[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 5. април 2020.

Једна од грана пољопривредне која је у овом тренутку угрожена због тренутне ситуација у земљи је пчеларство. Мирко Пантовић, председник Друштва пчелара Ивањица каже да су пчелари у великом проблему, нарочито старији од 65 година који не могу да добију дозволу за рад у време забране кретања од 17 часова до 5 сати ујутру. Пчелама је у ово време неопходна прихрана јер је до скоро било снежних падавина, а уколико је не добију, биће угрожена многа пчелиња друштва, каже Пантовић.

– Нажалост, морам да почнем са реченицом да су  пчелари у великом проблему. Прошла година је била катастрофална, просто елементарна непогода за пчеларе, али некако смо успели да се извучемо уз велике финансијске трошкове. Током јесени смо припремили  пчелиња друштва за зиму и одржали их у добром стању, уз доста рада и трошкова, али је све обављено како треба. Почетак године, односно март, је био  обећавајући што се тиче пчеларства. Друштва су добро зимовала и све је ишло пчеларима на руку. Међутим одједном су почели проблеми. Прво топло време у марту, па онда снег и јутарњи мразеви када је почело цветање првих медоносних биљака као што су џенарика, шљива и кајсија. Након тога је поново било лепо време, пчеле су почеле да раде, али су врло мало тога искористиле јер је затим стигло нагло захлађење, а онда поновно отопљење и све је то је велики проблем што се тиче пчелара. Друштва су кренула са развојем доста добро, повећао се број пчела у кошницама и у ово време оне троше  доста хране за развој легла и на проширење, а сада  долази нови проблем. Због ове ситуације у којој се налазимо старијим пчеларима од 65 година су уведе забране кретања, а време је  када је неопходно да сваки дан буду у пчелињаку јер је због хладних јутара и ноћи, као и застоја у цветању и вегетацији, пчелама неопходна прихрана. Мразеви су сигурно допринели да је  багрем који је наша главна медоноша и коју ми увек очекујемо крајем априла и почетком маја, у многим деловима Србије измрзао, а пчеларима је потребно да траже пашу, тако да ће ова забрана кретања врло лоше утицати на пчеларство ове године.

Неопходно да пчелари одлазе на своје пчелињаке и одраде послове,  јер је сад интензиван развој друштва, прихрана је обавезна, као и проширивање и додавање сатних основа, каже Пантовић.

– Пчеларима старијим од 65 година је до недавно било одобрено кретање уз дозволу да могу да оду на пчелињак и одраде неопходне послове, међутим то је трајало само неколико дана и онда је укинуто и они  чак не могу ни узети те дозволе које су се издавале. Дозволе тренутно могу узети само пчелари млађи од 65 година да би се кретали у време полицијског часа, ако  неко мора да пресели пчелињак или да одсели на пашу, а сад почиње селидба на уљану репицу. Ми се надамо да ће неко реаговати да се та одлука промени, јер је  стварно неопходно да и ти људи одлазе на своје пчелињаке и одраде послове,  јер је сад интензиван развој друштва, прихрана је обавезна, проширивање и додавање сатних основа. Ако се то не уради сад, ти пчелињаци су за неко време мртви, јер пчеле сад троше доста хране, а  због оваквог времена нису у могућности да из природе донесу ништа. Међутим, морам да кажем да су у Хрватској, Републици Српској, Немачкој, Аустрији и другим околним земљама пчеларима издате дозволе да могу ићи на пчелињак, наравно под неким одређеним условима. По мом мишљењу то сигурно није проблем за ову ситуацију и таквим послом пчелари не би никога угрожавали. Питање ј да ли ће надлежни и нама изаћи у сусрет, али одлука мора да се донесе за пар дана јер сваки дан нам је драгоцен и биће касно ако донесу нову одлуку за 15 или 20 дана. Савез пчеларских организација Србије стварно ради на томе, али шта се то десило то нико не зна, јер немамо неко конкретно образложење. Са Министарством пољопривреде су постигли договори и они су имали разумевања и издали су те дозволе, међутим Министарство унутрашњих послова је после пар дана укинуло ту дозволу. Сада се воде преговори између та два министарства да се то на неки начин регулише.

Пчелињаци су у природи па самим тим пчелари који их обилазе и одржавају не представљају ризик за друге људе, сматра наш саговорник. Он предвиђа веома лошу годину за пчеларство уколико се убрзо нешто не промени по питању дозвола за кретање и старијих пчелара којих, како је рекао, има више од оних који су млађи од 65 година.

