Čačak: Kiša za kratko vreme napravila velike probleme na gradskom i seoskom...

Čačak: Kiša za kratko vreme napravila velike probleme na gradskom i seoskom području

„Odvodne cevi za površinske vode i kanalizaciona mreža nisu mogli da prihvate veliku količinu vode pa je došlo do izlivanja fekalija u Ulici 66 u Atenici, na Ljubić keju, u Trbušanima, Prijevoru i u još nekim delovima grada“

0

Jaka kiša koja je sinoć padala na području Čačka u kratkom vremenskom periodu je izazvala probleme na gradskom i na seoskom području. Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije, kaže da su se u gradu izlivale kišna i fekalna kanalizacija, a voda je ulazila i u dvorišta građana. Na seoskom području su zbog neočišćenih kanala u velikoj meri oštećeni nekategorisani putevi.
– Odvodne cevi za površinske vode i kanalizaciona mreža nisu mogli da prihvate veliku količinu vode pa je došlo do izlivanja fekalija u Ulici 66 u Atenici, na Ljubić keju, u Trbušanima, Prijevoru i u još nekim delovima grada. Vodotokovi drugog reda su bili u porastu, ali na teritoriji grada nije bilo izlivanja. Što se tiče ulaska vode u prostorije za stanovanje još uvek nam se nisu javljali građani sa takvim problemima. Mi smo sinoć obilazili delove grada gde je bilo vode u dvorištima i do 20 centimetara, ali nije ulazila u stambene objekte. Sinoć su pripadnici Civilne zaštite i ekipa čačanskog „Komunalca“ crpeli vodu iz tih dvorišta.
Bilo je problema u Industrijskoj zoni ispod nadvožnjaka u Ulici Nikole Tesle od „Komunalca“, ali se voda po prestanku kiše brzo povukla. Mi smo i dalje u pripravnosti. Krenuli smo sa saniranjem tih posledica gde je moguće brzo reagovati i počećemo od Trbušana, Prijevora i drugih mesta. Za neke delove potrebna je projektna dokumentacija, naročito za kanalizacionu mrežu ili mrežu za odvod površinske vode i taj deo posla će morati JP „Gradac“ da odradi. Možda oni već i imaju neke projekte kako bi se što pre se sanirale te posledice.

Neočišćeni kanali veliki problem na seoskom području

– Na seoskom području je najviše stradala putna infrastruktura gde nisu urađeni kanali pored puteva ili su jednostavno zapušteni i zatrpani. Ne mogu da nabrojim sva sela, ali problema je bilo gotovo na celom seoskom području počev od Brezovice, Lipnice, Rajca… U Ovčar Banji u delu naše teritorije voda je prelila put ka autokampu, a izlio se i Banjski potok, ali on je na lučanskoj teritoriji. Seoske kanale po zakonu treba da održava lokalna samouprava, odnosno JP Gradac, ali to je veliki posao i nemoguće je stići na sva mesta i odraditi sve kanale pored puta. Ja bih se ovom prilikom zahvalio meštanima koji sami održavaju kanale ispred svojih domaćinstava, nije mali broj takvih ljudi, ali nažalost postoje velike površine gde se ti kanali ne održavaju.
To su najčešće najvećim delom domaćinstva koja imaju kraću deonicu ispred svog domaćinstva i oni to sami održavaju godinama, ali tamo gde su te deonice kanala duže, to je zapušteno i retko se održava. Grad ne može da postigne da iskopa u svakoj mesnoj zajednici kanal pored puta, jer je to nemoguće kao i kod vodotokova drugog reda. To se rešava sporadično, na najkritičnijim lokacijama i to su velike investicije koje u ovom trenutku ne možemo da obezbedimo. Zato još jednom apelujem na meštane da pokušaju da ispred svojih njiva i domaćinstava održavaju i čiste kanale koliko je to moguće, rekao je Bratislav Zečević.

POSTAVI ODGOVOR