[rstr_selector]
Image by Manfred Richter from Pixabay

Bez preke potrebe ne kretati na put

Vremenska prognoza

Zbog veoma hladnog vremena, u većem delu zemlje je na snazi narandžasti meteo-alarm, samo je u Istočnoj Srbiji žuto meteo-upozorenje. Ujutro se u većini krajeva očekuje jak mraz. Tokom dana će biti pretežno sunčano i veoma hladno. Posle podne na severu, a zatim i u ostalim krajevima očekuje se naoblačenje, krajem dana i tokom noći mestimično sa slabim snegom. Vetar će biti slab i umeren, na istoku zemlje povremeno i jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od -12 do -6, lokalno i do -15, tokom dana u većini mesta od -4 do 0 stepeni.
Na području Čačka jutro će biti pretežno vedro i veoma hladno sa temperaturom do – 13 stepeni. U toku dana se očekuje pretežno sunčano vreme uz slab severozapadni vetar i temperaturu koja neće prelaziti – 1 stepen.

Stanje na putevima

Niske temperature i jak mraz uslovljavaju usporen saobraćaj, što od vozača zahteva maksimalnu opreznost i strogo poštovanje svih saobraćajnih propisa, a to podrazumeva ograničenu brzinu kretanja uz držanje većeg, odnosno, bezbednog odstojanja između vozila.
U nižim predelima kolovozi su suvi, a na pojedinim deonicama i zaleđeni jer industrijska so koju koriste putari ima slabije dejstvo. Po ledu se teško upravlja vozilom, pa se vozačima savetuje da bez preke potrebe ne kreću na put. Ukoliko ipak moraju, savet je da to učine sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, kao i da koristite puteve prvog prioriteta, koji se u odnosu na ostale puteve brže i bolje čiste.
Putevi II i III prioriteta u višim i planinskim predelima su uglavnom pokriveni ugaženim snegom i ledom, pa je upotreba lanaca obavezna. Magla jutros smanjuje vidljivost u severnim krajevima Srbije, a ima je i na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura, kao i na putnim objektima preko reka.
Na državnim putevima II i III prioriteta održavanja snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Užica, Vranja i Zaječara.
Zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na snazi je na putevima II i III prioriteta na području Javora, Golije, Ivanjice, Sjenice, Aljinovića, Valjeva, Novog Pazara Negotina i Bora, a neprohodan je putni pravac Odvraćenica – Preko Brdo na Goliji.
Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, dok se na izlaznim teretnim terminalima ka Burgarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj beleže duža čekanja teretnih vozila.

Elektrosnabdevanje

Snabdevanje strujom u Moravičkom okrugu je uglavnom uredno. U Čačku je manji kvar regostrovan u Ključkoj ulici, biće saniran do 10.00 sati, a u Gornjem Milanovcu je zbog kvara u trafostanici bez struje deo grada iznad Velikog Parka. Na elektromrežama u Ivanjici, Guči i Lučanima nema većih kvarova.

Vodosnabdevanje

Jutros su na vodovodnoj mreži u Čačku registrovani kvarovi u ulicama Stevana Prvovenčanog i Nikole Pašića, zatim u Ulici 650 u Kulinovcima i u delu Gornje Trepče. Bez vode su ulice 650 i Nikole Pašića, a na ostale dve lokacije su mogući kratkotrajni prekidi u isporuci vode za vreme radova na saniranju kvarova koji će se obavljati u toku prepodneva.

Bioprognoza

Očekivana biometeorološka situacija uticaće relativno nepovolјno na većinu hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim i cerebrovaskularni bolesnicima, a u večernjim satima i astmatičarima. Reumatski bolovi i smanjenje radne sposobnosti su očekivani kao meteoropatske reakcije.

 

Поделите вести