Bjelica poplavila poljoprivredno zemljište

Bjelica poplavila poljoprivredno zemljište

Godinu dana nakon velikih poplava koje su zadesile opštinu Lučani, Bjelica se juče izlila i poplavila poljoprivredno zemljište u Turici, Lisu, Puhovu, Krstacu, Lisicama, Đeraću i Viči, ali ugroženog stanovništva nema

0
Bjelica

Juče je Opštinski štab za vanredne situacije opštine Lučani održao vanrednu sednicu na kojoj je konstatovano da se reka Bjelica nakon obilnih padavina izlila i poplavila poljoprivredno zemljište, ali da nisu ugrožena domaćinstva, saobraćajnice niti privredni subjekti.
Zbog izlivanja vode u Đeraćkom polju, Štab je doneo odluku da se izvrši popravka zaštitnog zemljanog bedema u Đeraću, rekao je Zoran Vučićević, načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije u Lučanima.
– Tačno nakon godinu dana Bjelica se ponovo izlila, ali ovoga puta nije bilo ugroženih domaćinstava, nisu ugroženi ljudi, objekti kao ni privredni subjekti. Došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta u mesnima zajednicama Turica, Puhovo Lis, Krstac, Đerać i Viča, gde je poplavljeno od 20 do 30 hektara obradivog zemljišta, ali na sreću drugih štetnih posledica od poplave nije bilo. Moram da naglasim da je u kratkom vremenu došlo do naglog porasta nivoa Bjelice, koji se podigao za nekih 100 centimetara, tako da je u jednom momentu došlo do opasnosti po objekte i ljude, ali nakon prestanka padavina, situacija se stabilizovala, rekao je Vučićević.

Voda se povlači u korito

– Jutros je situacija mnogo bolja, voda se povukla u korito i očekujemo da će se povući i sa poplavljenih poljoprivrednih dobara.  Angažovali smo JP „Dragačevo Putevi“ koje će sa svojom mehanizacijom pomoći u saniranju štete, učvrstili smo bedem koji je kritičan u Đeraću. Pratićemo i dalje situaciju i u skladu sa tim preduzimati određene mere i aktivnosti, naveo je Zoran Vučićević i dodao da se nada da se neće ponoviti scenario od prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR