Čačak: Umetnička galerija dobila novog direktora

Čačak: Umetnička galerija dobila novog direktora

Branko Ćalović, novi direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, najavio je predstojeće aktivnosti ove ustanove

0

Odlukom Skupštine grada na sednici 25. juna za novog direktora Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku izabran je Branko Ćalović, diplomirani ekonomista sa dugim radnim stažom u ovoj ustanovi. Tim povodom on je govorio o predstojećim aktivnostima Galerije koje obuhvataju organizaciju različitih manifestacija i projekata namenjenih svim kategorijama posetilaca.

Programi za edukaciju mladih i organizacija manifestacija na javnim lokacijama

– Prevashodni cilj Galerije jeste očuvanje programskih aktivnosti prvenstveno kroz memorijal Nadežde Petrović. Planiramo i formiranje multimedijalnog centra „Sonja Savić“. Fokus je na osnivanju rezidencijalnog umetničkog centra sa ciljem okupljanja mladih umetnika iz oblasti vizuelnih umetnosti koji bi, poput Sonje Savić, stvarali autentična dela iz oblasti alternativnog scenskog izraza. U saradnji sa Festivalom novog filma i video alternative iz Beograda dodeljena je nagrada „Sonja Savić“, a uz podršku grada Čačka biće realizovano gostovanje prošlogodišnjeg dobitnika.

Akcenat će biti na unapređenju studijskih izložbi iz sopstvenog fonda, adaptaciji izložbenog prostora u galeriji Risim i pratećim programima za edukaciju mladih, ali i organizaciji manifestacija na neiskorišćenim javnim lokacijama u gradu. U fokusu je i intenziviranje programa u zemlji i inostranstvu.

– Planiramo predstavljanje Galerije u Rusiji, u Krasnodaru sa čijim muzejem smo ostvarili saradnju, kao i nastavak saradnje sa Srpskim kulturnim centrom u Puli, gde je trenutno u pripremi otvaranje izložbe „Sonja Savić – devojka iz grada“ u okviru Pulskog filmskog festivala. Imamo najave za gostovanja u Grčkoj kao i u Italiji, kaže Ćalović.

POSTAVI ODGOVOR