Arilje: Poplava ugrozila škole i privatna preduzeća

Arilje: Poplava ugrozila škole i privatna preduzeća

Situacija je bila alarmantna, nivo vode je rastao 30 centimetara po satu što se nije dogodilo tokom poslednje decenije

0

U Arilju je jutros proglašena vanredna situacija jer su zbog obilne kiše bile ugrožene škole, kao i veliki broj privatnih preduzeća, kaže Miloš Nedeljković, predsednik opštine. Prema njegovim rečima, vodostaj Moravice povećavao se za 30 centimetara po satu što se nije dogodilo u poslednjih deset godina.

– Situacija je bila alarmantna. Nivo vode je rastao 30 centimetara po satu što se nije dogodilo tokom poslednje decenije. Uvek je bilo oko 5 do 10 centimetara, ali sad je bilo mnogo gore. Angažovali smo više od 10 mašina koje rade na terenu, čistili smo oko mosta u Mirosavcima gde je bilo preko 50 stabala drveća. Neke nismo mogli da izvadimo, neke smo uspeli da izvadimo na most, pa ćemo ih i odatle ukloniti. U više od 100 domaćinstava dvorišta su 20 do 30 centimetara pod vodom.

Evakuisani učenici iz škole u Latvici

Ugroženi su bili delovi Virova, Cerove, Dragojevca i Trešnjevice, kaže Nedeljković i dodaje da je bila poplavljena škola u Latvici zbog čega su đaci evakuisani.

– Imamo probleme u Virovu kod Crepane, zatim u Cerovi, Dragojevcu, ugrožen je put drugog reda koji ide prema Gradini, kao i put koji vodi prema groblju u Stupčevićima, a imamo i odrone na putevima. I Osnovna škola u Latvici je bila u kritičnoj situaciji, evakuisali smo učenike, ali se voda sada odatle povukla jer smo prokopali kanal, tako da je otpušen taj deo gde je bilo najkritičnije, kaže Nedeljković.

POSTAVI ODGOVOR