Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Čačak: Vrtići se otvaraju samo za mališane koje nema ko da čuva

Vrtići će početi da rade 11. maja samo za decu čiji roditelji nemaju drugo rešenje za njihovo čuvanje. U okviru čačanske Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“ biće otvorena tri objekta, a deca moraju imati lekarsko uverenje da su zdrava, dok je za roditelje obavezna potvrda od poslodavca da je njihov rad obavezan, kaže Suzana Simeunović, direktorka ove ustanove.
– U narednih mesec dana dok ne dođe do normalizacije epidemiološke situacije, radiće tri naša vrtića za decu koju su roditelji do sada prijavili, a to je oko 200 mališana. Prema preporuci, odnosno zahtevu Ministarstva prosvete, roditelji treba da dostave potvrde od poslodavca da je njihovo prisustvo na poslu obavezno i važno je da naznače od kog datuma počinju ili su već počeli da rade a njihova deca od 11. maja mogu da krenu u vrtiće uz potvrdu pedijatra da su zdrava. Moramo da ispoštujemo pravila i procedure koje smo dobili od gradskog Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, a očekujemo i procedure od Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja koje se tiču načina na koji će se organizovati rad u vrtićima, o broju dece i dodatnim procedurama, distribuciji hrane i svemu onome što se tiče rada predškolskih ustanova, tako da u naredna dva dana očekujemo dodatne preporuke i uputstva. Roditelji su već obavešteni da treba da nam dostave potvrde od poslodavca i potvrde pedijatra, kao i da navedu vreme u koje će dovoditi svoje dete kako bismo na osnovu toga mogli da formiramo grupe. Trijaža će biti na ulasku u vrtić. Roditelji moraju sa maskama i rukavicama da dovode svoju decu, neće ulaziti u objekat već će preventivnoj medicinskoj sestri predavati dete koja će ga pregledati, u smislu merenja temperature i da li ima neke simptome bolesti. Nakon toga sledi dezinfekcija ruku i odlazak u grupu.

Psihološka priprema dece za drugačije uslove rada u vrtiću

– Ono što je još važno je da roditelji pripreme decu na ovakav način rada koji je njima potpuno nepoznat, naročito jaslenim grupama, jer će ih u vrtićima dočekati neko sa maskom, a to za njih nije svakidašnje. Nema bliskog kontakta i svega onoga što su navikli sa svojim vaspitačima. Taj deo psihološke pripreme je jako važan. Od naših vrtića počinju da rade „Mali kapetan“ „Biseri“ i „Poletarac“, sve u zavisnosti od broja prijavljene dece tako da možemo većini roditelja da izađemo u susret. Vodićemo računa i o tome da brat i sestra ukoliko je to u mogućnosti budu u istoj grupi.

Sanitarna inspekcija prati zdravstveno stanje vaspitača

– Poslednja informacija sa sastanka Radne grupe koja priprema početak rada predškolskih ustanova, jeste da će biti testirani samo oni zaposleni koji su bili ili u kovid bolnicama ili pri ustanovama koje se bave tim problemima, kao i oni koji su bili kontakti, pa se njihovo stanje nadgleda i prati od strane Sanitarne inspekcije. Ti vaspitači i ostali radnici vrtića će biti testirani, a kada dobiju dozvolu biće vraćeni na posao. Međutim mi nismo imali takve zaposlene, za sada je kod nas mirna situacija, u proteklom periodu nismo imali dodatnog nadzora od strane Sanitarne inspekcije i ne očekujemo da će sa te strane biti nekih problema.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *