AGROSAVETNIK, 3. septembar 2017.

AGROSAVETNIK, 3. septembar 2017.

Ovogodišnji rod šljive biće smanjen, kažu stručnjaci,što će uticati na višu otkupnu cenu ovog voća; Očekuje se i da cena suve šljive ove godine bude viša

0

Berba šljiva se privodi kraju, voćari sumiraju rezultate, a stručnjaci objašnjavaju kakav je prinos i gde će završiti ovogodišnji rod. Prema oceni stručnjaka,ovogodišnji rod će biti smanjen, tako da je sva prilika da se neće ponoviti prošla godina kada je veći deo ubrane šljive završio u kazanu. Slabiji rod uslovio je i višu otkupnu cenu ovog voća, a s obzirom na to da je za sušenje šljive pogodnije da plodovi budu krupni, što ove godine nije slučaj, to će verovatno manje količine ići na sušenje pa se očekuje i da cena suve šljive naredne sezone bude viša.

Olga Mitrović, naučni saradnik čačanskog Instituta za voćarstvo, stručnjak za preradu šljive, kaže da su na slabiji rod uticali loši vremenski uslovi, ne samo ove, već i prethodnih godina.

– Ova godina je vrlo specifična zbog toga što je rod šljive mali, a dugogodišnja suša i visoke temperature dovele su i do toga da plodovi budu sitni i da stepen zrelosti nije adekvatan. Plodovi su suvi, nisu sočni i ne sadrže onoliko šećera kao prethodne godine. Manji rod je izazvao visoke cene u otkupu, tako da ove godine većakoličina roda neće biti prerađena u rakiju šljivovicu. Mi u Institutu svake godine radimo ispitivanja tehnologije sušenja šljive, pa tako i ove godine. Šljive su jako sitne ato nije dobro sa stanovišta kvaliteta sušenja šljive jer ovaj proces zahteva da one budu krupne. Što se tiče samog tehnološkog postupka sušenja,rekla bih da on protiče dosta dobro jer šljive uopšte ne cure.

Dobar kvalitet šljivovice

Iako su prinosi smanjeni, a i kvalitet samog ploda nije na zavidnom nivou, naša sagovornica smatra da kvalitet rakije od ovogodišnjeg roda neće biti lošiji u odnosu na prethodne godine:

– Smatram da će ove godine najveći deo ukupnog roda šljive biti prodat u svežem stanju. Što se tiče rakije, veoma je važno da plodovi budu zreli i da ne budu previše sitni. Očekujemo da kvalitet rakije od ovogodišnjeg roda šljive neće biti lošiji u odnosu na prethodne godine.

Proces sušenja šljive zahteva zdrave plodove

Što se tiče samog procesa sušenja šljive, Olga Mitrović ne očekuje da će tu biti nekih problema, ali objašnjava da je važno da se za sušenje biraju isključivo zdravi plodovi:

– U zavisnosti od suve materije, odnosno od sadržaja šećera i same krupnoće šljive, proces sušenja ide brže ili sporije, odnosno traje kraće ili duže vreme. Za sušenje moraju ići samo zdravi plodovi i plodovi ujednačene mase. Ukoliko je šljiva oštećena od grada ne može se koristiti za sušenje, ali od takvih voćki se može praviti rakija prepečenica.

„Nada” pokazala odlične karakteristike

Kao jednu od najboljih sorti šljive, Olga Mitrović izdvaja „čačansku rodnu”, iako je zahtevnija za gajenje, ali ističe da se poslednjih godina veoma dobro pokazala sorta „nada”, takođe proizvedena u čačanskom Institutu, na kojoj se još uvek vrše ispitivanja. S obzirom na kvalitet plodova i ostale karakteristike, Mitrović očekuje da će ova sorta u narednom periodu zauzeti značajno mesto u sortimentu šljive u Srbiji.

– Sve zavisi od podneblja. Smatram da je „čačanska rodna” najbolja šljiva. Zahtevna je u pogledu gajenja, osetljiva je na virus šarku, često dolazi do neravnomernog sazrevanja i opadanja pa se zbog toga proizvođači odlučuju za „stenlej”. Međutim, ta sorta u ovim uslovima zna da bude sitna, manje sočna i ima veće poteškoće da sazri. Uposlednje vreme radimo na propagiranju nove sorte koju smo nazvali ‚‚nada”, ona je do sada pokazala odlične karakteristike. Ujednačene je krupnoće, atraktivnog izgleda, tamne pokožice i slatkastog je ukusa. U procesu sušenja se pokazala kao veoma dobra, a i rakija šljivovica napravljena od ove sorte je odličnog kvaliteta.

Proizvođači šljive će imati mogućnost dobre zarade

Otkupna cena šljive ove godine zbog velike potražnje dostiže i 40 dinara za kilogram, tako da će oni proizvođači kod kojih je šljiva dobro rodila, moći dobro da zarade za razliku od prethodnih godina.

– Šljiva nema svake godine u ovo vreme odgovarajuću cenu. Ove godine se desilo suprotno, cena je visoka pa će zbog toga najveći deo ukupnog roda šljive biti prodat u svežem stanju. U Osečini, Valjevu i u topličkom kraju,ove godine šljiva skoro i da nema, što je dovelo do toga da proizvođači iz ovih krajeva kupuju šljive bez obzira na njihov kvalitet. Tako da će ove godine proizvođači šljiva po prvi put nešto i zaraditi. Očekujemo i da će cena sušene šljive biti visoka.

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR