Bogat program ovogodišnje Nušićijade

Bogat program ovogodišnje Nušićijade

Nušićijada se ove godine održava od 22. do 25. avgusta, a organizatori su pripremili raznovrstan program

0
Foto: nusicijadaivanjica.rs

Kulturno-turistička manifestacija po kojoj je Ivanjica najprepoznatljivija, Nušićijada, ove godine se održava deseti put uzastopno, a počinje svečanom dodelom priznanja onima koji su osnovali manifestaciju pre više od 50 godina.

– Nušićijada počinje u četvrtak svečanom akademijom koja je planirana na trgu ispred Doma kulture na velikoj bini, tu će biti uručene nagrade zaslužnim ljudima koji su osnovali festival davne 1967, odnosno 1968. godine, i ljudima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji. Posle toga imamo izložbu „Lica za sva vremena”, velikana srpskog glumišta a u 20:30 časova koncert grupe Balkanika na trgu ispred Doma kulture, kaže Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Organizatori naročito poklanjaju pažnju programu za najmlađe, odnosno programu na Dečjoj sceni. Taj program će naročito biti raznovrstan u petak, 23. avgusta.

– Program na Dečjoj sceni počinje susretom malog i velikog Nušića, a ukoliko neko želi da gleda kvalitetno pozorište, tu je „Čorba od kanarinca” Zvezdara teatra sa Minom Lazarević i Ljubomirom Bandovićem,  pozorišna predstava za decu OŠ „Sreten Lazarević” našeg lokalnog pozorišta kao i pozorište na otvorenom „Boje Šteka” sa Petrom Strugarom, Urošem Jovčićem i Đorđem Stojkovićem. Večernji program je naročito interesantan, od 20:30 na terasi hotela Park biće upriličen kabare koji će voditi Ivan Bekjarev, a od 21:30 kreće muzički spektakl, koncert Željka Samardžića na velikoj bini ispred Doma kulture. U ponoć je koncert „Bande drvene” na bini „Okruglo, pa na ćoše”. To je bend koji na starogradski način svira stari rok u svojoj interpretaciji, kaže Mitrović.

Bogat i kvalitetan pozorišni program planiran je i u subotu, dok su prepodnevni sati posvećeni sadržajima za decu.

– Subotu takođe nastavljamo sa prebogatom Dečjom scenom, dolazimo takođe do profesionalnog pozorišta, to je predstava „Veliki talas” Zvezdara teatra sa Ljiljom Stjepanović u 18 časova, a posle toga imamo koncert na sceni kod Spomenika revolucije „Di Luna blues band”, zatim nastupaju Ana Vrbaški i Marko Dinjaša na bini „Okruglo, pa na ćoše” i sledi izložba povodom deset godina nušićevanja. Imamo takođe dva velika muzička nastupa u Ivanjici – Marija Šerifović nastupa u 21:30 na velikoj sceni ispred Doma kulture a u ponoć sledi koncert Dejana Petrovića, navodi Mitrović.

U nedelju se ulazi u završnicu Nušićijade. Ovaj dan je takođe posvećen deci, ali i promociji književnih dela o Ivanjičanima i Ivanjici.

– U 16 časova nastupaju satiričari pa sledi razgovor o humoru i dodela nagrade za najbolju satiričnu priču. Takođe, ove godine imamo i likovni konkurs. U 18:30 nastupa kraljevačko pozorište sa predstavom „Ožalošćena familija”, a u 19 časova na Dečjoj sceni imamo koncert Ljube i Marine Stanković. Za 20:30 je zakazana završna parada „Nušićev rezime” a u 22:00 časa koncert Orthodox Celtsa do sledeće Nušićijade.

„Postoji samo jedna Nušićijada i nju organizuje opština Ivanjica”

Mitrović demantuje tvrdnje da je opština izbacila članove udruženja „KudeS” iz organizacije festivala, već navodi da su sami članovi ovog udruženja podneli ostavke. Takođe, Mitrović negira legitimitet „prognane” Nušićijade.

– To se može videti u opštinskoj upravi kao dokaz da su podneli ostavke na mesta članova organizacionog odbora jer im se nije svidela koncepcija organizacije festivala, odnosno da se Udruženje građana „KudeS” pita za sve o festivalu, a to je nemoguće, tako da ne postoje dve Nušićijade, postoji jedna Nušićijada i taj skup samoimenovanih ljudi koji koriste Nušićijadu u političke svrhe i uličnu promociju iz njima znanih razloga. Vi možete u vašem dvorištu skupiti 15 najboljih orkestara trubača iz cele Srbije i regiona, ali to nije Sabor trubača u Guči, to je individualno vaša priča, tako je i ova Nušićijada individualna priča nezadovoljnih pojedinaca iz njima poznatih razloga.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR