Čačak: Počinju prvi larvicidni tretmani protiv komaraca

Čačak: Počinju prvi larvicidni tretmani protiv komaraca

Sutra će biti tretirana područja Ljubić kej i Suva Morava sa leve obale Morave, a narednih dana bare u Prelićima, deo obale Morave od Vodovoda u Beljini do Gradskog fudbalskog stadiona, Atenica, Trnava, Riđage, Parmenac, Konjevići do robne pijace i deo prema Zapadnoj Moravi, tj. Konjevići polje

0
Foto: Pixabay

Prvi tretman protiv komaraca na području Čačka počeće sutra na više lokalcija, najavljuje Aleksandar Maksimović, upravnik RJ Zoohigijena čačanskog „Komunalca“. Po njegovim rečima, prvi larvicidni tretman predviđa tretiranje vodenih površina, odnosno bara, zabaraka i delova u priobalju Morave, a zatim će se u skladu sa vremenskim uslovima pristupiti i tretmanima odraslih formi insekata sa zemlje, o čemu će sugrađani, pre svega pčelari, biti na vreme obavešteni.

– To je tretman koji počinje da se sprovodi u proleće pa sve do septembra-oktobra. Kao i prethodne godine predviđena su tri larvicidna i tri tretmana odraslih formi komaraca sa zemlje. Ove nedelje počinje taj prvi larvicidni tretman i već sutra će biti tretirana područja Ljubić kej i Suva Morava sa leve obale Morave, a narednih dana biće tretirane bare u Prelićima i deo oko nekadašnje sanitarne deponije i transfer stanice. Zatim će biti tretiran deo obale Morave od Vodovoda u Beljini do Gradskog fudbalskog stadiona, a u planu je da se tokom ove nedelje izvrši i larvicidni tretman u Atenici i Trnavi. Potom će biti vršeni tretmani u Riđagama i Parmencu, a u planu su i Konjevići do robne pijace i deo prema Zapadnoj Moravi, tj. Konjevići polje. Nakon ovog tretmana, u zavisnosti od potrebe i koliko se insekata bude izleglo, a to će se ispitati na terenu, krenućemo i sa tretiranjem odraslih formi insekata sa zemlje. Ja se nadam da ćemo ove godine krenuti na vreme i da tokom letnjih meseci neće biti ozbiljnijih problema. Naravno komaraca uvek ima, ali mi ćemo sa ovim tretmanima potruditi ih suzbijemo u što većoj meri i da to bude podnošljivo za naše sugrađane.

Pre nego što se pređe na tretman odraslih formi sa zemlje, pčelari će biti na vreme obavešteni kako bi zatvorili pčele.

– Tretman će se ove nedelje vršiti u prepodnevnim satima. Zaprašuju se određene vodene površine, odnosno bare i zabarci pored Morave koji se tretiraju granulatom koji se ubacuje direktno u vodu i on utiče samo na uništavanje tih insekata, odnosno komaraca, ali ne i drugih organizama. Međutim, kada budemo prešli na tretman odraslih formi sa zemlje, mi ćemo na vreme obavestiti naše sugrađane s obzirom na to da je to informacija vrlo bitna za pčelare jer u to vreme nije dozvoljeno puštati pčele budući su ovi preparati opasni za njih, tako da ćemo obavestiti pčelare najmanje 48 sati pre tretmana, rekao je Maksimović.

POSTAVI ODGOVOR