Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 8. децембар 2019.

Након два и по месеца, завршен је мониторинг свиња на присуство афричке куге који је обављен на територији целе Србије. Радослав Богићевић, ветеринар из Мрчајеваца, каже да званични подаци још увек нису објављени, али да после првог случаја у августу када је ова болест пријављена у околини Младеновца, није потврђена ни у једном округу у Србији. Богићевић је подсетио да је реч о веома озбиљној болести свиња која се тешко манифестује и за коју не постоји лек.

– Мониторинг је завршен 30. новембра и нигде није потврђена афричка куга што је веома битно за нашу земљу. Њу је врло тешко и открити јер је веома подмукла болест која се може јавити код једне свиње, која иако је заражена не показује симптоме болести. Обилазили смо сва домаћинства која држе свиње и колико знам на територији Чачка нигде није откривена. То је био тежак посао јер су нека домаћинства обилажена и седам до осам пута, нека четири до пет, зависи од распореда које су ветеринарске станице направиле. Том приликом је рађена анкета са власницима домаћинстава да ли су нешто приметили код својих свиња, да ли су их клали за сопствене потребе или продавали, а са циљем да се постави евентуална сумња на ову болест.

Званични подаци Управе за ветерину Министарства пољопривреде очекују се крајем године, наводи саговорник. По његовим речима, ово је уједно био и попис свиња у Србији, а најављено је да од 15. децембра више неће бити вакцинације домаћих свиња против класичне куге, због чега ће на пролеће бити појачан мониторинг.

– Када се прикупе и обраде сви подаци вероватно ће бити објављени на крају године на сајту Министарства пољопривреде, Управе за ветерину. То је био мукотрпан посао ићи сваки дан на терен и обилазити свакодневно по 20-30 домаћинстава, али ветеринарска служба је доказала да може да одговори овом задатку и одради га адекватно. Уједно је ово био и попис свиња у Србији, а најављено је да ће од 15. децембра престати вакцинација против класичне куге свиња, остаће само обележавање, па ће вероватно и због тога наредни мониторинг бити појачан јер тај прелазни период може бити врло значајан када престаје вакцинација да се негде не појави класична куга свиња. И једна и друга се слично манифестују, само што је код класичне куге постојала вакцина и могло је око жаришног подручја да се направи прстен, да се уради вакцинација и нешкодљиво уклоне заражене животиње, односно изврши еутаназија. Тиме се прекидао тај ланац. Са друге стране, код афричке куге не постоји вакцина тако да је она мало тежа за сузбијање. Али ни код једне ни код друге не постоји лечење. У европској унији се вакцинација више не ради, па да бисмо могли да извозимо свињско месо, било је потребно да се прекине са вакцинацијом против класичне куге и да будемо држава у којој нема те болести. Ми иначе већ дужи низ година немамо класичну кугу свиња.

Контрола на трихинелозу је обавезна чак и када је свиња гајена за сопствене потребе

Ово је време свињокоља, у народу познатог као посечење, јер је без сланине, чварака, пршуте и кобасица незамислива зимска трпеза, нарочито у селима, а и време је слава. Богићевић каже да обавезно након клања свиња, месо треба однети на преглед на трихинелозу, без обзира на то што су свиње гајене у домаћинствима.

– Људи који држе свиње за сопствене потребе имају обавезу према себи и својој породици да ураде преглед меса на трихинелозу. Врло је значајно да те свиње буду обележене ушним маркицама и да се та маркица понесе приликом доношења узорка на преглед да би се тачно знало о којој свињи се ради. Још увек има доста необележених свиња, јер људи сматрају да оно што држе за себе не треба да обележе, што је погрешно. Свака свиња мора бити здрава а прегледано месо исправно за људску исхрану.

Не давати антибиотике животињама без консултације са ветеринаром

Као што су људи подложни вирусима и грипу, тако су и животиње, истиче Радослав Богићевић. Из тог разлога, зими је потребно домаће животиње хранити јачом и квалитетнијом храном, просторије у којима бораве проветравати и одржавати чистим. Посебан опрез је неопходан приликом употребе антибиотика које животињама не треба давати без претходне консултације са ветеринаром.

