Претрага
[rstr_selector]

Auto-put prolazi kroz centar Trstenika

Trasa Koridora 12, osim što će se pružati kroz najplodnije oranice Pomoravlja, proći će i kroz sam centar Trstenika, izjavio je predsednik ove opštine Miroslav Aleksić.

Očekivanja su da će auto-put dovesti investitore, kao i kupce za proizvode trsteničke industrije i poljoprivrede. Aleksić smatra da je auto-put preduslov za razvoj ove sredine, jer prolazi neposredno pored velikih industrijskih postrojenja.

“ Što se tiče Moravskog koridora, mi to vidimo kao veliku razvojnu šansu, pre svega što prolazi duž cele opštine Trstenik i neposredno kroz gradsko područje. U opštini Trstenik, postojeća industrijska zona, biće na samoj trasi auto-puta, zbog toga ćemo biti interesantniji potencijalnim investitorima koji bi pokrenuli neku industrijsku proizvodnju kod nas.“ – izjavio je Aleksić.

On je uveren da će se tokom same izgradnje auto-puta u posao uključiti i veliki broj firmi i da će se uposliti lokalno stanovništvo. Spremnost lokalne samouprave pred ovaj veliki posao on ne dovodi u pitanje.

“ Mi smo potpuno spremni, napravili smo tim za kooridinaciju sa resornim Ministarstvom. Naša imovinsko pravna služba je potpuno spremna za poslove eksproprijacije i sve druge obaveze koje bismo mi imali kao lokalna samouprava. U ovom trenutku radi se projektna dokumentacija za 53 kilometra auto-puta, gde je i Trstenik, tako da naše službe svakodnevno sarađuju sa Saobraćajnim institutom CIP i sa njima dogovoraramo sve detalje koji su nama bitni. Naravno, našim ljudima, ovde u Trsteniku, želimo da napravimo što veću korist i od tog koridora.“ – kaže predsednik SO Trstenik.

Imajući u vidu da će radovi na izgradnji Moravskog koridora krenuti najpre od Pojata, a potom iz Preljine, očekuje se da će Trsternik doći na red tek za godinu dana. To je i rok u kome lokalna samouprava namerava da završi sa otkupom zemljišta. Predsednik opštine Miroslav Aleksić, očekuje da država za plodne oranice oko Trstenika, ponudi najmanje 200 evra po aru.

“ Kod nas će otkup zemljišta uslediti nešto kasnije nego u ostalim opštinama i gradovima jer smo mi na toj trasi bukvalno u sredini. Radovi startuju od Preljine i Pojata, a do nas će stići tek za godinu dana i mi ćemo biti poslednji u realizaciji projekta gradnje. Do tada mi treba da obavimo eksproprijaciju. Saobraćajni institut „Cip“ ima rok od devet meseci da kompletno završi projekat auto-puta i tek tada, kada on bude gotov, znaćemo konačnu trasu i koje parcele treba otkupiti. Verujem da će cena zemljišta biti kao i u drugim opštinama. Međutim, uveren sam da će Ministarstvo uzeti u obzir da je ovde zemljište veoma plodno, kao što su oranice duž Zapadne Morave. Pretpostavljam da će to biti oko 200 evra, jer sve ispod toga je jako malo.“ – kaže Aleksić i naglašava da trasa puta kroz Trstenik prolazi kroz najplodinije zemljište u opštini.

Deonica Moravskog auto-puta kroz Rasinski okrug, predstavljaće najveći izazov i test za projektante i graditelje. Aleksić kaže da je to najkomplikovaniji deo buduće saobraćajnice. Trstenik ima dodatan problem jer će auto-put proći kroz centar grada.

“ Jedan deo trase predviđen je da prođe kroz vrlo kompleksno područje. Sa jedne strane je Morava, sa druge planinski masiv, a raspoloživi deo zemljišta je naseljen i na njemu se nalazi izvorište vode za piće za Trsteničane. Najveći problem je što trasa mora proći preko jednog broja kuća, koje će najverovatnije biti porušene, jer trasa ide kroz grad. Tražimo rešenje da što manje objekata bude ugroženo.“ – zaključio je Aleksić.

Поделите вести

Један одговор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести