Претрага
[rstr_selector]

Aktivne pripreme za proslavu Dana opštine Požega

Dan opštine Požega obeležava se 7. aprila, u spomen na proleće 1832. godine, kada je knez Miloš Obrenović svom arhitekti Lazaru Zubanu izdao naredbu da formira centar nove varošice. Priča se da su, na preporuku samog knjaza, to učinili pobijanjem koca na mestu nekadašnje stočne pijace i pomoću pedesetometarskog konopca „ošestarili“ prostor budućeg kružnog trga sa četiri ulice, raspoređene u pravcu strana sveta tako da formiraju krst. Bio je to početak razvijanja Požege kao moderne varoši.

Početkom ovog veka, Skupština opštine je odlučila da upravo Blagovesti proglasi za Dan Požege, koji se svake godine obeležava nizom manifestacija tokom čitave sedmice uoči završne svečanosti. I ove godine, početak je doneo promocije knjiga, Dečju olimpijadu, sportske turnire u stonom tenisu, malom fudbalu i karateu, gostujuće pozorišne predstave. Tu su manifestacija „Vredne ruke našeg kraja“ i akcija Doma zdravlja, sutra se održava otvoreni turnir u šahu sa početkom od 10 sati u prostorijama Poljoprivredne škole, dok će uveče na Trgu slobode nastupiti grupa „Najda i Smak tribjut“.

– Kao finale svega toga, u nedelju je za 17 časova zakazana svečana akademija, ujedno i svečana sednica skupštine opštine, na kojoj će u sali Sportsko kulturnog centra biti uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima. U 21 čas će na centralnom gradskom trgu biti održan koncert Harisa Džinovića, kaže Rade Marković iz Službe za informisanje i odnose sa javnošću opštine Požega.

Pre i posle slavlja – radovi

Kao po nepisanom pravilu, požeški kraj ne zaobilaze sezonske vremenske neprilike, pa ni prošla godina nije bila izuzetak. Ipak, šteta koju su bujične vode i nevreme naneli poljoprivrednim usevima i putnoj infrastrukturi nije onemogućila različite investicije. Opština je uspela da asfaltira nekoliko puteva u selima Loret, Mala Ježevica, Bakionica, Pilatovići i Tometino Polje. Završena je sanacija jednog putnog pravca u Visibabi, radilo se na mostovima u Prilipcu, Donjem Dobrinju i Čestobrodici.

– U isto vreme, započeli smo sanaciju zaštitnog bedema od poplava i u tom cilju je obavljeno čišćenje nekoliko važnih potoka, odnosno kanala u Visibabi. Oni se nalaze u neposrednoj blizini Poljoprivredne škole koja je često bila plavljena. Osim infrastrukture u selima, dosta se ulagalo u poljoprivredu, počev od stručnog usavršavanja, odlazaka na sajmove, organizovanja besplatne obuke u rezidbi voća. Podržali smo naše poljoprivrednike u kupovini kvalitetnih grla ovaca, direktno uvezenih iz Francuske, podelili besplatno mineralno đubrivo i organizovali poljoprivrednu izložbu u Poljoprivrednoj školi. Izdvojio bih organizovanje prvog festivala jabuke ili, kako smo ga nazvali,“Jabuka festa“, priča Marković.

Opština je započela značajna ulaganja u seoske škole, pa su tako u Prilipcu i Zdravčićima otvorena odeljenja vrtića, a u školi u Tometinom polju rekonstruisan je planinarski dom. U samom gradu, posebno se ističe pomoć Tehničkoj školi pri opremanju kabineta za novo zanimanje tehničara za mehatroniku. Krajem godine ušlo se u projekat zamene svetiljki na kompletnoj javnoj rasveti u gradu, prigradskim naseljima i selima. U naredne dve do tri nedelje, dosadašnje svetiljke biće zamenjene LED rasvetom, a višemilionska vrednost poduhvata neće ništa koštati požešku opštinu, s obzirom na to da će sve biti nadoknađeno uštedom na rasveti za sledećih nekoliko godina.

Besplatan javni prevoz

Završena je rekonstrukcija gradskog bazena, koji sada izgleda moderno i savremeno, uz brojne atraktivne sadržaje. Radovi u sportskoj hali omogućili su dobijanje nove seminarske i adaptaciju fitnes sale. U narednih par meseci, očekuje se rekonstrukcija zgrada Sportsko kulturnog centra i Doma zdravlja, kao i revitalizacija starog izvorišta gradskog vodovoda.

– Posebno smo ponosni što je Požega jedna od retkih opština u Srbiji koja je uvela besplatan gradski prevoz za sve građane, ali i one koji se nađu bilo kao gosti, bilo kao prolaznici kroz našu opštinu. Što je zanimljivo, ovaj projekat će znatno manje opteretiti opštinski budžet nego pojedina rešenja kojima smo do sada pribegavali. Sa druge strane, građani su i te kako zadovoljni, pa se masovno počinju vraćati gradskom prevozu, na obostranu korist, zaključuje Marković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *