Претрага
[rstr_selector]

Aleksandar Radojević: Po kom modelu je porez na imovinu privrednicima povećan i do sedam puta?

Na današnjoj konfereciji za novinare Grupe građana „Za napredniji Čačak“, Aleksandar Radojević, lider ovog pokreta je ukazao na problem u načinu obračuna poreza na imovinu po kome je brojnim čačanskim privrednim subjektima porez na poslovne objekte za ovu godinu uvećan i do sedam puta u odnosu na lane. Radojević je od gradskih poreskih vlasti zatražio da objasne uvećane iznose na poreskim rešenjima.

– Mnogi sugrađani mi se obraćaju, pa čak i donose na uvid poreska rešenja, u kojima su porezi za imovinu privrednika uvećani između šest i sedam puta u odnosu na prošlu godinu. Neki od tih privrednih subjekata su aktivna privredna društva, a neki imaju samo poslovne prostorije, pa čak i za te prostorije privrednika koji su neaktivni, porezi su u zavisnosti od slučaja do slučaja uvećani i do sedam puta, izjavio je Aleksandar Radojević.

Porez veći od komšijinog

– Kakav je to kriterijum obračuna poreza u kojima je došlo do tolikih razlika? Reč je o pojedinim privrednicima kojima je na istoj teritoriji porez na imovinu uvećan, dok je ostalima ostao isti. Konkretni primeri su zabeleženi recimo u Preljini, Miokovcima, Prijevoru ili Zablaću, odakle su mi se sugrađani i javljali sa problemom uvećanog poreza, kazao je Radojević napominjući da se susretao i sa slučajevima u kojima je mnogima porez i smanjen.

Poreske vlasti da objasne metodologiju obračuna poreza

Radojević je od gradskih poreskih vlasti u Čačku zatražio odgovor za brojne slučajeve obračunatog poreza na kojima su iznosi uvećani i po nekoliko puta.

– Postavio sam pitanje poreskim vlastima u Čačku da izađu u javnost i da objasne metodologiju obračuna poreza na imovinu ne bi li svima bilo jasno da li je došlo do neke greške i da ovim ljudima objasne kako je njihov porez veći od komšijinog. Da li je moguće da na način obračuna poreza na imovinu mi kao grad neke privrednike tretiramo kao poželjne a neke kao nepoželjne. Da vidimo postoji li mogućnost da sve privrednike tretiramo na isti način, jer ispada da su neki favorizovani. Imamo situaciju da pojedini privrednici zbog ove situacije razmišljaju o preseljenju svoje immovine u druge gradove a imovinu žele da prodaju, što se nikako ne sme dozvoliti, zaključuje Radojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести