[rstr_selector]

Biblioteka „Vladislav Petković Dis“ i dalje pod tuđim krovom

Uprkos brojnim najavama da će kupovinom Doma Vojske Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku konačno dobiti krov nad glavom, celokupan knjižni fond ove ustanove još uvek se nalazi pod tuđim krovom.

Dom vojske u Sinđelićevoj ulici čačanska lokalna samouprava kupila je još pre pet godina i platila ga enormnih 127 miliona dinara. Od tada do danas, osim saplitanja o biroktratiju, grad skoro da ništa nije učinio da biblioteka i njeni korisnici dobiju prostor koji im priliči. Celokupan knjižni fond ove ustanove već decenijama je smešten na nekoliko lokacija u gradu.

Čačani, ljubitelji pisane reči, još uvek se sećaju vremena kada su dolazeći u naučno odeljenje tokom kišnih dana u tu prostoriju ulazili s kišobranom, a do željene knjige dolazili preskačući kofe i lavore u kojima se sakupljala voda koja je padala sa tavanice.
Čelnici Čačka koji se godinama utrkuju u hvalama o tradiciji i pričama o domaćinskom odnosu prema kulturnoj baštini, očito ne znaju da se ove vrednosti neguju upravo u ovoj ustanovi za koju oni decenijama nisu sposobni da obezbede prostor. Gledano sa stanovišta ljudi od pera, koji kažu da je sudbina jednog naroda usko vezana za sudbinu knjige i kulture, Čačanima se ne piše dobro.

Treba istaći da ova ustanova postoji 166 godina, a da je za datum osnivanja uzet dan kada je u Čačku osnovano „Društvo čitanja srbsko-slavenskih novina“, koje je bilo preteča današnje biblioteke. Međutim, jednoj od najstarijih ustanova kulture u regionu, grad decenijama ne može da omogući nesmetan rad.

Vest da će Dom vojske biti pretvoren u biblioteku pre pet godina obradovala je mnoge Čačane, međutim, samo na kratko.
Pred ovdašnjim pravosuđem je u toku sudski spor u kome komšije iz Sinđelićeve ulice traže da im Ministarstvo odbrane vrati deo placa za koji smatraju da im pripada. Istovremeno isti taj plac neophodan je i gradskim vlastima kako bi završili projekat za adaptaciju zgrade. Treba istaći da se dve čačanske porodice više od 10 godina pred pravosudnim organima spore sa državom u nastojanju da dokažu pravo svojine, dakle mnogo pre nego što je Grad Čačak kupio ovu zgradu. Čelnicima Čačka, osim što su višestruko pretplatili zgradu, na teret se stavlja i nesmotrenost ili neznanje da se objekti pod sporovima ne kupuju.

Ni Danica Otašević, direktorka čačanske biblioteke, nema informaciju kada i da li će se ući u rešavanje problema ove ustanove. Kaže da je ove godine u budžetu grada za adaptaciju Doma vojske obezbeđeno 10 miliona dinara, ali da će rebalansom budžeta taj novac otići na drugu stranu jer dok traju sudski procesi, nema govora o početku bilo kakvih radova. Po ovom pitanju iz gradske vlasti niko se mesecima ne oglašava.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *