Bibliobajka u prijevorskoj školi

Bibliobajka u prijevorskoj školi

150 mališana prijevorske škole uživalo je u poetsko-scenskom igrokazu o čitanju, pod nazivom „Bibliobajka za male i velike đake-srećne knjiške vilenjake“

0

Bibliotekari Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ završili su juče druženje sa predškolcima i osnovcima čačanske opštine susretom sa predškolcima vrtića „Đurđevak“ i osnovcima škole „Božo Tomić“ u Prijevoru.

U holu prijevorske škole, oko 150 mališana uživalo je u poetsko-scenskom igrokazu o čitanju, pod nazivom „Bibliobajka za male i velike đake-srećne knjiške vilenjake“ i tom prilikom upoznalo Elizabetu Georgiev, pisca za decu i bibliotekara iz Dimitrovgrada.

Gošća je izvela i odlomak iz svoje lutkarske predstave na temu odrastanja uz knjigu, u čemu su joj pomagali najmlađi „vilenjaci“ – predškolci i đaci prvog razreda.

Stihove Elizabete Georgiev o tome kako se uz knjigu lepše sanja i odrasta do prvih ljubavi, pripremilo je 25 učenika od trećeg do osmog razreda sa učiteljicama Jelenom Papić i Jasminom Stepanović i nastavnicama Bojanom Nikšić i Ivanom Jeremić, a brojnu mladu publiku je kroz program Bibliobajke vodila bibliotekar Dubravka Ilić.

Tokom programa, najmlađa publika je imala priliku da upozna i najnovije naslove slikovnica i knjiga namenjenih njihovom uzrastu iz fonda ogranka čačanske Biblioteke u Prijevoru, koja je poslednjeg oktobarskog dana postala bogatija za još 70 članova. Predškolci, prvaci i svi odlični učenici škole domaćina primili su na poklon članske karte Biblioteke. Zajedno sa gošćom, bibliotekari su pozvali mališane da što češće koriste te svoje prve i najvažnije „lične karte“ i da ih kroz detinjstvo vode knjige i lepe reči.

Edukativna radionica za bibliotekare

radionicaIstog dana, u Bibliokutku čačanske Biblioteke, Elizabeta Georgiev je održala edukativnu radionicu „Kako se odrasta uz biblioteku“ za dvadesetak opštinskih i školskih bibliotekara i vaspitača. O tome koliko su najmlađi članovi nepopravljivo vezani za Biblioteku u Dimitrovgradu, koja je poslednjih petnaest godina prepoznatljiva po radu sa decom i mladima, i kako mlade uspeva da privoli da čitaju, pokazala je rečju, video-prezentacijom  i pomoću nekoliko kratkih filmova nastalih na njenim radionicama.

U jednočasovnom izlaganju gošća iz Dimitrovgrada je entuzijazmom, kreativnošću i sposobnošću animirala i podstakla na razgovor prisutne kolege što je rezultiralo višesatnom veoma pozitivnom stvaralačkom atmosferom u kojoj su bibliotekari govorili o dobrim primerima iz prakse, ali i problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu.

POSTAVI ODGOVOR