[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Apel iz čačanskog Vodovoda: Zaštitite vodomere od smrzavanja

Vodosnabdevanje

Meteorolozi od sledeće nedelje najavljuju hladno vreme, sa temperaturama koje će biti uglavnom ispod nule. Iz tog razloga iz čačanskog Vodovoda apeluju na građane da na vreme zaštite svoje vodomere.
– S obzirom na to da imamo najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će se od 20. do 26. decembra temperature kretati do -13, pa čak i do -18 stepeni, apelujemo na naše potrošače da zaštite merna mesta. To savetujemo svake godine kada počnu mrazevi, bez obzira gde se merni uređaji nalaze – napolju u šahtama ili u nekim podrumskim prostorijama. Pucanja vodomernih stakala izazivaju prekid u snabdevanju vodom kuće, poslovnog prostora ili drugog subjekta koji je na sistemu JKP „Vodovod“ Čačak. Potrebno je zaštititi poklopce na šahtama i zatvoriti prozore na podrumskim prostorijama, da se na neki način sve to utopli da ne bi bilo velikih problema. Mi se plašimo da nam se ne ponovi 2012. godina, kada smo tokom zime imali po 30 – 40 vodomera dnevno koji su se zaleđavali, kao i tri do četiri pucanja vodovodnih cevi dnevno.  Već ovih dana primećujemo da nam se ciklično povećava broj pucanja stakala i intervencija u šahtama. Da bismo to predupredili, molimo građane da nas poslušaju i da na vreme zaštite merna mesta, rekao je  Vladimir Đinić, šef službe za održavanje i izgradnju u JKP „Vodovod“ Čačak.
Nakon otapanja prvog snega koji je pao u Čačku i kiše koja je padala prethodnih dana, najviše problema je bilo na kanalizacionoj mreži.
– Nas nije zahvatio veliki nivo padavina, izborili smo se sa tim, ali ne znači da u narednom periodu neće biti problematično. Naše ekipe ne mogu da stignu na svaku adresu u određenom trenutku, a normalno je da građani žele da imaju vodu neprekidno. Mi imamo oko 24.000 individualnih potrošača, naši radnici ulažu sve napore, ali dođe situacija kada smo na granici mogućnosti jer ne možemo da budemo na više mesta u isto vreme, zato još jednom molimo građane da obezbede vodomere, odnosno da ih zaštite od mrazeva, rekao je Vladimir Đinić.

Elektrosnabdevanje

Nakon nekoliko dana kada je bilo velikih problema sa snabdevanjem strujom u Moravičkom okrugu, najviše u čačanskim i dragačevskim selima i na teritoriji Ivanjice, jutros je situacija znatno bolja. Svi dalekovodi su pod naponom, a zaostalih kvarova ima na niskom naponu zbog čega pojedina domaćinstva na seoskom području nemaju po jednu fazu. Radovi na saniranju kvarova obavljaće se u toku dana.

Поделите вести