Čačanska biblioteka prva u Srbiji po broju aktivnih članova

Čačanska biblioteka prva u Srbiji po broju aktivnih članova

Izdavačku tradiciju Gradska biblioteka je nastavila u prethodnoj godini objavljivanjem sedam publikacija među kojima su značajna poetska izdanja, ali i stručna literatura koja unapređuje bibliotečko-informacionu delatnost

0
Foto: Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis"

Prema statistici koja se odnosi na podatke o broju članova javnih biblioteka u Srbiji i korišćenje njihovih usluga, koju objavljuje mreža Kobis, Biblioteka „Vladislav Petković Dis“ je u prošloj godini ostvarila veoma dobre rezultate.
Ukupan broj aktivnih članova čačanske Biblioteke je bio 7.917, što je svrstava na prvo mesto među svim javnim bibliotekama u Srbiji koje su u Kobis sistemu. Po broju pozajmljenih publikacija, Gradska biblioteka je na drugom mestu među javnim bibliotekama. Njeni korisnici su bili u prilici da tokom godine biraju među 155.000 naslova knjiga i časopisa od kojih je 5.669 nabavljeno u 2019. godini.
Čitaonicu za dnevnu štampu i časopise, kao i čitaonicu u sklopu Odeljenja stručne literature i referensne građe koristilo više od pedeset korisnika na dnevnom nivou, čime je čačanska Biblioteka rangirana na treće mesto.

Deci i mladima posvećen značajan broj kreativnih radionica

Tokom prošle godine, sve planirane manifestacije u organizaciji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, među kojima su 20. Štampana reč, 56. Disovo proleće, Leto u biblioteci, Dani evropske baštine, Dečji oktobar i druge, redovno su održane. Tokom cele godine Biblioteka je imala neku izložbenu postavku u svom galerijskom prostoru, u odeljenjima u glavnoj zgradi, ali i u ograncima na selu. Deci i mladima je osim književnih susreta, kvizova i stalnih programa čitanja posvećen značajan broj kreativnih radionica.
Izdavačku tradiciju, Gradska biblioteka je nastavila u 2019. godini, objavljivanjem sedam publikacija među kojima su značajna poetska izdanja, ali i stručna literatura koja unapređuje bibliotečko-informacionu delatnost.

 

POSTAVI ODGOVOR