Broj žrtava nasilja u čačanskom prihvatilištu povećan

Broj žrtava nasilja u čačanskom prihvatilištu povećan

U poslednjih par meseci najčešće žrtve nasilja su uglavnom žene koje imaju više od 60 godina i koje su pretrpele nasilje od svojih sinova

0

U čačanskom prihvatilištu za žrtve nasilja tokom novembra je zabeležen veći broj žrtava nego obično, kaže Suzana Miković, socijalni radnik ove ustanove. Ona ističe da se veoma retko dešava da žrtva nasilja bude muškarac, uglavnom su to žene u starijem  životnom dobu ili mlađe žene sa maloletnom decom.

– U prihvatilištu smo imali veći broj žrtava nego obično, u novembru ih je bilo pet, i one su se kod nas zadržavale od dva do tri dana što je pokazatelj da su žrtve osnažene i da su mogle za kratko vreme da se snađu i vrate svojim kućama i porodicama, kaže Suzana Miković.

– U poslednjih par meseci najčešće žrtve nasilja su uglavnom žene koje imaju više od 60 godina i koje su pretrpele nasilje od svojih sinova. To nasilje je psihičko, ekonomsko, a imali smo i tri žrtve koje su pretrpele fizičko nasilje. Tokom letnjih meseci u naše prihvatilište su dolazile uglavnom mlađe žene sa maloletnom decom, objašnjava naša sagovornica.

Prihvatilište za žrtve nasilja spremno za zimski period

Ona dodaje da u čačansko prihvatilište dolaze i građani iz okolnih opština, a da posebno očekuju povećan broj korisnika prihvatilišta tokom zimskih meseci.

– Prihvatilište u Čačku koriste žrtve nasilja iz Gornjeg Milanovca, Požege i Ivanjice, a takođe smo imali i korisnike iz Kraljeva, Lučana i Užica. Tokom zimskih meseci očekujemo povećan broj korisnika u prihvatilištu, naši kapaciteti su spremni za sugrađane kojima je smeštaj potreban.

POSTAVI ODGOVOR