Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 31. мај 2020.

Прошле недеље усвојен је Програм подршке за спровођене пољопривредне политике и политике руралног развоја за подручје града Чачка за 2020. годину и донета је Одлука о условима и начинима коришћења подстицајних средстава у пољопривреди у овој години. Ове године је у градском буџету за подстицајна средства у пољопривреди издвојено три милиона динара више у односу на прошлу годину, а јавни позив, односно конкурс по овом програму, биће расписан у уторак 2. јуна, Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој.

– Програм подршке за спровођене пољопривредне политике и политике руралног развоја је донет на основу Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју којим је предвиђено да надлежни орган јединице локалне самоуправе има обавезу да донесе такав програм уз претходну сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Градска управа за локални економски развој је припремила наведени програм и проследила га ресорном министарству и сагласност смо добили 6. марта. Било је планирано да се и Програм и Одлука раније нађу на седници Скупштине града Чачка, али због већ познате ситуације није било могућности да се седница раније одржи. Програм мера је урађен према утврђеном обрасцу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде који је припремљен како би се лакше пратили извори финансирања инвестиција из области пољопривреде и руралног развоја и како би се лакше могло контролисати евентуално двоструко финансирање истих инвестиција из јавних средстава. Иначе, ове године је градским буџетом за подстицајна средства у пољопривреди опредељено 45 милиона динара, док је прошле године за ову намену било издвојено 42 милиона динара.

Што се тиче мера које програм садржи, предвиђене су четири нове за које ће пољопривредници са територије Чачка ове године моћи да конкуришу.

– Од нових мера које се нису финансирале прошле године поменуо бих прво меру управљања ризицима, односно осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња. Ову меру финансира и Министарство пољопривреде, с тим што је дозвољено да поред суфинансирања од стране министарства и град може да финансира до 10 одсто вредности премије осигурања, односно до 40 хиљада динара. Друга мера која је нова у овој години је набавка сточне ваге, рампе за утовар и истовар и торова за усмеравање и обуздавање животиња. Још једна нова мера која се налази у програму је мера за соларно наводњавање. У конкурсу ће бити прецизирани сви услови, а овде ће се финансирати соларно наводњавање кроз набавку соларних панела, односно комплетног система за такав вид наводњавања. Следећа нова мера је подстицај за чланове кооператива која подразумева набавку опреме. Ту је максималан износ субвенције, односно подстицаја до 20.000 хиљада динара. Ова мера је предвиђена за пољопривредна домаћинства која су чланови кооперативе, а слабије су економске моћи. Важно је напоменути да је и ове године, као и прошле, у програму остала мера за куповину трактора, тако да ће и ове године моћи да се субвенционише куповина трактора, како из републичког, тако и из градског буџета, рекао је Гојгић.

Програмом су предвиђене мере подршке за све секторе пољопривредне производње које ће град суфинансирати у висини 50 одсто вредности инвестиције, осим за инвестиције везане за органску производњу и за куповину обрадивог пољопривредног земљшта за младе пољопривреднике, где је интензитет помоћи до 70 односно 80 одсто вредности инвестиције.

– Подстицај који ће давати град Чачак је 50 одсто вредности инвестиције без ПДВ-а, осим за инвестиције за органску производњу, где је интензитет помоћи до 70 одсто вредности инвестиције, као и за инвестицију куповина обрадивог пољопривредног земљишта за младе пољопривреднике, где је интензитет помоћи до 80 одсто вредности инвестиције, али максимални износ подстицајних мера је 500.000 динара. Сви су сектори заступљени: млеко, месо, сектор производње конзумних јаја, воће, поврће, грожђе и цвеће, остали усеви, пчеларство, управљање ризицима, органска производња, прерада и посебне мере које је обрадио град Чачак, а то су куповина обрадивог пољопривредног земљишта, затим куповина обрадивог пољопривредног земљишта за младе пољопривреднике, куповина хране и ветеринарске услуге за остављену женску телад и подстицај за чланове кооператива као и управљање ризицима, осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња.

Минимална висина инвестиције за коју се тражи финансијска подршка мора бити 20.000 динара, осим у случају подстицаја за куповину опреме који остварују чланови кооперативе где једино може бити нижа ова минимална инвестиција.

Што се тиче саме Одлуке која регулише услове и начин коришћења подстицајних средстава у пољопривреди у овој години, њом се уређују услови и начин коришћења подстицајних средстава у пољопривреди. Конкурс са детаљним условима биће објављен 2. јуна на званичном сајту града Чачка и у листу Чачанске новине. Конкурс ће трајати до утрошка средстава.

За подстицајна средства се може конкурисати само једном у току године, а максималан износ који се може остварити по једној инвестицији је 500.000 динара, док се инвестиције могу комбиновати до максималног износа само у оквиру једног сектора, а инвестиције Куповина обрадивог пољопривредног земљишта, Куповина хране и ветеринарских услуга за остављену женску телад, Куповина обрадивог пољопривредног земљишта – млади пољопривредници, као и инвестиције везане за меру Управљање ризицима, могу се комбиновати са било којом другом инвестицијом до максималног износа. Такође и чланови кооператива, који остварују подстицај по основу куповине опреме од кооператива, могу комбиновати овај подстицај са другим инвестицијама.

Услов за коришћење, поред других критеријума који ће бити наведени у конкурсној документацији, је да подносилац захтева нема неизмирених обавеза према буџету града Чачка у моменту подношења захтева.

Пољопривредни произвођачи који су остварили право на коришћење подстицајних средстава у пољопривреди у 2019. години немају право на коришћење подстицајних средстава у овој години, осим оних који конкуришу за набавку опреме за наводњавање, противградних мрежа са пратећом опремом, опреме за складишне просторе, система за загревање заштићених простора врелом водом, набавку хране и ветеринарске услуге за остављену женску телад и куповину обрадивог пољопривредног земљишта, куповину обрадивог пољопривредног земљишта–млади пољопривредници, инвестиције у оквиру мере Управљање ризицима, подстицај по основу куповине опреме као чланови кооператива и за ове мере могу да остваре право на подстицаје и у овој години.

Гојгић је рекао да је интересовање пољопривредника велико и да се све додатне информације о потребној документацији могу добити у Управи за локални економски развој и Служби за развој пољопривреде Града Чачка. Он је додао и да су прошле године средства у износу од 42 милиона динара, колико је било опредељено из градског буџета за пољопривредне субвенције, расподељена већ након првих месец дана, као и да ће овогодишња расподела зависити од висине инвестиције за коју се буде конкурисало.

– План је да се први пресек стања направи за месец дана, око 1. јула. Тада ћемо знати колико је захтева комплетно, колико је новца остало, и након тога ће се пријаве отварати на седам или десет дана до утрошка средстава. Прошле године је рецимо субвенционисано 20 трактора, што је 10 милиона динара, тако да све зависи од природе захтева. Ако су то неке јефтиније машине, онда ће бити средстава за више произвођача.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Вести | Одабране вести

Од 1. маја мањи трошкови за пчеларе

30.04.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024