Arilje: Dobra poljoprivredna praksa

Arilje: Dobra poljoprivredna praksa

Ariljski poljoprivrednici ove godine mogu računati na subvencije države, opštine i Evropske unije

0

Opština Arilje će ove godine za poljoprivredu izdvojiti sedam miliona dinara iz opštinskog budžeta. Milan Petrović iz Odseka za razvojne projekte ariljske Opštinske uprave, naglašava da će ova sredstva biti dopunjena novcem koje obezbeđuje Evropska unija. Radi se o nastavku projekta prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore.

– U okviru projekta „Pčelarstvo bez granica“ u ovoj godini će 40 mladih Ariljaca dobiti pomoć u vidu 10 košnica sa rojevima. Sa njima će u prvoj godini bavljenja pčelarstvom raditi iskusni pčelari koji će takođe u okviru ovog projekta dobiti određene vidove pomoći. Projektom je predviđeno da 30 iskusnih pčelara dobije opremu na osnovu sopstvenih potreba za unapređenje pčelarstva i da im se pomogne da uvedu standard u proizvodnji meda koji je razvio Savez pčelarskih organizacija Srbije, a koji se zove „Dobra pčelarska praksa“. Takođe, cilj pomoći iskusnim pčelarima je unapređenje higijenskih uslova u sopstvenoj proizvodnji, kaže Petrović.

Subvencije i za manje račune

Petrović ističe da će novac iz opštinskog budžeta, namenjen razvoju poljoprivrede u opštini Arilje, biti upotrebljen, između ostalog, i za subvencije koje nisu obuhvaćene subvencijama države.

– Trudili smo se da kroz naše subvencije obuhvatimo opremu koja nije obuhvaćena subvencijama Ministarstva poljoprivrede i da isključimo ograničenje po kojem kod Ministarstva svaki račun mora da bude veći od 50.000 dinara bez PDV-a, tako da ćemo mi prihvatati i manje račune. I ove godine smo izdvojili milion dinara za subvencionisanje analize zemljišta i milion za rad zootehničke službe, odnosno za podršku službi koja vodi matičnu evidenciju u govedarstvu i ovčarstvu, tako da poljoprivrednici ne plaćaju te usluge. Smatram i da je veoma bitno to što vlasnici svih poljoprivrednih gazdinstava u Opštinskoj upravi i u Inovacionom centru uvek mogu dobiti razne vrste pomoći: popunjavanje svih vrsta zahteva, informisanje o svim vrstama podsticaja, prikupljanje dokumentacije i slično, zaključio je Petrović.

POSTAVI ODGOVOR