[rstr_selector]

Čačak od Ministarstva odbrane kupuje imovinu koju mu je ranije poklonio

Republička direkcija za imovinu objavila je prodaju 26 kasarni i skladišta koji više nisu potrebni Vojsci Srbije. Među 26 ponuđenih objekata, nalaze se i objekti u Čačku.

Za kasarnu „Tanasko Rajić“ određena je početna cena od 10,43 miliona evra. U okviru nje se nalazi 52 objekta površine oko 23 hiljade kvadrata, kao i 26 hektara zemljišta. Objavljena je i prodaja vojnog kompleksa u Lipnici koga čine stražara, magacin, stražarska kućica i zemljište od 1,67 hektara, a početna cena je nešto iznad 110 hiljada evra. Na prodaju je oglašeno i vojno skladište u Kulinovcima i to po ceni od 264.233 evra. Njega čine dve stražarnice, pet magacina, objekat za pse i parcela od skoro dva hektara. Oglas je objavljen 3. juna, a rok za podnošenje pisanih ponuda je 15 dana.

Čačanska lokalna samouprava je od Ministarstva odbrane, 2010. godine otkupila Dom vojske u Sinđelićevoj ulici za 127,5 miliona dinara, ali se ispostavilo da je plaćeno više kvadrata nego što ovaj vojni objekat stvarno ima. Oko 20 miliona dinara, za koliko je Čačak ostao „kratak“ prilikom ove kupovine, planirano je da se odbije pri kupovini kasarne „Ratko Mitrović“ na Alvadžinici. Čelnici Gradske uprave u Čačku u više navrata najavljivali su kupovinu ove kasarne iz budžetskih sredstava, dakle novcem građana.

Međutim, da je kupovina vojnih objekata u Čačku obavljena brzopleto, neracionalno i nepromišljeno, svedoči i kazivanje našeg današnjeg sagovornika, čačanskog publiciste i hroničara, Rodoljuba Petrovića. Naime, on tvrdi da je zemljište koje se danas kupuje od Ministarstva odbrane, Čačak svojevremeno poklonio vojsci kako bi se na tim lokacijama gradile kasarne.

Svako ko je imao svesti, znanja i volje u procesu restitucije, tražio je da mu se imovina vrati, ali ne i čačanska lokalna samouprava, koja danas kupuje i debelo plaća, ono što je nekada dala državi. Da je zemljište, na kome se nalaze obe kasarne u Čačku ustupljeno vojsci, postoje pisani tragovi i dokumentacija koja o tome svedoči.

 

O svemu ovome, Rodoljub Petrović kaže:

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести