Arheolozi u Gračacu

Arheolozi u Gračacu

Arheološka iskopavanja u Gračacu kod Vrnjačke Banje ukazuju na postojanje naselja iz poznog bronzanog doba

0

Krajem prošlog i početkom ovog meseca na arheološkom lokalitetu Čalije, u selu Gračac kod Vrnjačke Banje, izvršena su sondažna istraživanja čime je potvrđeno da se na ovom lokalitetu nalaze ostaci naselja. Arheolog kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Marija Aleksić Čavrljaković, kaže da je naselje preliminarno datirano u pozno bronzano doba i to na osnovu do sada pronađenog keramičkog materijala.

– To je nekih tri i po hiljade godina pre današnjeg datuma. Sada moramo da izvršimo dodatna istraživanja pronađenog materijala koji će biti predat na konzervaciju. Već imamo neke posude koje su cele ili koje treba samo učvrstiti, ali i neke koje su fragmentovane pa ih treba rekonstruisati. Kad se završi taj deo posla, počinje upoređivanje do sada poznatog materijala sa teritorije Srbije sa ovim otkrivenim materijalom. Tek tada ćemo zvanično moći da odredimo i uži vremenski period, neke kontakte i možda uticaje na razvoj tog naselja, kaže Aleksić Čevrljaković.

Rariteti

Marija Aleksić Čavrljaković ističe da tek posle obrade do sada pronađenog materijala postoji mogućnost planiranja iskopavanja za sledeću godinu, a ono što ističe kao posebnost lokaliteta jeste pronalazak bronzane igle sa kamenom glavom.

– To je inače jako redak nalaz za prostor centralne Srbije i do sada je pronađena samo još jedna u okolini Užica, a uglavnom se nalaze severno od Save i Dunava na prostoru današnje Vojvodine i dalje na sever ka srednjoj Evropi. Pronalazak ove igle ukazuje na kontakte koje su stanovnici ovog naselja imali sa grupama koje su živele znatno severnije. Ono što smo do sada mogli da zaključimo o naselju na čijem prostoru je i ova igla nađena, jeste da se radi o naselju ravničarskog, otvorenog tipa koje se nalazi na višoj rečnoj terasi Zapadne Morave i verovatno je baš na tom mestu nastalo zbog plodnosti zemljišta. Imali smo sreće da istražimo jednu jamu gde smo zaključili da su kuće građene od trošnih, prirodnih materijala poput blata i granja i da su bile poluukopane, rekla je arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

POSTAVI ODGOVOR