– Увек је критичан прелазни период када долази до промене годишњег доба, односно прелаз из топлог у хладан период и тада је битно водити рачуна о животињама, јер су и оне подложне вирусима и болестима које се јављају у ово доба године. Важно је да сточари воде рачуна о начину исхране стоке, појењу и да бирају квалитетнију храну. Потребно је пријавити сваку промену код животиња ветеринару на време, никако самостално не користити антибиотике, јер људи су почели масовно да их користе, нарочито они који држе мало више животиња. Неадекватно коришћење антибиотика ствара резистенцију на микроорганизме и онда када је потребно да се животињи да лек, она неће реаговати на њега. То значи да неће реаговати бактерије које су присутне у организму и неће бити ефекта. Постоји и погрешно мишљење код људи да се утопљавањем животиња и затварањем просторија спречава инфекција вирусима. Напротив, стаје морају бити отворене и проветрене. Посебно краве и овце су отпорне на хладноћу, али нису на амониајак који се налази у стајама и он може да оштети слузокожу дисајних путева и да животиња буде пријемчива за вирусе и бактерије.

Одржана Зимска школа за пољопривреднике

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Чачак је и ове, као и претходних година, одржала тродневну Зимску школу за пољопривреднике из Чачка, Горњег Милановца и општине Лучани. Теме су биле разноврсне па је тако, између осталог, разговарано о примени добре хигијенске праксе у производњи малине, припреми земљишта за садњу воћа, сузбијању најзначајнијих болести и штеточина шљиве, подстицајима Министарства пољопривреде, задругарству и удруживању у пољопривреди. Реч је било и о повећању квалитета млека применом добре хигијенске праксе на пољопривредном газдинству, органској производњи у повртарству, јачању конкурентности кроз подизање стандарда у примарној производњи воћа и поврћа, агротехници у превенцији суше у воћарству, различитим материјалима за побољшање квалитета земљишта, као и о Правилнику о малим количинама примарних производа и диверзификацији прихода на пољопривредном газдинству. Слађана Петрић, директорка чачанске Пољопривредне саветодавне и стручне службе, каже да је циљ ових предавања упознавање пољопривредних произвођача са актуелним темама, подстицајима, новим технологијама и процесима производње.

– Зимска школа је трајала од 3. до 5. децембра и одржана је у Горњем Милановцу, Чачку и Гучи и током та три дана предавања је посетило око сто пољопривредника. Теме које су биле заступљене су везане за све секторе пољопривредне производње, а било је речи и о ИПАРД подстицајима који су актуелни сваке године. У оквиру ова три дана покривено је 19 тема, од којих је 11 било обавезних по програму Министарства пољопривреде. Циљ ових предавања је упознавање пољопривредника са актуелним темама из области пољопривреде, са подстицајима, наравно и са новим технологијама и процесима производње што је јако битно за њихово пословање и унапређење. Зимска школа се одржава сваке године у три различита места како би што више пољопривредника било обавештено о свим важним информацијама везаним за пољопривредну производњу.

Слађана Петрић, је подсетила и на актуелне јавне позиве за подстицаје за младе пољопривреднике и ИПАРД подстицаје за инвестиције у набавку опреме и механизације, као и за прераду и набавку опреме за прерађивачке капацитете.

– Значајно је истаћи да је у току јавни позив за младе пољопривреднике који траје до 31. децембра. Сва газдинства регистрована од 1. јануара ове године имају право да поднесу захтев за те подстицаје и то за младе пољопривреднике од 18 до 40 година старости. Што се тиче ИПАРД подстицаја, у току је јавни позив који траје до 23. децембра за инвестиције у набавку опреме и механизације углавном намењених развијенијим пољопривредним газдинствима са већим обимом производње. Други јавни позив који је такође у току што се тиче ИПАРД-а, везан је за прераду, за набавку опреме за прерађивачке капацитете и он траје до 24. фебруара. Намењен је предузетницима, привредним друштвима и земљорадничким задругама.

Слађана Петрић је истакла да сви пољопривредници са подручја рада Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак да могу да се обрате за сваку врсту помоћи без обзира на то да ли су у питању савети из свих области пољопривреде или помоћ при попуњавању захтева за аплицирање за подстицаје.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Рок за подношење захтева за подстицаје у биљној производњи продужен

26.02.2024