Претрага
[rstr_selector]

Broj dobrovoljnih davalaca krvi u Čačku opada, građane zbunjuje novi zakon

Po novom Zakonu o transfuziološkoj delatnosti, Služba za transfuziju u čačanskoj bolnici više se ne bavi prikupljanjem krvi, već je postala bolnička banka krvi. Doktor Nela Savić, zaposlena u ovoj službi, kaže da je u poslednje vreme došlo do smanjenja broja davalaca što potvrđuje i nedovoljno prikupljenih jedinica krvi prilikom akcija koje se svakog utorka održavaju u Domu kulture. Dr Savić smatra da je tome najviše doprinela nedovoljna informisanost građana.

– Dobrovoljno davalaštvo krvi u Čačku je uvek bilo na visokom nivou. To potvrđuju i naši maturanti koji svake godine zauzimaju prvo mesto na lestvici po broju davanja krvi zbog čega su čačanske srednje škole uvek na prvom mestu u Srbiji, tako da su naša deca izuzetno humana. Maturanti daju oko 800 jedinica krvi godišnje, a primera radi gradovi veličine Čačka prikupe 400. I ostali sugrađani su humani, međutim akcije koje se održavaju svakog utorka u Domu kulture nisu zadovoljavajuće. Smatram da tome najviše doprinosi nedovoljna ili pogrešna informisanost naših sugrađana koji možda misle da ta krv ide u Beograd ili neki drugi centar. Nemoguće je da se naša bolnica snabde krvlju na drugi način osim iz Instituta za transfuziju Srbije. Naša trebovanja na sedmičnom nivou su oko 60 jedinica na nivou grada kada nema nekih vanrednih situacija i to bi trebalo da se prikupi prilikom akcija u Domu kulture. Međutim, iz nedelje u nedelju taj broj je sve manji. Od sredine maja od kada se krenulo sa primenom novog zakona, u našem gradu odziv sugrađana je mali, ali hoću da kažem da nisu sugrađani niti dobrovoljni davaoci ti koji opstruišu. Mislim samo da oni nisu dobro informisani o akcijama, potrebama i načinu distribuiranja krvi, rekla je dr Nela Savić.

Crveni krst radi na obaveštavanju dobrovoljnih davalaca krvi

– Primena novog zakona koji je donet prošle godine počela je 1. januara, a u našem gradu 18. maja. Taj zakon je pravljen prema svim evropskim i svetskim zakonima o funkcionisanju transfuziološke oblasti i on propisuje da sada postoje dve vrste ustanova, a to su ustanove koje će se baviti prikupljanjem i distribuiranjem krvi i bolničke banke krvi. Smatram da naši sugrađani možda nisu upućeni u to da krv koja se prikupi u čačanskom Domu kulture utorkom od 11 do 17 časova, samo odlazi na obradu u ovlašćenu transfuziološku ustanovu, a to je u ovom slučaju Institut za transfuziju krvi Srbije. Kada se obradi krv, ona se distribuira prema potrebi svih centara, odnosno svih banaka krvi. U protekloj nedelji u našem gradu je prikupljeno samo 25 jedinica krvi, a naša bolnička banka krvi je trebovala preko 50 jedinica, a taj disbalans su nadoknadili stanovnici drugih gradova. To je problem o kome treba pričati, a trenutno je Crveni krst zadužen za motivaciju i obaveštavanje građana i dobrovoljnih davalaca da budu adekvatno informisani gde, kako i kada mogu dati krv, objasnila je dr Savić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести