Ako država ne odreaguje, malinari 7. jula blokiraju hladnjače

Ako država ne odreaguje, malinari 7. jula blokiraju hladnjače

Malinari su za 7. jul najavili nove proteste ukoliko ne bude povećana otkupna cena maline; kažu da je jučerašnji bio poslednji miran protest

1

Juče je održan poslednji miran protest malinara, tvrde u Asocijaciji malinara Srbije. Njihov predsednik Dobrivoje Radović ističe da će 7.jula biti organizovana blokada hladnjača i prekid berbe ukoliko se do tog datuma ne poveća otkupna cena maline.

– Ovo više ne vodi ničemu. Došlo je do nekog pomeranja cena, ali to nije ono što mi očekujemo. Mislim da država mora da reaguje odmah jer su ljudi iscrpljeni ulaganjima i niskom otkupnom cenom. Pri tom nam ni vremenske prilike ne idu na ruku. Očekujemo da će nadležni organi, odnosno državne institucije reagovati do 4. jula. Ali, ako ne bude tako, protesti 7.jula će biti ozbiljniji nego do sada. Nemamo više strpljenja, rekao je Radović.

Osloboditi tržište i ukinuti monopol

Predsednik Asocijacije malinara Srbije smatra da država treba da dovede inostrane kupce ukoliko naši hladnjačari i izvoznici ne budu podigli otkupnu cenu.

– Moramo da imamo slobodno tržište, a ne da zavisimo od monopola. Primer sigurnog postojanja monopola je i to što je baš pred jučerašnji protest porasla otkupna cena maline, za 20 do 30 dinara. Antimonopolska komisija mora da reaguje. Niko iz naše organizacije, a ni ja, ne želimo da se ova situacija prepusti slučaju. Čim bude formirana nova Vlada, situacija mora da bude rešena. Juče smo imali i provokacije od strane otkupljivača i nekih političara, ali za sada to kontrolišemo, rekao je Radović.

Nadovezjući se na konstataciju da malinarima ni vremenske prilike nisu saveznik, Radoviće je rekao da je danas u selu Gradina na granici Ivanjice i Arilja duvao olujni vetar koji je lomio stabljike maline i otežavao berbu.