– Ако ситуација остане оваква, то ће бити катастрофа за пчеларство у Србији. Уз лоше време, не можете да одете да пчелама вештачким путем помогнете да остану у животу, треба наћи пашу, пронаћи багрем где га има и где није измрзао и то захтева одлазак на терен. Ми пчеле селимо практично по целој Србији, идемо и на сунцокрет и на багремове паше. Ја конкретно морам отићи у околину Крушевца и наћи место где има багрема, а није ми довољно тих 10-ак сати у току дана. Али опет, ми који смо изнад те старосне границе можемо да се снађемо и одрадићемо нешто, али већина пчелара је старости сигурно преко 65 година. Наш предлог је да се укључе млађи пчелари да помогну старијима, али и то је врло незгодно радити. Пчеларство није окопавање или прскање воћа, сваки пчелар има неки свој начин, свој систем рада па је врло тешко радити на другом пчелињаку. Ми хоћемо да помогнемо, ми ћемо да пробамо то некако да  организујемо, али мислим да слабо шта можемо урадити на такав начин. Ја опет сматрам да тај пчелар одласком на пчелињак у приороду није опасност јер нема већег броја људи, ту практично немате никога около. Нама остаје само да чекамо и слушамо, јер  видите и сами да су казне велике.

Пантовић је указао и на прскање воћа које пчеларима сваке године прави проблем уколико се воћари не придржавају прописаних мера које треба да заштите пчеле од тровања. Међутим, свестан је и да воћари имају проблем због забране кретања, али са дозволом то могу чинити и у вечерњим сатима када пчеле нису на испаши.

– Апелујем на воћаре да се сналазе и да та прскања обаве онако како је то законом и прописима дозвољено. Нема прскања било каквог воћа у фази цветања и у време кад тај цвет посећују пчеле. Све је потребно прскати или пре цветања или када биљка или воћка прецвета 70 посто. Уколико се прскање ради у време кад биљка цвета и пчела је посећује, правило је да се прска у касним вечерњим сатима или раним јутарњим. Због овог кретања биће мало проблематично после 17 часова то радити, међутим ја се опет надам да ти воћари нису као пчелари. То обично ради екипа од више чланова породице, па се ту надам да има и тих млађих од 65 година који могу узети дозволе и та прскања обавити увече. На било који начин одрадити само да се сачувају пчеле. Воћарима желим да кажем још једну реченицу, коју ми пчелари стално понављамо. Ако пчелу не чувају због нечег другог, онда треба да је чувају због себе. Морају схватити да неће имати воћа, прихода, квалитета и квантитета без доброг опрашивања, а добро опрашивање може направити само пчела.

И поред ситуације у којој се налазе, на иницијативу Савеза пчелара Србије, пчелари широм земље организују прикупљање меда за угрожено становништво. У акцију се укључило и Друштво пчелара „Ивањица” које већ спроводи други део акције који ће трајати до 26 априла.

– Пчелари су се, колико су били у могућности, организовали и направили акцију да прикупе неке количине меда у хуманитарне сврхе, да се поделе становништву које није у могућности да дође до ових пчелињих производа. Други део акције је у току и трајаће до 26. априла. Први део је трајао мало краће, али опет су прикупљене задовољавајуће количине меда. Ми очекујемо на нивоу Србије, с обзиром нато да нас има у савезу пчеларске организације негде око 8-9 хиљада, да ће се прикупити близу вагон меда, што морамо признати није мало, али најбитније је да тај мед дође у праве руке. Поред меда ми донирамо и прополис капи које су изузетно добре у овој ситуацији и треба их користити јер подижу имунитет и чувају организам. Позивам пчеларе који до сада нису учествовали да узму учешће у овој акцији и да то испоштујемо до краја. Потрошачима бих саветовао да у ово време када овај вирус влада што више користе пчелиње производе – мед, полен, млеч, прополис, само је битно да буде природно, да то буде прави мед. Мед који и ми прикупљамо у Ивањици намењен је за најугроженији део становништва и ми тај мед предајемо Црвеном крсту, Центру за социјални рад и они пакују пакете за ту категорију становништва тако да тај мед иде у праве руке. Мед се прикупља петком од 9 до 11 сати у просторијама Друштва пчела „Ивањица“. Позивам и пчеларе који нису чланови нашег  друштва, да и они узму учешће у овој акцији.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *