[rstr_selector]

Blokada magistrale odložena, poplavljeni postigli dogovor sa rukovodstvom Čačka

Zbog pretnje da će sutra blokirati magistralni put Čačak – Užice, u Konjevićoma je večeras održan zbor meštana poplavljenih sela sa gradonečalnikom Čačka Vojislavom Ilićem i najvišim rukovodstvom grada.

Pred oko 200 okupljenih meštana Konjevića, Baluge, Preljine i čačanske mesne zajednice Sajmište, gradonačelnik je obećao da će već od sutra od 10 sati većini vlasnika poplavljenih domaćinstava biti dodeljena rešenja, kojima se njihovi objekti svrstavaju u treću kategoriju oštećenosti i po kojima oni stiču pravo naplate od 250.000 dinara. Tek manji deo stradalih u majskim poplavama ostaće u prvoj kategoriji i moći će od države da naplati po 120.000 dinara.

Okupljeni meštani večeras nisu krili svoje nezadovoljstvo zbog nemarnog odnosa gradskog rukovodstva prema nevoljama koje su ih snašle. Oni su ponovili ranije navode da od maja, kada je u njihove domove prodrla voda, niko od nadležnih nogom nije kročio. Čulo se i da je za poplave odgovoran nemar prilikom izvođenja radova na auto-putu zbog čega je, kako tvrde meštani i došlo do izlivanja Čemernice.

Jedno od pitanja koje je večeras bilo postavljeno gradonačelniku odnosilo se na utvrđivanje odgovornosti za propuste tokom vanredne situacije, jer su građani kasno obavešteni o vodenoj stihiji koja je u rekordno kratkom roku poplavila priobalje Čemernice. Na većinu postavljenih pitanja gradonačelnik Ilić je odgovarao da odbrana ili „nije bila u njihovoj moći“ ili „da nadležnost za održavanje korita reka, pripada Javnom preduzeću „Srbijavode““.

Iako je sve vreme među okupljenima vladala napeta atmosfera, skup je završen kakvim takvim dogovorm. Okupljeni su gradskim čelnicima dali rok od dva dana da podele rešenja upravo onakva kakva su večeras rekli da će biti izdata. Za te potrebe Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj, gde će se vršiti potpisivanje, radiće u dve smene. Ukoliko rešenja ne budu u skladu sa večerašnjim dogovorom, poplavljeni će krenuti u ostvarivanje svojih namera koje su bile planirane za sutra, a to je blokada kružnog toka u Konjevićima.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *