Претрага
[rstr_selector]

Borba gornjomilanovačkih nastavnika sa samovoljom opštine

Nakon što su se u više navrata bezuspešno obraćali nadležnim upravama, inspekcijskim službama i ministarstvima, Sindikat obrazovanja Gornji Milanovac odlučio je da pomoć zatraži od samog državnog vrha. U otvorenom pismu upućenom predsednici Vlade, požalili su se na kontinuirano nepoštovanje Ustavom Republike Srbije zagarantovanog prava na samostalni izbor načina na koji će ostvarivati naknadu za dolazak i povratak sa radnog mesta u novcu ili mesečnom kartom. Umesto toga, kako navode, predviđena sredstva se uplaćuju na račun privatne firme koja vrši usluge prevoza u Gornjem Milanovcu, čime stvaraju problem u funkcionisanju nastavnog procesa na nivou opštine i nenamenski troše barem trostruko više novca nego što je budžetom predviđeno.

Opštinska uprava nam nije isplaćivala pomenutu obavezu te smo ih posle neuspelih apela tužili i ostvarili svoje pravo pre tri godine. U želji da ne oštetimo budžet sopstvene opštine i zbog potrebe da pomognemo da sve nastavi da funkcioniše u najboljem redu, potpisali smo poravnanja u procesima i time oprostili značajnu sumu i duga i kamata, a prihvatili grube procene dugovanja u nadi da ćemo nastaviti korektnu saradnju, navodi se u saopštenju Sindikat obrazovanja Gornji Milanovac.

Sačuvati zakonitost i ispoštovati odgovornost prema radničkim i građanskim pravima

Želja pripadnika Sindikata je da se sačuva zakonitost, ispoštuje odgovornost prema radničkim i građanskim pravima i spreči dalje bespotrebno razbacivanje materijalnih sredstava. Umesto dosadašnjeg trošenja novca na sudske sporove, zahtevaju poštovanje prava koje bi ujedno doprinelo osavremenjivanju nastavnog sistema i rada u opštini, čineći je poželjnim mestom za život. Prosvetni radnici bi, kao uzor i orijentir za mlade, zbog svega toga morali da istraju u borbi za svoja radnička prava, koja opština uporno ignoriše. Osim toga, zalažu se za ravnopravan tretman sa kolegama iz drugih, većih gradova, tako da ista pravila važe, kako za nastavnike u Beogradu, tako i one iz Čačka, Kraljeva, Kragujevca i ostale prosvetne radnike iz unutrašnjosti.

Pokušali smo da se sastanemo sa predstavnicima Opštinske uprave Gornji Milanovac i da problem uskraćivanja zakonskih prava rešimo i uštedimo novac koji pripada svima nama koji pošteno plaćamo poreske obaveze ravnopravno sa svim ostalim građanima“, ističu članovi Sindikata, dodajući:“ Pozivali smo na sastanke sa pravnicima i pronalazili advokatske savete na koje smo ukazivali u nadi da ćemo rešiti sukob u interesu obe strane. Obaveštavali smo medije, neki su izveštavali, a neki su izbegavali da se mešaju u ovaj spor, dodaje se u saopštenju.

Vladimir Milisavljević, predsednik Opštinskog Odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Gornji Milanovac, pozvao se na slobodu da svako od zaposlenih samostalno odluči na koji način će dolaziti na posao – gradskim prevozom ili privatnim vozilom. Time će se, kako smatra, okončati insistiranje na sklapanju ugovora koji jedino može ići na štetu zaposlenih u prosveti. Nada se da će ujedno budućim generacijama pružiti dobar primer i podsticaj da se, nakon školovanja, vrate u rodni grad. Ukoliko ni ovoga puta ne bude pomaka, ističe naš sagovornik, planiraju da se obrate predsedniku Republike. Cilj im je da se, ukoliko je to moguće, izbegne uključivanje suda, pošto je u pitanju borba za ostvarivanje ljudskih, a ne sudskih prava.

Ne može se uspešno istrajati u osavremenjivanju obrazovanja, unapređivanju vaspitnog i predavačkog procesa zarad jače ekonomije i stabilnijeg ekonomskog stanja u Srbiji u uslovima permanentnog sukobljavanja i raslojavanja u državi u kojoj od grada do grada važe različita pravila čime se direktno ruše temelji samog obrazovanja i škole kao institucije i opštine kao servisa građana, jedan je od zaključaka apela sindikalaca.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести