Blokada u Baluzi se nastavlja, „Koridori Srbije“ obećali odgovor na zahteve u...

Blokada u Baluzi se nastavlja, „Koridori Srbije“ obećali odgovor na zahteve u petak

„Da li će blokada biti prekinuta, da ili će se nastaviti u istom ovom formatu ili ćemo je proširiti i na ostale sektore, zavisi od odgovora na naše zahteve“

0
Foto: Dženarika Info

Predstavnici „Koridora Srbije“ sastali su se juče sa meštanima Baluge ljubićske na mestu na kome meštani ovog čačanskog sela već četvrti dan blokiraju izvođenje radova na trasi auto-puta Preljina-Požega, nezadovoljni postupkom eksproprijacije parcela.

U razgovorima sa predstavnicima „Koridora Srbije” koji su trajali tri sata, meštani su ponovili svoje zahteve koje su predočili Vladi Srbije još pre godinu dana, navodeći propuste i nelogičnosti u procesu eksproprijacije parcela, objašnjava Bratislav Simović, meštanin Baluge i predstavnik neformalnog udruženja građana ,,Ne damo đedovinu“.

Odlaganje ročišta traje unedogled

– Došli su da se upoznaju sa našim zahtevima, iako smo te zahteve još pre godinu dana i formalno predali i ministarstvima i Vladi Republike Srbije. Tokom današnjih razgovora koji su trajali gotovo tri sata na mestu blokade na trasi Moravskog koridora, kad smo izneli podatak da smo u junu na našim ročištima dobili informaciju od sudija Osnovnog suda u Čačku da se odlažu suđenja do jeseni jer su „Koridori Srbije” na kolektivnom godišnjem odmoru, opšte iznenađenje je bilo kod naših „gostiju” koji su rekli da „Koridori Srbije” nikada ne idu na kolektivni godišnji odmor. Bili su iznenađeni tom izjavom. Dakle, tokom juna i jula meseca odlažu se ročišta za septembar, a onda u septembru kad smo došli na ročište saopšteno nam je da je odlukom predsednika Osnovnog suda u Čačku došlo do prebacivanja predmeta sa tog veća sudija na druge sudije. I opet dolazimo u situaciju da se odlažu ročišta, a pitanje je kada će se nastaviti. Neki su dobili pozive za 5. oktobar, očekujemo šta će se desiti.

„Čekamo petak, do tada se ne pomeramo“

Nakon izlaganja svih problema koji se tiču zemljišta ispod trase auto-puta i parcela u okviru pozajmišta sa kojih se vrši nekontrolisan iskop peska i šodera kojima se nasipa trasa Moravskog koridora, Simović kaže da su meštani dobili obećanje od „Koridora Srbije“ da će im u najkraćem roku ponuditi rešenje za njihove zahteve.

– Molili su da prekinemo blokadu. Mi smo na to odgovorili da blokadu nećemo prekidati dok ne dobijemo to rešenje. Oni su rekli da će to biti u roku od sedam dana, ali mi smo tražili da to bude ranije i obećanje je da će se u petak javiti sa predlogom tog rešenja. Blokada se nastavlja do petka, očekujemo taj predlog rešenja. Videćemo na osnovu toga kako ćemo dalje reagovati –  da li će blokada biti prekinuta, da ili će se nastaviti u istom ovom formatu ili ćemo je proširiti i na ostale sektore. A mi smo trenutno blokirali deo puta u okviru glavne petlje za Čačak, gde će biti buduća naplatna rampa za Čačak na Moravskom koridoru.

POSTAVI ODGOVOR