investicije, s tim što su uslovi da nosioci gazdinstva (muž i žena) moraju imati do 40 godina i troje ili više dece. Što se tiče analize zemljišta, najviše mogu da se subvencionišu četiri uzorka analize u visini do 10.000 dinara, i to radi Institut za voćarstvo u Čačku. Traktori su mehanizacija koja je i prethodnih godina sufinansirana, osim prošle godine. Maksimalni iznos podsticaja za svaku meru je do 500.000 dinara, osim za kupovinu obradivog poljoprivrednog zemljišta za ostale poljoprivrednike gde je iznos 300.000 dinara.

Gojgić kaže da je interesovanje poljoprivrednika veliko s obzirom na to da je od 17. maja stiglo preko 30 prijava.  Otvaranje zahteva vršiće se na mesečnom nivou, odnosno krajem svakog meseca i tada će se znati za koje mere su poljoprivrednici najviše zainteresovani, a prema nezvaničnim informacijama veliko je interesovanje za kupovinu traktora.

Velika je zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za ovaj konkurs, moj je predlog svima da što pre kompletiraju dokumentaciju, a za sve savete mogu da se obrate Gradskoj upravi za lokalni ekonomski razvoj. Prijave se otvaraju na mesečnom nivou, pa kada se bude pravio prvi presek znaćemo zašta je bilo najviše interesovanja. Prvi presek biće početkom juna.

Poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili pravo korišćenja podsticajnih sredstava u 2018. godini nemaju pravo da učestvuju na ovom konkursu, osim za one mere koje je Grad izdvojio kao strateške i za koje se može konkurisati svake godine.

– To su nabavka opreme za navodnjavanje, protivgradne mreže sa pratećom opremom, oprema za skladišne prostore, za sušenje voća i povrća, nabavka hrane i veterinarske usluge za žensku telad, kupovina obradivog poljoprivrednog zemljišta za sve proizvođače, a posebno za mlade poljoprivredne proizvođače i održivo upravljanje zemljištem kroz analizu zemljišta sa preporukom. Za ove mere mogu da konkurišu svi, pa i oni koji su dobili podsticajna sredstva prošle godine.

Podsticajna sredstva za iskop bunara

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za iskop bunara u funkciji navodnjavanja. Maksimalan iznos sredstava koji se može ostvariti po prijavi je 250.000  dinara, a rok za podnošenje prijava je 3. jun. Iako je u pitanju konkurs,  neće se praviti rang liste, već će se zahtevi bodovati prema redosledu podnošenja.

– Pravo na korišćenje ovih podsticajnih sredstava za iskop bunara imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se moraju nalaziti u aktivnom statusu u Registru i pod uslovom da su upisala u registar parcele koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju: njive, livade i pašnjaci. Iznos sredstava koja se odobravaju je do 80 odsto vrednosti po jednom dužnom metru iskopa, odnosno bušenja bunara. Maksimalni iznos sredstava koji se može ostvariti po jednoj prijavi je 250.000 dinara bez uračunatog PDV-a. Uz zahtev, potrebno je priložiti izvod iz katastra nepokretnosti, predračun koji mora biti izdat u tekućoj godini, potvrda nadležnog organa jedinice lokalne samouprave da se za izgradnju bunara ne koriste sredstva od lokalne samouprave, objašnjava Radovan Ševarlić, savetodavac za agroekonomiju u čačanskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

Sabor voćara u Gruži

U Gruži se danas održava treći po redu Sabor voćara, koji će u selu Balosave,  na poljima domaćina, firme „Gruža agrar“, okupiti voćare iz svih krajeva Srbije kao i eminentne predavače i stručnjake iz voćarske proizvodnje. Zorica Kovačević iz Opštine Knić kaže da je cilj ove manifestacije predstavljanje inovacija koje se tiču svih aspekata moderne voćarske proizvodnje i njihove praktične primene. Ona ističe da je ovo prilika da voćari na jednom mestu razmene iskustva, dobiju savete stručnjaka i čuju novine u voćarskoj proizvodnji, a biće u prilici da vide i izložbu moderne mehanizacije.

– To je jedna od najvećih poljoprivrednih voćarskih manifestacija u opštini Knić koja velika sredstva iz opštinskog budžeta, a i sredstva iz države, ulaže u razvoj poljoprivrede, odnosno voćarstva. Okupiće se oko 1500 voćara. Svi koji nešto znače u voćarstvu, bilo da se njime bave ili tek planiraju da formiraju svoje zasade, dolaze danas u selo Balosave. To je prilika da razmene iskustva, da čuju od eminentnih poljoprivrednih stručnjaka koje su novine u poljoprivrednoj proizvodnji, kako zaštiti i formirati zasade, kako reagovati u ovakvom vremenu kakvo je sada, a koje nikako ne ide na ruku voćarima. Dakle, prilika da se čuje reč struke i nauke. Pored toga, voćari će moći da vide savremenu mehanizaciju, hemiju, zaštitu, sve ono što sada koriste voćari u svetu.

Poljoprivrednici u poseti Novosadskom sajmu

Opština Knić je na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, koji održan u Novom Sadu od 11. do 17. maja, dobila nagradu za najuspešniju lokalnu samoupravu koja podstiče razvoj poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, rekla je Zorica Kovačević i dodala da je i ove godine nekoliko stotina poljoprivrednika o trošku opštine boravilo na ovom Poljoprivrednom sajmu.

I opština Čajetina je, u saradnji sa „Zlatiborskim Eko agrarom”, organizovala besplatan prevoz poljoprivrednika na Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Ivan Gujaničić iz „Zlatiborskog Eeko agrara“ kaže da je bilo veliko interesovanje čajetinskih poljoprivrednika za poljoprivredne mašine. Ono što je bilo interesantno je da su se cene traktora sličnih ili gotovo istih karakteristika, u zavisnosti od marke, razlikovale od 20.000 do 30.000 hiljada evra.

Gujaničić kaže da su poljoprivrednici sa teritorije opštine Čajetina od 1. do 30. aprila mogli da konkurišu za podsticaje u poljoprivredi koje dodeljuje opština i to za podsticaje u fizičku imovinu, preradu i marketing, kredite, organsku proizvodnju i seoski turizam. Na ovaj javni poziv prijavilo se 117 poljoprivrednih gazdinstava čiji se zahtevi još uvek obrađuju, a drugi javni poziv biće raspisan u junu.

– Poljoprivrednici sa teritorije opštine Čajetina su to već mogli da urade u periodu od 1. do 30. aprila ove godine. Kada su u pitanju investicije za fizičku imovinu mogli su konkurisati za nabavku opreme i mehanizacije u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Taj prvi krug se završio, ali se u junu sprema i drugi krug. Poljoprivrednici mogu kod nas podneti zahteve u tom periodu kada budemo raspisali drugi poziv. Zahtevi onih koji su konkurisali po prvom pozivu već su obrađeni, sada se izlazi na teren, i u nekom narednom periodu će svi pozitivno obrađeni zahtevi biti i isplaćeni. Po prvom javnom pozivu, prijavilo se 117 poljoprivrednih gazdinstava. Najviše podnetih zahteva je u okviru mere investicije u fizičku imovinu, iza koje sledi mera koja se odnosi na seoski turizam, preradu i marketing.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR