[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 27. септембар 2020.

У пољопривредној производњи веома су значајни хранљиви елементи, као што су азот, фосфор и калијум јер у зависности од њихових залиха у земљишту биљке ће имати уједначен раст и развој и давати добре приносе. Калијум је један од три најважнија елемента,  има веома важну улогу у животу биљака и њиховом вегетативном развитку и важно је препознати симптоме у случају његовог дефицита, каже Бранко Танасковић, саветодавац за воћарство у чачанској Пољопривредној саветодавној и стручној служби

– Веома је важно да макроелементи буду доступни у приступачним облицима за воћке и нормално је што се у случају недовољних количина калијума у земљишту, код воћака јављају упадљиви физиолошки поремећаји, који понекад имају веома неповољне последице. Мањак калијума проузрокује промене на лишћу, што је један од најпрепознатљивијих симптома његовог недостатка. Ту је реч о убрзаној фази цветања и листања, али у овим фазама примећујемо ипак да су цветови прилично нормално развијени. До јуна је вегетација нормална, али тада се на лишћу јављају одређени карактеристични симптоми. Оно је најпре плаво-зелено по ивици, може да буде и хлоротично а код појединих воћака примећује се прозрачна, пурпурна нијанса. Лишће је по ободу наборано, савија се ка лицу, а касније ове ивице некротирају и изгледају као да су добиле флеке од сунца. Такође, често се образује и сувише цветних пупољака, осим тога корен се слабије разграњава, отпорност воћака према суши, мразу, паразитним гљивама и штеточинама је значајно умањена. Такви симптоми манифестују се на лишћу воћака при недостатку калијума нарочито изражени у сушним годинама, или у одређеним сушним подручјима. У каснијем периоду вегетације, ожеготине на ивици лишћа јављају се у нешто мањој мери, али је лишће осетно ситније. У случајевима јаче израженог недостатка калијума лишће се суши и отпада и то од врхова ка основама грана и летораста. Код веће бујности стабала и дуже вегетације, огољени врхови летораста могу поново листати, што их чини веома осетљивим на мраз, каже Танасковић.

Симптоми недостатка калијума се могу често помешати са неким другим узроцима који доводе до проблема у расту и развоју биљака.

–  Некрозу лишћа и њихово прерано отпадање могу изазвати и неки други чиниоци, рецимо повреде кореновог система, претерана влажност земљишта са стагнирајућом водом. Такође и токсично деловање пестицида, сувише јак и дуготрајан ветар и слично. У овом периоду, недостатак калијума изазива нарочито неповољне промене на плодовима, што можемо посебно запазити у време бербе, рецимо јабуке. Слабије се развија семе, што се може одразити на отпадање плодова и осетно смањење родности засада. Плодови који се одрже имају незрео изглед, често су доста слатки али без карактеристичне ароме, са „празним“ укусом и сунђерастом конзистенцијом.

Поједине врсте воћака неједнако реагују на недостатак калијума, објашњава Танасковић.

– Јабуке и дуње су веома осетљиве врсте, а шљиве и крушке су слабије осетљиве. Такође, селекционери су утврдили да се при дефициту калијума у лишћу акумулирају одређена азотна једињења. Због тога се повећавају и количине аминокиселина и то изазива биолошке и физиолошке промене у самим воћкама.

Редовна анализа земљишта је веома важна приликом утврђивања количине садржаја калијума, али се такође морају радити и фолијарне анализе.

– Због фолијарних недостатака калијума у воћкама ове анализе су веома важне, али мора се правовремено реаговати и ђубрењем. То су калијумова, нитратна и сулфатна ђубрива, а формулација зависи од саме фолијарне или агрохемијске анализе земљишта да би се кориговали недостаци ових макроелемената – калијума, азота и фосфора, навео је Танасковић.

Помоћ произвођачима кроз откуп тржишних вишкова товних јунади

У циљу помоћи узгајивачима јунади донета је Уредба о утврђивању Програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима кроз откуп тржишних вишкова товних јунади у отежаним економским условима. Пријављивање за субвенције почело је пре неколико дана и траје до 5. новембра, каже Биљана Јањић, саветодавац за агроекономију у чачанској Пољопривредној саветодавној и стручној служби.

– Право на ову финансијску подршку имају привредни субјекти односно откупљивачи који обављају делатност у објекту за клање животиња, односно у објектима за производњу и промет хране животињског порекла са седиштем у Републици Србији, а који су завршили откуп тржишних вишкова јунади од 5. септембра до 30. октобра текуће године. Крајњи рок за подношење захтева по овом програму је 5. новембар 2020. године. Финансијска подршка за откуп вишкова товне јунади утврђује се у износу од 26 динара по килограму живе мере грла за откупљену јунад, и то за грла која не морају имати минималну тежину 500 кг и више и по цени која није мања од 252 динара по клиограму.

Биљана Јањић је подсетила пољопривредне произвођаче да до 15. октобра могу да конкуришу за субвенције за изградњу и опремање објеката за складиштење чврстог и течног стајњака, који се додељују у оквиру Програма за подршку инвестицијама за изградњу и опремање објеката за унапређење примарне сточарске производње.

– Произвођачи на основу Правилника имају право на различиту опрему – од пумпи, сепаратора, уређаја за мешање, транспортера…Они пољопривредни произвођачи који не могу да остваре субвенције у овој години, од 16. октобра текуће године до 15. октобра следеће године могу конкурисати по овом Правилнику. Висина субвенције је 65% за сва подручја тј. штале које се налазе у подручјима са отежаним условима бављења пољопривредном производњом, односно 50% за оне које се налазе у подручјима у којима није отежано бављење пољопривредном производњом.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *