[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 26. мај 2019.

Комисија града Чачка за доделу подстицајних средстава у пољопривреди расписала је 17. маја конкурс за доделу субвенција у пољопривреди. Конкурс ће трајати до утрошка средстава, односно најкасније до 13. септембра, рекао је Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој. Град је за ове мере издвојио 42 милиона динара, а за све инвестиције висина помоћи је 50 одсто вредности инвестиције без трошкова ПДВ-а.

– Конкурс се налази на сајту града Чачка заједно са конкурсним обрасцем и изјавом. Сви који буду подносили захтеве треба да овере код јавног бележника односно нотара да за исту намену неће конкурисати код Министарства. Мере које се налазе у конкурсу су сличне као прошле године, разликују се само три: мера куповине обрадивог пољопривредног земљишта за младе пољопривреднике, куповина трактора која ће се поново субвенционисати и анализа земљишта са препоруком, њу је раније субвенционисало Министарство пољопривреде, а сада то ради локална самоуправа. Што се тиче куповине обрадивог земљишта за младе пољопривреднике, ту је највећи повраћај, до 80 одсто од вредности инвестиције, с тим што су услови да носиоци газдинства (муж и жена) морају имати до 40 година и троје или више деце. Што се тиче анализе земљишта, највише могу да се субвенционишу четири узорка анализе у висини до 10.000 динара, и то ради Институт за воћарство у Чачку. Трактори су механизација која је и претходних година суфинансирана, осим прошле године. Максимални износ подстицаја за сваку меру је до 500.000 динара, осим за куповину обрадивог пољопривредног земљишта за остале пољопривреднике где је износ 300.000 динара.

Гојгић каже да је интересовање пољопривредника велико с обзиром на то да је од 17. маја стигло преко 30 пријава.  Отварање захтева вршиће се на месечном нивоу, односно крајем сваког месеца и тада ће се знати за које мере су пољопривредници највише заинтересовани, а према незваничним информацијама велико је интересовање за куповину трактора.

– Велика је заинтересованост пољопривредних произвођача за овај конкурс, мој је предлог свима да што пре комплетирају документацију, а за све савете могу да се обрате Градској управи за локални економски развој. Пријаве се отварају на месечном нивоу, па када се буде правио први пресек знаћемо зашта је било највише интересовања. Први пресек биће почетком јуна.

Пољопривредни произвођачи који су остварили право коришћења подстицајних средстава у 2018. години немају право да учествују на овом конкурсу, осим за оне мере које је Град издвојио као стратешке и за које се може конкурисати сваке године.

– То су набавка опреме за наводњавање, противградне мреже са пратећом опремом, опрема за складишне просторе, за сушење воћа и поврћа, набавка хране и ветеринарске услуге за женску телад, куповина обрадивог пољопривредног земљишта за све произвођаче, а посебно за младе пољопривредне произвођаче и одрживо управљање земљиштем кроз анализу земљишта са препоруком. За ове мере могу да конкуришу сви, па и они који су добили подстицајна средства прошле године.

Подстицајна средства за ископ бунара

Управа за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде расписала је Конкурс за доделу подстицајних средстава за ископ бунара у функцији наводњавања. Максималан износ средстава који се може остварити по пријави је 250.000  динара, а рок за подношење пријава је 3. јун. Иако је у питању конкурс,  неће се правити ранг листе, већ ће се захтеви бодовати према редоследу подношења.

– Право на коришћење ових подстицајних средстава за ископ бунара имају регистрована пољопривредна газдинства која се морају налазити у активном статусу у Регистру и под условом да су уписала у регистар парцеле које се користе за пољопривредну производњу: њиве, ливаде и пашњаци. Износ средстава која се одобравају је до 80 одсто вредности по једном дужном метру ископа, односно бушења бунара. Максимални износ средстава који се може остварити по једној пријави је 250.000 динара без урачунатог ПДВ-а. Уз захтев, потребно је приложити извод из катастра непокретности, предрачун који мора бити издат у текућој години, потврда надлежног органа јединице локалне самоуправе да се за изградњу бунара не користе средства од локалне самоуправе, објашњава Радован Шеварлић, саветодавац за агроекономију у чачанској Пољопривредној саветодавној и стручној служби.

Сабор воћара у Гружи

У Гружи се данас одржава трећи по реду Сабор воћара, који ће у селу Балосаве,  на пољима домаћина, фирме „Гружа аграр“, окупити воћаре из свих крајева Србије као и еминентне предаваче и стручњаке из воћарске производње. Зорица Ковачевић из Општине Кнић каже да је циљ ове манифестације представљање иновација које се тичу свих аспеката модерне воћарске производње и њихове практичне примене. Она истиче да је ово прилика да воћари на једном месту размене искуства, добију савете стручњака и чују новине у воћарској производњи, а биће у прилици да виде и изложбу модерне механизације.

– То је једна од највећих пољопривредних воћарских манифестација у општини Кнић која велика средства из општинског буџета, а и средства из државе, улаже у развој пољопривреде, односно воћарства. Окупиће се око 1500 воћара. Сви који нешто значе у воћарству, било да се њиме баве или тек планирају да формирају своје засаде, долазе данас у село Балосаве. То је прилика да размене искуства, да чују од еминентних пољопривредних стручњака које су новине у пољопривредној производњи, како заштити и формирати засаде, како реаговати у оваквом времену какво је сада, а које никако не иде на руку воћарима. Дакле, прилика да се чује реч струке и науке. Поред тога, воћари ће моћи да виде савремену механизацију, хемију, заштиту, све оно што сада користе воћари у свету.

Пољопривредници у посети Новосадском сајму

Општина Кнић је на 86. Међународном сајму пољопривреде, који одржан у Новом Саду од 11. до 17. маја, добила награду за најуспешнију локалну самоуправу која подстиче развој пољопривредних породичних газдинстава, рекла је Зорица Ковачевић и додала да је и ове године неколико стотина пољопривредника о трошку општине боравило на овом Пољопривредном сајму.

И општина Чајетина је, у сарадњи са „Златиборским Еко аграром”, организовала бесплатан превоз пољопривредника на Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду. Иван Гујаничић из „Златиборског Ееко аграра“ каже да је било велико интересовање чајетинских пољопривредника за пољопривредне машине. Оно што је било интересантно је да су се цене трактора сличних или готово истих карактеристика, у зависности од марке, разликовале од 20.000 до 30.000 хиљада евра.

Гујаничић каже да су пољопривредници са територије општине Чајетина од 1. до 30. априла могли да конкуришу за подстицаје у пољопривреди које додељује општина и то за подстицаје у физичку имовину, прераду и маркетинг, кредите, органску производњу и сеоски туризам. На овај јавни позив пријавило се 117 пољопривредних газдинстава чији се захтеви још увек обрађују, а други јавни позив биће расписан у јуну.

– Пољопривредници са територије општине Чајетина су то већ могли да ураде у периоду од 1. до 30. априла ове године. Када су у питању инвестиције за физичку имовину могли су конкурисати за набавку опреме и механизације у биљној и сточарској производњи. Тај први круг се завршио, али се у јуну спрема и други круг. Пољопривредници могу код нас поднети захтеве у том периоду када будемо расписали други позив. Захтеви оних који су конкурисали по првом позиву већ су обрађени, сада се излази на терен, и у неком наредном периоду ће сви позитивно обрађени захтеви бити и исплаћени. По првом јавном позиву, пријавило се 117 пољопривредних газдинстава. Највише поднетих захтева је у оквиру мере инвестиције у физичку имовину, иза које следи мера која се односи на сеоски туризам, прераду и маркетинг.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *