[rstr_selector]

Čačak na Međunarodnom sajmu ECOFAIR

Sutra u Beogradu počinje 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa ECOFAIR na kome će se Čačak predstaviti zajedno sa beogradskim Tehnološko-metalurškim fakultetom. Mirjana Đoković, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju i zaštitu životne sredine, kaže da je ovo deveti put da Čačak učestvuje na ovom sajmu i da će kao i prethodnih godina prikazati projekte koji su realizovani u prethodnih godinu dana, kao i planove za narednu budžetsku godinu.

– Naša lokalna samouprava na ovom sajmu nastupa već deveti put, a svake godine praktikujemo da prikažemo projekte koje smo realizovali u toku prethodne, odnosno ove godine i pokažemo ambicije za narednu budžetsku godinu. Saradnja sa Tehnološko-metalurškim fakultetom traje još iz „Mreže nulte emisije“ kada smo zajedno bili osnivači te mreže i od tog dana Čačak ima izgrađene partnerske odnose sa ovom institucijom, naravno bez namere da umanjimo značaj bilo kog fakulteta iz našeg grada, s obzirom na to da su predstavnici sa Agronomskog i Fakulteta tehničkih nauka aktivno učestvovali u strateškom planu životne sredine koji smo uradili i usvojili na Skupštini, rekla je Mirjana Đoković.

Na zajedničkom štandu 15 prezentacija 

Pripremljeno je ukupno 15 prezentacija u kojima će učešće uzeti i komunalna preduzeća, predstavnici Naučno tehnološkog parka, Turističke organizacije Čačka, nekoliko osnovnih škola, kao i udruženja koja rade u oblasti zaštite životne sredine, a biće predstavljen i jedan međunarodni projekat.

– U okviru tri sajamska dana uglavnom je težište na aktivnostima lokalne samouprave, a ono što dopunjuje agendu jesu i prezentacije profesora Tehnološko- metalurškog fakulteta. Prvog dana sajma predstavni JKP „Komunlac“ govoriće o optimizaciji ruta kretanja za komunalna vozila i to je nešto novo što će naše komunalno preduzeće raditi u narednom periodu a cilj nam je da to pokažemo našim prijateljima koji se takođe bave upravljanjem otpadom i koji rade na tom istom poslu. Predstavnici Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj predstaviće projekat „Begin“, a članovi Udruženja „Sove na oprezu“ govoriće o pticama Čačka i okoline. Drugog dana sajma biće reči o razvoju start – apova u oblasti zaštite životne sredine, mogućnosti za teško upošljive kategorije o čemu će govoriti Mirko Pešić, direktor Naučno tehnološkog parka, zatim će biti predstavljen i projekat Gradskog zelenila „Naša šuma – naša briga“.

 O novim materijalima u pakovanju prehrambenih proizvoda govoriće Milena Žuža iz Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakulteta, o biorafinerijskim postupcima u proizvodnji biogoriva Aleksandra Đukić-Vuković takođe iz Inovacionog centra, a primenu reaktora sa oscilatornim tokom fluida u tretmanu otpadne biomase predstaviće Danijela Slavnić sa Tehnološko-metalurškog fakulteta. Na kraju će predstavnici čačanskog Udruženja „Bosiljak“ govoriti o talentu i veštinama u funkciji zdravog života. Poslednjeg dana sajma predstavnici Inovacionog centra i Tehnološkog–metalurškog fakulteta održaće sledeće prezentacije: Zelena ambalaža – čistija planeta, Folije za pakovanje hrane iz obnovljivih izvora, Pametna ambalaža, Adsorpcija toksičnih oksianjona selena pomoću adsorbenasa na bazi zeolita.

 Predstavnici Turističke organizacije Čačka govoriće o zaštiti šumske sove u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, o Eko šumama predstavnici tri čačanske osnovne škole „Milica Pavlović“, „Sveti Sava“ i „Ratko Mitrović“, dok će Bogdan Pejić iz čačanskog preduzeća Ekonomična ekološka E – kuća govoriti o značaju izgradnje ekoloških kuća.

Značaj ovog sajma je veliki i ovo je idealna prilika da se na jednom mestu pokažemo i našim partnerima koji sarađuju sa nama u ovoj oblasti, ujedno i da se pohvalimo sa nekim dobrim rešenjima koje smo zacrtali prošle, a realizovali ove godine. Kao primer dobre prakse mogla bi biti naša kompostana koju gradimo u gradskom zelenilu, rekla je Mirjana Đoković.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *