Претрага
[rstr_selector]

Broćić: Moramo biti spremni za nove nepogode

Opština Ivanjica ima 2.000 kilometara nekategorisanih puteva koje treba očistiti od snega. Iz tog razloga, Opština je uputila dopis republičkim organima da im dodele 10 tona nafte. Načelnik Sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga, Dragiša Broćić, kaže da ova opština svake godine ima najveći problem sa snežnim padavinama zbog najveće nadmorske visine u okrugu, ali da su manji problemi zabeleženi i u Čačku, Gornjem Milanovcu i Lučanima.

– U Čačku se dešavalo da mestimično, individualni potrošači ostanu bez vode zato što su im zaledili vodomeri. Bio je i jedan kvar u Ulici Kneza Miloša. Na teritorije opštine Lučani najveći problem je bio nedostatak vode za oko hiljadu domaćinstava, praktično za sela od Lučana ka Guči i oko Guče. Sinoć je vodosnabdevanje normalizovano, a to je bio već treći dan da su ti ljudi bili bez vode. Međutim, oko 200 domaćinstava na teritoriji Guče i dalje je bez vode. Cevi su zaledile i taj problem je najizraženiji na području između reke Bjelice i Đurovića brda, odnosno to naselje je i dalje bez vode. Što se tiče opštine Gornji Milanovac, najviše problema je bilo na područjima koja vode ka planinskim predelima: ka Rudniku i ka suvoborskom kraju, odnosno ka Ravnoj gori. Problemi su se odnosili na smetove. To nisu bile velike snežne padavine kakve smo imali 2012.godine, ali su zbog izuzetno jakog vetra seoski putevi bili blokirani velikim smetovima, kaže Broćić.

Oprezno sa vatrom i strujom

Vatrogasno-spasilačke jedinice su u Moravičkom okrugu intervenisale od četiri do šest puta dnevno u poslednjih 15 dana, kaže Dragiša Broćić, načelnik okružnog Sektora za vanredne situacije i dodaje da su intervencije uglavnom vršene zbog paljenja odžaka.

– To se najčešće dešavalo na mestima na kojima odžaci nisu očišćeni pre ovogodišnje upotrebe i dešavalo se da se požari prošire na krovne konstrukcije. Po pravilu, to se dešavalo na mestima na kojima su neispravno izvedeni građevinski radovi tako što su delovi krovne konstrukcije ugrađeni u dimovodne kanale, odnosno odžake. Takođe, moram da se osvrnem i na povećanu upotrebu grejalica i drugih grejnih tela koja koriste električnu energiju. Ono što bih ja savetovao građanima u vezi sa tim je da ovakva grejna tela ne drže na zapaljivoj podlozi, niti u blizini nameštaja. Takođe, ova grejna tela nikada ničim ne treba prekrivati niti na njima ostavljati bilo kakvu tkaninu, izričit je Broćić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *