Čačak: Kajsija pretrpela najveću štetu od grada

Čačak: Kajsija pretrpela najveću štetu od grada

Najveća šteta zabeležena je u Miokovcima i Prijevoru. Najviše je stradala kajsija, šljiva je sačuvana kao i kukuruz i druge povrtarske kulture

0

Šteta u poljoprivredi od nedavnog grada na čačanskoj teritoriji još uvek nije u potpunosti procenjena s obzirom na to da su komisije tek početkom ove nedelje krenule sa obilaskom terena. Bojan Gavrilović, predsednik Komisije za procenu štete od nevremena, kaže da će taj posao potrajati jer je već do sada pristiglo oko 250 zahteva, a očekuje ih se još više.

– Nemoguće je brzo obaviti procenu. Juče su bile dve ekipe na terenu, jedna u Miokovcima, a druga u Prijevoru. Komisija ima deset članova koji su sa Agronomskog fakulteta, iz Instituta za voćarstvo, Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Čačak i Službe za poljoprivredu. Prijave konstantno stižu, najveće štete su zabeležene u Miokovcima, ali i u Prijevoru. Uglavnom je najviše stradala kajsija, šljiva je sačuvana, kao i kukuruz i druge povrtarske kulture. S obzirom na to da ima mnogo prijava, procena štete će dugo trajati, kaže Gavrilović.

U Ivanjici najviše stradali malinjaci

U Ivanjici je izvršena preliminarna procena štete nastale od snega koji je u ovoj opštini padao polovinom maja, kao i od nedavnog grada. Po rečima Budislava Vukašinovića, načelnika opštinskog Štaba za vanredne situacije, izveštaji su dostavljeni Okružnom i Republičkom štabu za vanredne situacije i Vladi Srbije, i sada se očekuje njihova reakcija.

–  Sneg je napravio ogromne štete u voćnjacima, najviše su stradale maline. Šteta od snega je negde oko 588 miliona dinara. Nakon snega, pao je i grad koji je pogodio mesne zajednice Prilike, Opaljenik, Ivanjicu, Kušiće, Luke i Pridvoricu, a procenjena šteta na poljoprivredi je negde oko 88 miliona dinara. Ima štete i na putevima, ali ona još uvek nije procenjena. Nisu u pitanju previše ozbiljne štete, oštećeni su nekategorisani putevi, kaže Vukašinović.

POSTAVI ODGOVOR