Budimka 1. novembra ide u stečaj

Budimka 1. novembra ide u stečaj

0

Nakon neuspešnog procesa privatizacije fabrika za preradu voća i povrća Budimka iz Požege, 1. novembra odlazi u stečaj.

Đorđe Stevanović, direktor ovog preduzeća, kaže da su zainteresovani investitori odustali od privatizacije zbog neraščišćenih računa koje država ima sa bivšim vlasnikom.

– Budimka još uvek nije uvedena u stečaj, ali to je ono što joj predstoji, sa svim radnjama koje su urađene od strane države, ili bolje rečeno trebalo je, a nisu urađene u Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu privrede. Naime, nisu rešeni uimovinsko pravni odnosi sa jednom firmom bivših vlasnika konzorcijuma fizičkih lica iz Novog Sada gde oni državi duguju daleko veću sumu, nego što potražuju od države, odnosno od Budimke. Vlada je trebalo da donese odluku i Budimku da oslobodi duga od 4.5 miliona evra, tada bi Budimka bila atraktivna potencijalnim investitorima, međutim sa ovolikim dugom i obavezama od oko dva miliona evra, nije bila interesantna nikome. Drugo, mnogo se odugovlačilo i izgubilo se dragoceno vreme, pa smo tako odbili mnoge ozbiljne kupce. Ali, država ima pravo da sa državnim preduzećem radi ono što je njoj u interesu. Očigledno je da je ovde bio interes odlazak u stečaj i da se uradi socijalni program, da radnici dobiju neku sumu para i da izgube posao. Mi smatramo da treba nastaviti sa proizvodnjom i u ovim novim okolnostima, jer je Budimka pronašla svoje mesto na tržištu i dokazala da šest godina može da opstane i da se samostalno finansira bez pomoći države, a država je loš vlasnik svega čime raspolaže – kazao je Đorđe Stevanović.

Prema njegovim rečima, sledeći korak poslovodstva Budimke je da se organizuje proizvodnja i da se nastavi sa namirivanjem kooperanata i lica koji su finansirali i pomagali rad ove fabrike.

– Reč je pre svega o proizvođačima poljoprivrednih proizvoda koji su nam isporučivali voće i povrće i čekali godinu ili dve da naplate svoje proizvode, potom su tu dobavljači, kao i radnici koji su se odrekli svojih devet plata da bi finansirali svoje buduće plate i sačuvali radno mesto. Ovo svakako nije kraj Budimke, ona će da radi, jer sve što ima svoje mesto na tržištu će svakako postojati. Svako vlasništvo je daleko bolje nego što je državno, jer nama koji smo radili da oporavimo ovo preduzeće, najteže je bilo uraditi nešto sa državom, sve je drugo bilo lakše. Državni činovnici neće da se bave svojim poslom već sede na Terazijama i primaju platu, a što je najstrašnije mnogi od njih se ne razumeju u svoj posao. Nije ovo kraj Budimke i ne mogu državni činovnici uništiti kompletnu srpsku privredu – zaključuje Stevanović.

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR